Cochrane: "Sähkösavukkeet auttavat ihmisiä lopettamaan tupakoinnin"

"Tieteellinen yksimielisyys vallitsee siitä, että sähkösavukkeet ovat vähemmän haitallisia tupakoitsijoille ja heidän ympäristölleen kuin perinteiset savukkeet. On myös selvää näyttöä siitä, että sähkösavukkeet auttavat tupakoitsijoita lopettamaan tupakoinnin tehokkaammin kuin nikotiinikorvaushoito."
Näin sanoo Jamie Hartmann-Boyce Cohcrane Tobacco Addiction Groupista vastauksena WHO:n sähkösavukkeiden vastaiseen kampanjaan.

WHO haluaa kieltää sähkösavukkeet. Ruotsin hallitus haluaa kieltää periaatteessa kaikki aromit e-nesteessä, jotain, joka Tanska ja Suomi ovat jo tehneet. Mutta Yhdistynyt kuningaskuntajossa hallitus yhdessä virastojen ja erilaisten terveysjärjestöjen kanssa investoi miljardeja euroja seuraaviin toimiin sähkösavukkeita koskeva tutkimus, kiellot ja tiukemmat rajoitukset ovat väärä tie.

"Tupakointi on ainutlaatuista tappavien seurausten kannalta, ja joillekin tupakoinnin lopettaminen on hyvin vaikeaa. Sähkösavukkeet eivät ole riskittömiä, eikä entisten tupakoimattomien tulisi aloittaa niiden käyttöä. Mutta kansanterveysviranomaisten viestin tupakoitsijoille on oltava kristallinkirkas. Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, mutta se ei ole syy tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin", sanoo Jamie Hartmann-Boyce, lääkäri ja tutkimusjohtaja Department of Terveyskäyttäytyminen Oxfordin yliopistossa.

Todisteet viittaavat siihen, että e-savukkeet toimivat

Jamie Hartmann-Boycevastaa seuraavista asioista Cochrane Tobacco Addiction Group - osa Cochrane-kirjastoa, joka arvioi terveydenhuollon toimenpiteitä eri puolilta maailmaa saatujen todisteiden ja laatututkimusten perusteella. Ryhmä julkaisi hiljattain päivitetyn katsauksen satunnaistetuista kontrolloiduista tutkimuksista, joissa keskityttiin sähkösavukkeisiin tupakoinnin lopettamismenetelmänä. Tutkijat kokosivat yhteensä 56 tutkimusta, joissa oli yhteensä 12 800 osallistujaa. Tutkimuksissa verrattiin sähkösavukkeita muihin nikotiinikorvaushoitoihin vähintään 6 kuukauden ajan.

"Todisteet viittaavat siihen, että nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet voivat todellakin auttaa tupakoitsijoita lopettamaan tupakoinnin. Näyttö kertoo myös, että vejping on huomattavasti vähemmän haitallista kuin tupakointi." sanoo Jamie Hartmann-Boyce.

Sivuvaikutusten saaminen sähkösavukkeilla

Raportin mukaan (jotka alkoivat jo vuonna 2014) mukaan sähkösavukkeisiin liittyy kaksi kertaa enemmän onnistuneita tupakoinnin lopettamisyrityksiä kuin perinteisiin nikotiinilääkkeisiin. Sähkösavukkeiden käyttäjät raportoivat myös harvoista tupakoinnin lopettamiseen liittyvistä ongelmista. Yskä, päänsärky, suun kuivuminen ja huimaus ovat yleisiä mutta ohimeneviä sivuvaikutuksia. 

"Emme löytäneet monia raportteja, jotka olisivat osoittaneet sähkösavukkeiden käytöstä aiheutuvia haittoja, mutta tutkimukset, joissa asiaa seurattiin, olivat vain kahden vuoden takaa. On tärkeää, että seuraamme asiaa jatkuvasti", kirjoittaa JAmie Hartmann-Boyce ja hänen kollegansa raportissa.

Kriittinen WHO:ta kohtaan

Jamie Hartmann-Boyce reagoi kuitenkin voimakkaasti WHO:n viimeisimmät lausunnot sähkösavukkeista. Järjestö ehdottaa sähkösavukkeille ankaria rajoituksia tai jopa kieltoa. Perusteluna on, että tuotteet olisi luokiteltava haitallisiksi.

"Se, että WHO päättää leimata sähkösavukkeet "haitallisiksi", saattaa pelottaa epäröivät tupakoitsijat ja ne, jotka vejpar lopettaa tupakoinnin. Raportin ei pitäisi lannistaa tupakoitsijoita siirtymästä vejpningiin. Itse asiassa on vallalla tieteellinen yksimielisyys siitä, että vejping on vähemmän haitallista kuin tupakointi, sekä tupakoitsijoille että heidän lähipiirilleen", sanoo hän. Jamie Hartmann-Boyce.

"Yhtä turvallinen kuin nikotiinilääkkeet - mutta parempi"

Hänen seurassaan on John BrittonNottinghamin yliopiston epidemiologian emeritusprofessori ja tupakkakysymysten neuvonantaja Nottinghamin yliopistossa. British Medical Association (Hänen mukaansa on selvää, että WHO ei ole ymmärtänyt, mitä tutkimus todella osoittaa: että sähkösavukkeet ovat tärkeä väline tupakoinnin torjunnassa maailmanlaajuisesti ja että teknologia on parempi kuin aiemmat menetelmät).

"WHO kannattaa edelleen nikotiinilääkkeisiin perustuvia lähestymistapoja. On tekopyhää, kun samaan aikaan he ehdottavat kuluttajatuotteiden kieltämistä, jotka ovat yhtä turvallisia ja toimivat samalla tavalla, mutta paljon paremmin", sanoo Nikotiini. John Britton osoitteeseen Tieteen mediakeskus.

Lähteet:

Sähköiset savukkeet tupakoinnin lopettamiseen


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissaVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *