Vejpare i hela världen firar World Vape Day

För andra året i rad firar vejpare över hela världen World Vape Day. Under parollen “Switching is Quitting” uppmanar forskare, aktivister och vanliga vejpare världens politiker att ändra uppfattning om skadereduceringens betydelse för rökare.

”Commit to quit”
Det är Världshälsoorganisationens budskap till rökare på World No tobacco day (31 maj). Plåster, tuggummi, nässpray och mediciner står högst på listan över hjälpmedel som ska förmå rökare att slänga cigaretterna i papperskorgen.
Men det räcker inte, menar konsumentnätverket INNCO, som tillsammans med sina medlemmar från hela världen samt flera andra organisationer lanserar World Vape Day – söndagen den 30 maj. (dagen för No Tobacco Day). Under parollen “Switching is quitting” är World Vape Day ett slag för skadereducering och produkter som e-cigaretter, nikotinpåsar och snus.

“Vi vill visa att det finns ett annat sätt att tänka om rökavvänjning. Att WHO helt missar kravet på skadereducering som faktiskt står i deras egen konvention om tobaksprevention” säger Atakan Befrits, vejpare, aktivist och representant för INNCO till Vejpkollen.

Gräsrötter som höjer rösten

Det är andra året i rad som vejpare och aktivister för tobaksskadereducering lanserar en egen kampanj för att uppmärksamma rökare och politiker på värdet av skadereducerande produkter. Bakom INNCO, International Network of Nicotine Consumer Organisations, står över 35 lokala konsumentföreningar för nikotinanvändare. Atakan Befrits kommer från New Nicotine Alliance Sweden.

“Vi är gräsrotsrörelser som består av före detta rökare och vi kräver att få göra våra röster hörda. WHO menar att de som bytt från cigaretter till e-cigaretter eller snus inte har slutat röka. Det är absurt. Om man inte röker, så röker man inte. Så enkelt är det. Switching is quitting”

WHO:s syn på vejpning förödande

WHO:s manifest och råd till medlemsländerna är att reglera alternativa nikotinprodukter på samma sätt som röktobak. Tobaksbolagen är fienden, oavsett vilken produkt de lanserar. “Vi firar No Tobacco Day för att uppmärksamma världen på tobaksbolagens farliga verksamhet” skriver Världshälsoorganisationen på sin kampanjsida.
WHO:s inställning till skadereducerande produkter får förödande konsekvenser för rökare, nya som gamla, menar Atakan Befrits. Enligt honom förvrider WHO medvetet poängen med skadereducering, till förmån för andra intressen. 

“Enligt WHO är allt nikotin, som inte är kontrollerat av läkemedelsföretag, per definition en del av tobaksindustrin. Det är en bild som sprider sig i världen, och leder till lagstiftning som är direkt skadlig för nikotinister som försöker sluta med röktobak” säger Atakan Befrits.

Förbud mot smaker är ologiska

Förbud mot smaker i e-cigaretter, som bland annat diskuteras i Sverige, och ibland totalförbud av vejpprodukter är bara några exempel, menar Atakan Befrits.
“Om det vore så att man först förbjöd röktobak och cigaretter så hade jag förstått resonemanget. Men så länge som det är tillåtet att röka och folk väljer att nyttja nikotin så är det förkastligt att förbjuda eller kraftigt begränsa de mindre skadliga alternativen.” säger Atakan Befrits.

Svensk förbudsmentalitet smittar

Enligt INNCO är tillgången till alternativa, mindre skadliga nikotinprodukter därför en mänsklig rättighet. I synnerhet i låg och medelinkomstländer, där tillgången till alternativ till röktobak är obefintlig i dagsläget. WHO har aktivt uppmanat dessa länder att antingen hårt reglera eller förbjuda produkter som snus och elektroniska cigaretter.

“Det är en föbudsmentalitet som kan spåras till den svenska tobakspolitiken” säger Atakan Befrits. “Om sverige kunde göra EN sak för att förbättra hälsan för rökare i världen så vore det att införa skadereducering som en del av sin tobaksstrategi. Begreppet finns inte ens med i den svenska översättningen av WHO:s tobakskonvention. Det har blivit en bromskloss för att förbättra hälsan för rökare, inte bara i Sverige utan i resten av världen. Sverige ses som ett föregångsland, vi har låga andelar rökare på grund av snuset, men det erkänner inte våra myndigheter. För skadereducering är ingenting vi håller på med”

Livesändningar och twitterkampanjer

World Vape Day går att följa via flera sociala medier och pågår söndagen den 30 maj.

World vape days officiella hemsida
Material, information och hur vejpare kan hjälpa till att sprida budskapet ”Switching is quitting”

Twitterkanalen World Vape Day.
Den officiella taggen är #worldvapeday (men även #WVD21)

Mediekanalen Regulator Watch kommer att sända live hela dagen, med gäster från olika delar av världen på temat Tobaksskadereducering.
WORLD VAPE DAY 2021 | North American coverage | RegWatch (Live)

Följ även projektet Golden Oldies Capitol Tours på Facebook– där amerikanska vejpare berättar om hur de slutat röka.

STÖD VEJPKOLLEN!Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *