Brittiska sjukhus delar ut gratis e-cigaretter till rökare

Akutmottagningar på sjukhus i fem städer i Storbritannien ska erbjuda rökande patienter e-cigaretter för att sluta röka. 
”Vi vill plantera idén hos rökare som tidigare inte funderat på e-cigaretter” säger Caitlin Notley, professor i beroendevetenskap som leder projektet.

Ett start-kit med e-vätska och instruktioner i hur de ska använda dem. Det ska personalen på Brittiska sjukhus erbjuda rökande patienter som besöker akutmottagningen. Projektet är en del av en större studie över hur e-cigaretter fungerar för rökavvänjning. Forskarna hoppas få med ett tusental rökare i studien, som finansieras av statliga National Institute for Health Research.

“Vi tar årligen emot 24 miljoner patienter på akutmottagningarna, varav en fjärdedel är rökare. Det är ett bra tillfälle att uppmuntra patienter att sluta röka” säger akutläkaren Ian Pope i ett pressmeddelande från University of East Anglia.

E-cigaretter dubbelt så effektiva

Brittiska myndigheter vill minska andelen rökare drastiskt i Storbritannien. Målet är att minska rökningen från 14 procent till 5 procent 2030. Och e-cigaretter är just nu den mest populära metoden för att sluta röka bland britterna. Samtidigt visar en rapport från inflytelserika Cochrane Review att e-cigaretter inte bara är mer populära, utan även dubbelt så effektiva vid rökavvänjning, jämfört med traditionella metoder (nikotinläkemedel).

“Elektroniska cigaretter ger en liknande upplevelse som rökaren får av en cigarett. De håller den i handen och suger i sig en röklik ånga. Det blir ett attraktivt alternativ för rökare. I synnerhet om de försökt sluta tidigare och misslyckats.” Säger Caitlin Noteley till BBC News. “Vi vet samtidigt att de är betydligt mindre skadliga jämfört med traditionella cigaretter. Och att de hjälper rökare att sluta röka”

Ska värdera insatserna

Studien kommer att pågå i 30 månader och deltagarna ska under perioden regelbundet rapportera hur interventionen fungerar. Rökarna får två alternativ: en e-cigarett, instruktioner och information om närliggande sluta-röka-center eller bara information om rökavvänjning och kontaktuppgifter till ett sluta-röka center. 

“Vi kommer att titta närmare på vilka deltagare som lyckas sluta röka i båda grupperna. Sedan kan vi bedöma vilken insats som fungerar bäst” säger Caitlin Notley. “Vi kommer samtidigt att få en uppfattning om vad det skulle kosta att göra liknande insatser över hela landet”

Enligt Brittiska hälsomyndigheten kan rökare minska riskerna med sitt nikotinberoende med närmare 95 procent om de byter från rökning till vejpning. Myndigheten följer löpande forskningen kring e-cigaretter i rapporten “Vaping in England – en evidence update” som uppdateras årligen sedan 2016. Som vejpkollen tidigare berättat har sjukhus i Storbritannien sedan en tid tillbaka tillåtit vejpning på sjukhusområdet, samtidigt som rökning blir helt förbjuden.

Källor:

Starter vape packs to be handed out in hospitals

Vaping starter packs to be given to smokers who visit Leicester Royal Infirmary

Free e-cigarettes for smokers in A&E trial


Electronic cigarettes for smoking cessation


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *