Tyska politiker motsätter sig skatt på e-vätska

Tyska regeringens planer på att beskatta e-vätska möter motstånd. Det rapporterar tidningen Egarage. Miljöpartiet, Vänstern och liberala FDP menar att skatten är ogenomtänkt och inte står i proportion till riskerna med e-cigaretter.

Det var under hösten som Tyska regeringen (Krist- och socialdemokratisk) lade fram ett förslag om att beskatta nikotinhaltig e-vätska. Skatten skulle hamna på motsvarande två kronor per milliliter, för att sedan höjas till fyra kronor. Och det skulle gå fort. Lagen skulle träda i kraft redan under 2022. Men kritiken mot förslaget har blivit hård, inte bara från hälsovetare, utan från politiker i olika läger.

Mångdubblar priset på e-vätska

Enligt liberala FDP innebär skatten att e-vätska närmar sig samma pris som cigaretter, något som i slutändan drabbar folkhälsan.
“I värsta fall kan detta mångdubbla priset på kommersiellt tillgänglig e-vätska. Det blir helt kontraproduktivt när det gäller hälsopolitiken, då det kraftigt begränsar vejpprodukternas konkurrenskraft, gentemot cigaretter” säger Till Mansmann, representant i finanskommitén för liberala FDP till Egarage.

Ska ha lägre skatt än cigaretter

Vänsterpartiet (Die Linke) är inne på samma spår. Enligt Niema Movassat, talesman för vänsterns narkotikapolitik i Förbundsdagen, måste skattepolitiken också styra hälsovården.

“Produkter för skadereducering får inte bli dyrare än den mer skadliga produkten genom en skatt. Därför bör staten avsiktligt beskatta e-cigaretter lägre än tobak och cigaretter” säger han till Egarage.

Vill få rökare att välja e-cigg

Die Grünen (mijlöpartiet) menar att beskattning av produkter ska bygga på skaderisken. Enligt partiets talesperson Stefan Schmidt, finns det risker med e-cigaretter som lagstiftare måste ta på allvar. Samtidigt måste samhället uppmuntra rökare att välja hälsosammare alternativ till cigaretter, menar Stefan Schmidt.

”Ju mer skadlig produkten är, desto högre skatt. Konventionella cigaretter ska beskattas högre än rökfria tobaksprodukter och i synnerhet högre än e-cigaretter. Förslaget att vanliga cigaretter och e-cigaretter ska beskattas på liknande sätt är enligt vår åsikt inte alls lämpligt. Det minskar sannolikheten att vanliga rökare, som inte kan sluta helt, byter till mindre skadliga produkter som e-cigaretter. Vi avvisar därför hans förslag.” säger Stefan Schmidt till Egarage.

Liknande skatt som i Sverige

Skatt på e-juice har funnits på det politiska bordet sedan flera år tillbaka. Sverige införde redan 2018 en skatt på e-vätska, motsvarande det tyska förslaget. I årsskiftet 20/21 röstade riksdagen dessutom igenom ytterligare en skatt, den här gången på 4 kr/ml, för högkoncentrerad e-vätska (över 15mg/ml). Svenska politiker var, till skillnad från sina tyska motsvarigheter, i princip överens i frågan.

Vill undvika svart marknad

Under hösten meddelade samtidigt den Estniska regeringen att den slopar sin skatt på e-vätska. Anledningen var den svarta marknad som växte lavinartat efter att priset på reglerad e-juice sköt i höjden.

Stefan Schmidt från die Grünen vill undvika en liknande situation i Tyskland. Han föreslår att skatter på e-vätska blir reglerade via EU istället.

“Eftersom vi har att göra med en inre marknad, så är det mer lämpligt att reformera EU:s tobaksskattedirektiv på EU-nivå. Detta säkerställer att alla EU-länder får en enhetlig grund för beskattning av e-cigaretter. Detta är det enda sättet att hindra människor från att köpa produkter från skattefria EU-länder.” säger Stefan Schmidt till Egarage.

Källor till den här artikeln:
Opposition stellt sich gegen E-Zigaretten-Steuer


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
1 Kommentar on “Tyska politiker motsätter sig skatt på e-vätska

  1. Håller med det borde inte vara skatt på e-vätska och det borde va mycket billigare. Men thc så ska inte vara i e-vätska utan dom borde byta till cbd mycket bättre.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *