EU vill bergänsa e-cigaretter ytterligare

Att begränsa användadet av e-cigaretter ingår i EU:s nya plan för att motverka cancer i Europa. Detta enligt läckta uppgifter till media.
“De väljer att gå helt emot alla vetenskapliga rön” menar organisationen ETHRA.

EU:s nya plan för att besegra cancer i medlemsländerna kommer att bli offentlig i början av februari. Men redan nu har uppgifter läckt om vad som ingår i planen. Ett huvudmål är att minska mängden rökare från dagens 20 procent till 5 procent 2040. Enligt kommissionen orsakar rökning 90 procent av alla lungcancerfall och det är därför en prioritet att begränsa rökningen i regionen. Utöver cigaretter vill kommissionen även begränsa alternativen till cigaretter: e-cigaretter och andra nikotinprodukter.

Borde satsa på skadereducering

Flera forskare och debattörer har under hösten uppmanat kommissionen att gynna framväxten av mindre skadliga alternativ, som snus och e-cigaretter. Dessa metoder för tobaksskadereducering skulle minska riskerna för cancer och samtidigt låta rökare behålla nikotinet, menar många experter på området.

”Vissa sätt att få i sig nikotin är farligare än andra, det vet vi, och alla sätt att bruka tobak är inte livshotande. Jag vill att kommissionen tar till sig vad tobaksskadereducering innebär. De ska ge information till rökare så att de får veta att snus och e-cigaretter är mindre skadliga alternativ till cigaretter”
Det säger Anders Milton, svensk läkare och före detta ordförande i svenska läkarföreningen, till Vejpkollen.

E-cigaretter och snus förkortar inte livet

I samband med en debattartikel i tidningen Eureporter uppmärksammade Anders Milton snus och e-cigaretter som viktiga verktyg för att minska cancer inom EU. Enligt Anders Milton kan EU-kommissionen bidra till minskad cancer genom att, exempelvis, se till att e-cigaretter blir mer attraktiva genom att styra prissättningen i en positiv riktning. Han nämner även det svenska snuset som ett beprövat alternativ för att minska skadorna av cigarettrökning.

“I sverige dör långt färre nikotinbrukare av tobaksrelaterade sjukdomar än i andra länder. Vi är ett lysande exempel i världen och Europa. Snus är inte hälsokost, men det förkortar inte livet. Och om rökare går över till att använda e-cigaretter innebär det, enligt brittiska Royal College of Physicians, att riskerna för olika sjukdomar minskar med 95 procent” säger Anders Milton.

Vill begränsa användandet av e-cigaretter

Men enligt de läckta uppgifterna går nu kommissionen åt helt motsatt håll. Enligt tidningarna Euractive och Politico vill kommissionen istället göra e-cigaretter mindre attraktiva. Detta ska, bland annat, ske genom gemensamma skatter, samt ett omfattande förbud mot att vejpa på offentliga platser. Även restriktioner av smaker ska finnas på agendan, enligt uppgifter till tidningen Vaporound

“Om uppgifterna stämmer så är det väldigt oroande. Det tyder på att kommissionen struntar i alla vetenskapliga rön om skadereducering och samtidigt ignorerar alla de europeiska konsumenter som slutat röka med hjälp av e-cigaretter” säger en talesperson från konsumentorganisationen ETHRA, European Tobacco Harm Reduction Advocates till Vejpkollen.

38 000 vejpare svarade på enkät

Enligt en större undersökning 2020 använder 20 och 80 procent av EU:s rökande befolkning e-cigaretter, antingen dagligen eller sporadiskt. Bland före detta rökare använder mellan 7 och 15 procent e-cigaretter.

Under hösten genomförde även ETHRA en enkätundersökning bland personer som använder e-cigaretter och/eller snus i den Europeiska unionen. 38 000 användare svarade på frågor om smaker, tillgänglighet och vad som gör att alternativa nikotinprodukter fungerar för att hålla dem borta från traditionella cigaretter. Resultatet är ännu inte sammanställt. 

Kommer att bekämpa kommissionen

Enligt ETHRA är de planerade åtgärderna för att begränsa e-cigaretter ett direkt slag mot både rökare och e-cigarettanvändare. Vejpningen är en väg bort från tobak, menar ETHRA.

“Tusentals konsumenter har kommenterat den här frågan inför arbetet med kommissionens nya plan för att bekämpa cancer. Om kommissionen väljer att gå den här vägen, har vi inget val annat än att bekämpa förslaget vid varje givet tillfälle” säger ETHRA till Vejpkollen.

EU-kommissionen ska enligt uppgifter publicera sitt första utkast av den nya planen att bekämpa cancer i mitten av veckan.

Källor till den här artikeln:

Commission envisages tobacco-free Europe by 2040 in leaked cancer plan

Commission Cancer Plan eyes drastic cuts in tobacco use by 2040

Leaked European Commission Proposal Puts Vaping Under ThreatGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *