Smög med e-ciggen – hotas av fängelse

Malaysias utrikesminister vejpade i parlamentet

Malaysia och e-cigaretter. Det var en nästan perfekt stealth-vape. En puff i smyg som ingen ser. Men det räckte med en kort film på twitter för att puffen på en liten e-cigarett skulle få ödesdigra konsekvenser för Malaysias utrikesmister.

Malaysias utrikesminister Hishammuddin Hussein har hamnat i blåsväder. Under en session i parlamentet filmade en annan ledamot honom, samtidigt som ministern tog en puff på sin nyligen införskaffade e-cigarett. Filmen blev givetvis viral på twitter. Och då det är förbjudet att röka och vejpa i parlamentet väckte filmen stor uppmärksamhet.

Malaysia utreder förbud mot e-cigaretter

Dramatiken i plenisalen sker samtidigt som Malaysias regering utreder ett omfattande förbud mot försäljning av e-cigaretter i landet. I dagsläget är vejpprodukter lagliga att sälja, med undantag för e-vätskor med nikotin. Utredningen kom till efter att flera amerikanska vejpare dött i sviterna att sjukdomen EVALI, hösten 2019. Och detta trots att sjukdomen orsakades av cannabis-produkter och ämnet e-acetat, som inte finns i vanliga e-cigaretter.

Slutade röka med hjälp av e-cigg

Malaysia är en världens största marknader för e-cigaretter och ett förbud skulle drabba återförsäljare hårt. Men planerna har tidigare fått hård kritik av flera hälsogrupper i landet. För liksom i andra länder använder rökare e-cigaretter för att sluta röka. Utrikesministern är en av dem. Och i ett inlägg på twitter ber han nu om ursäkt för sin blunder.

‘“Jag ber om ursäkt till parlamentet. Det är en ny vana och jag lovar att inte göra det igen” skriver han på Twitter.

Hotas av fängelse eller böter

Men en upprörd parlamentsledamot köper inte ministerns ursäkt. Hen menar att utrikesministern ska få ett hårt straff för sitt misstag. I dagsläget innebär brott mot rökförbudet motsvarande 1000 till 20000 kronor i böter eller i värsta fall fängelse, skriver sajten Planet of the vapes.


Att blossa i smyg – steath-vape

Att stealth-vejpa är en teknik som går att använda med en e-cigarett som har låg effekt. Principen är att låta en liten mängd ånga blanda sig med luft i lungorna genom att hålla andan efter blosset. Om det fungerar kommer ingen ånga att synas vid utandningen. Du kan lära dig mer om det här:

Källor:
Special Report: Ministry caught between a rock and a hard place over vaping


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *