Mediejätte: ”Lobbyorganisationer ljuger om e-cigaretter”

En tungviktare inom Amerikanska medier, Steve Forbes, tog i veckan stark ställning för vejpning och e-cigaretter och varnade för ett kommande totalförbud.

“Bör e-cigaretter förbjudas? Nej, tvärtom. Vi ska uppmuntra rökare att använda dem istället” sade mediemogulen och republikanen Steve Forbes i sitt återkommande inslag “What´s ahead” på sajten forbes.com

Steven Forbes och hans Forbes.com är en av USA:s största mediebolag. Och Steve Forbes skräder inte orden. Han anklagar flera organisationer för att vilseleda det amerikanska folket med osakliga, ovetenskapliga argument. Något senast fick betydelse när Kalifornien förbjöd alla smaksättningar förutom tobakssmaker i e-vätska.

Ljuger om e-cigaretter

“De har redan övertygat tusentals att tro att e-cigaretter är lika farliga, till och med farligare, än traditionella cigaretter. Och det är chockerande hur de bygger sin argumentation på missuppfattningar och ibland rena lögner” säger Steve Forbes

Genom att agera på det här sättet dömer organisationerna, och de auktoriteter som lyssnar på dem, miljontals rökare till en alldeles för tidig död i onödan, menar Steve Forbes. 

“E-cigaretter innehåller inte tobak. De låter användarna inhalera nikotin, men utan att andas in de dödliga resterna av bränd tobak. Vejpning är det mest effektiva och säkraste alternativet till att röka tobak” säger Steve Forbes

E-cigaretter minskar rökningen

Han hyllar också brittiska hälsomyndigheter och läkare som uppmuntrar rökare att byta cigaretter mot e-cigaretter. Något Amerikanska myndigheter som CDC och FDA också borde göra, menar han.

“Det finns en växande oro för att unga använder e-cigaretter och att detta leder till tobaksbruk i framtiden. Men sanningen är att det är tvärt om. Unga vejpare börjar inte röka. Det är snarare så att rökning bland unga har minskat kraftigt de senaste åren, från 16 procent till 6 procent.” säger Steve Forbes

Lobby pressar myndigheter

Steve Forbes tar även upp förra årets utbrott av sjukdomen EVALI. Att den orsakades av olagliga marujianaprodukter och inte e-cigaretter med vanligt nikotin. Något som inte blev tydligt från myndigheternas sida eller i mederna.

“Trots sanningen om e-cigaretter, pressar dessa anti-vejp organisationer federala myndigheter att rätt upp och ner förbjuda smaksättningar i e-cigaretter.” säger Steve Forbes

Smakförbud leder till totaltförbud

Och smakförbuden är bara grundstenen till ett direkt förbud av alla vejpprodukter, menar han. Och det är något som skulle passa många andra företag på marknaden. Tekniken konkurerar på en tidigare ganska exklusiv marknad.

“Det kommer inte som en överraskning att företag som jobbar med tobak, cigaretter, nikotinplåster, nikotintuggummin och andra sluta-röka-produkter betraktar e-cigaretter med skepsis. Men e-cigaretter ÄR mindre skadliga än traditionella cigaretter och dessa kampanjer mot tekniken måste upphöra. Vi borde ta exemplet från England och uppmuntra rökare att byta till e-cigaretter istället” säger Steve Forbes.

Källor:
Vaping versus Tobacco: The truth you need to know


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *