E-cigaretter på bensinmacken

”Efterfrågan på e-cigg har vuxit sig stor i Sverige nu”

Bensinkedjan Circle K satsar på elektroniska cigaretter. Under sommaren har butiker i Stockholm sålt enklare modeller. Och om försäljningen går bra räknar Circle K med att lansera e-cigaretter i resten av landet inom några månader.

“Vi har följt utvecklingen och ansåg att det passade oss bra att lansera produkterna nu”. Säger Marie Phililpsson, kommunikationschef på Circle K till Vejpkollen.

Det handlar om en enklare engångsmodell som distribueras av ett mindre svenskt företag. E-cigaretter innehåller inte tobak och har etablerat sig på den svenska marknaden, som ett alternativ till vanliga cigaretter sedan 10 år tillbaka. Circle K har tidigare sålt e-cigaretter i andra länder. Företaget var en av världens första större kedjor som gav sig in på vejpmarknaden i USA, redan 2013.

“Vi har erbjudit denna kategori av produkter i andra länder inom Circle K med framgång. Vi bedömer nu att efterfrågan vuxit sig tillräckligt stor även i Sverige”. Säger Marie Philipsson.

E-cigg är en kontroversiell produkt

E-cigaretter är en kontroversiell produkt. Enligt många hälsovetare och forskare har produkten potential att kraftigt minska riskerna som rökning och nikotinberoende innebär. Samtidigt har långtidseffekter av naturliga skäl inte blivit klarlagda. I dagsläget använder forskare analyser av ångans innehåll och dess omedelbara effekt på kroppen för at bedöma riskerna.

Oberoende studier pekar på att både hjärt- och lunghälsa förbättras för rökare på samma sätt som vid ett rökstopp. Vejpning har dock en förmodad negativ hälsopåverkan på någon som aldrig tidigare rökt.

Vejpning minskar risker med rökning

Enligt Brittiska folkhälsomyndigheten kan rökare minska riskerna med sitt nikotinberoende betydligt genom att byta till e-cigaretter. Det är en rekommenation som lett till en starkt växande marknad i Storbritannien.

I USA däremot, där e-cigaretter är populära för både nikotin- och cannabisbruk, har försäljningen minskat jämfört med tidigare år. Orsaken är, enligt många bedömare, ett sextiotal dödsfall som drabbat vejpare sedan de inhlerat olagliga THC-produkter via vejpnig. Tillsammans med hårda regleringar ledde detta till att försäljningen minskade med 15 procent på mindre än ett halvår i USA. 

18 årsgräns och hård lagstiftning

Svenska folkhälsomyndigheten har en restriktiv hållning till e-cigaretter och rekommenderar i dagsläget inte vejpning som metod att sluta röka.

E-cigaretter i Sverige är reglerade enligt EU-direktiv och den svenska “lagen för tobak och liknande produkter”. Det innebär bland annat krav på ålderskontroll (18 år) och tydliga varningar på förpackningarna. Samtidigt hörs regelbundet krav på hårdare lagstiftning.
Och forskningen och debatten om e-cigaretter påverkar även hur Circle K ser på produkterna, menar Marie Philipsson.

“Debatten påverkar oss absolut. Och vi följer de lagar och rekommendationer som finns. Vi har också valt en enkel produkt med ett slutet system, en så kallad engångs-podd. Vi följer löpande debatten och inhämtar relevant fakta. Utifrån detta gör vi ständigt nya bedömningar och vi är även beredda på att ta andra beslut kring produkten om det kommer att behövas, säger Marie Philipsson.

Hur har responsen på e-cigaretterna varit?
“Responsen har varit bra. Så här långt ser det ut att kunderna har upptäckt produkten i vårt sortiment. Men det här är ett test och vi får se hur det faller ut” säger Marie Philipsson

När kan det bli aktuellt att Circle K säljer e-cigaretter i resten av landet?
“Först måste vi utvärdera testet. Sedan ska vi se till att produkterna får permanenta lösningar i vårt butikskoncept innan vi kan lansera dem brett. Om testet av försäljningen faller väl ut siktar vi på att erbjuda produkterna i större utsträckning inom några månader.”


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *