World Vape Day ska locka rökare att fimpa ciggen

Vejpare utmanar WHO med sina egna sluta-röka-berättelser

“Vejpning är det största hotet mot rökningen i världen och e-cigaretter ger rökare möjligheten att självmant välja bort cigaretterna”
Under den parollen arrangeras World Vape day 2020. Dagen före WHO:s No Tobacco Day – som protest mot vilseledande kampanjer och för att upplysa rökare om möjligheten att sluta på egna villkor.

Lördagen den 30 maj kommer vejpare över hela världen att uppmärksamma e-cigaretten som verktyg för att sluta röka. Bakom aktionen “World Vape Day 2020” står ett 40-tal oberoende konsumentföreningar från 34 länder. Via en rad sociala medier uppmanar medlemmarna rökare att byta cigaretterna mot mindre hälsovådliga alternativ: e-cigaretter.

“Vi har alla upplevt och genomlidit koordinerade kampanjer mot skadereducerande produkter under det senaste året. Vi vill använda World Vape Day för att skicka ett positivt budskap till rökare runt om i världen” skriver den ideella paraplyorganisationen INNCO som organiserar föreningarna bakom World Vape Day 2020 globalt.

WHO har fel om e-cigaretter

World Vape Day äger rum dagen före WHO:s No Tobacco Day – då WHO planerar att uppmärksamma rökning, men även e-cigaretter, som ett hot mot folkhälsan. WHO menar att e-cigaretter bara är tobaksbolagens nya taktik för att locka en ny generation rökare. Och enligt WHO fungerar vejpning dåligt för att sluta röka.

Men som Vejpkollen tidigare berättat har WHO fått skarp kritik från flera oberoende forskare för sitt ställningstagande. Och organisationerna bakom World Vape Day vill, genom sina aktioner, visa världen att WHO helt enkelt har fel.

“Säkrare nikotinprodukter, som e-cigaretter, har gett rökare makten och verktygen för att själva kunna välja bort cigaretterna. Det är det största hotet mot rökningen på flera decennier. De här produkterna har potential att rädda miljontals liv.” Säger Nancy Loucas från Coalition of Asia-Pacific Tobacco Harm Reduction Advocates till tidningen Manilla Times.

Politik och ekonomi bakom förbud

Flera länder har under det senaste åren valt att förbjuda e-cigaretter och vejpprodukter. I de flesta fall tillåter länderna dock att cigarettförsäljningen fortsätter som vanligt. Ett exempel är Indien, som förbjöd e-cigaretter i höstas. Och i Indien finns 260 000 vejpare som nu riskerar att börja röka igen. På pappret är förbudet ett sätt att hålla unga borta från nikotin. Men enligt Association of Vapers India, AVI är rökning och tobaksbruk viktig för den Indiska staten. Dagens 108 miljoner rökande Indier betalar höga tobaksskatter och bidrar stort till de statligt ägda tobaksbolagens vinster, menar AVI. E-cigaretter, däremot, hotar både skatteintäkter och vinster.

“Att förbjuda ett mindre skadligt alternativ till rökning skyddar bara tobaksindustrin. Och där har den Indiska staten stora ägarintressen. Hur kan vi hävda att vi gör ekonomiska framsteg när vi fortfarande är beroende av skatter och vinster från tobaksprodukter? På bekostnad av folkets hälsa? Tillgång till skadeducerande produkter är en rättighet som alla Indier borde ha.” Säger Samrat Chowdhery, ordförande för AVI i ett pressmeddelande.

Folket ger den sanna bilden av e-cigaretter

AVI planerar flera manifestationer under lördagen. Bland annat en livestream där före detta rökare, nu e-cigarettanvändare, berättar om sin resa till rökfrihet.

“Vejpning utmålas och behandlas enbart som en industri. Men den sanna bilden av folket runt omkring, rökarna som fått hjälp att sluta med hjälp av en vejp, finns i aldrig med i beskrivningarna. Och det här handlar om tusentals människor som förbättrat sina liv och sin hälsa enormt mycket. Vi vill berätta våra historier, om vår kamp att sluta röka och hur vi lyckats med hjälp av e-cigaretter. Genom att förneka folket ett säkrare alternativ till cigaretter, betalar myndigheterna ett högt pris” säger Samrat Chowdery.

#Worldvapeday 

På grund av Covid-19 kommer inga fysiska demonstrationer att genomföras under World Vape Day. Men enligt INNCO är det upp till de lokala grupperna att arrangera sina aktiviteter utifrån eget omdöme. 

Det går att följa aktiviteterna genom de flesta sociala medierna, bland annat på Facebook och Twitter via hashtagen #worldvapeday.

llor:

INNCO (International Network of Nicotine Consumer Organisations) kampanjsida ”World Vape Day”

WHO:s kampanj mot e-cigaretter

World Vapers Alliance

Och:

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *