De kämpar för e-cigaretter i Europa

ETHRA tar strid för användarnas intressen inom EU

Villkoren för e-cigaretter och vejpning kan förändras drastiskt de närmaste åren. Smakrestriktioner, hård beskattning och rena förbud står på agendan när EU ser över sina direktiv. Men på frontlinjen står organisationen ETHRA och bevakar användarnas rättigheter till skadereducerande produkter även i framtiden.

Samtidigt som World Vape Day går av stapeln släpper organisationen ETHRA ett manifest för att främja vejpning och andra skadereducerande metoder inom EU. Syftet är att ge röst åt de miljoner före detta rökare som nu slutat med hjälp av e-cigaretter och snus.

”Vi representarar användarna”

Jessica Harding, aktiv inom New Nicotine Alliance UK, är talesperson för ETHRA

“EU och WHO planerar just nu åtgärder för att strypa tillgången på alla skadereducerande produkter. Trots den märkbart positiva effekt på folkhälsan produkterna bevisligen har. De gör det utan något vetenskapligt stöd och helt utan hänsyn till de som använder produkterna för att sluta röka. Vi representerar användarna. Det är en stor grupp i samhället, som borde vara svår att ignorera.” Säger Jessica Harding till Vejpkollen.

”Högljudda inlägg förändrar inget”

Trots att flera länder har livaktiga vejpföreningar så har lagstiftning, både lokalt och på EU-nivå, stegvis blivit allt mer omfattande. Och enligt ETHRA är det oerhört viktigt att vejpare organiserar sig även internationellt. Inte minst nu, när flera länder överväger ännu hårdare restriktioner. Det danska smakförbudet i e-juice och den svenska beskattningen är exempel på lagstiftning som lätt spiller över från ett land till ett annat. Till slut gäller det hela EU.

“Vejpare är väldigt passionerade och högljudda på sociala medier. Men att bara reagera på vilseledande information och annan propaganda leder tyvärr inte till någon riktig förändring.” Säger Jessica Harding.

”Viktigt att vi är med och påverkar”

ETHRA är en lobbyorganisation, godkänd att representera snus- och e-cigarettanvändare som grupp inför EU:s direktorat för hälsa och livsmedel. Bakom ETHRA står konsumentdrivna organisationer från hela Europa.

“Vi kan uppnå mycket genom att samarbeta inom Europa. Inte minst när det gäller den kommande revideringen av TPD, EU:s tobaksdirektiv (där e-cigaretter ingår, reds anm). Många har nog inte förstått vilka förändringar som är på gång. Eller hur viktigt det är att vi är med och påverkar på något sätt” säger Jessica Harding.

Söker förnuftig lagstiftning

ETHRA finansieras via de lokala medlemmarna och tar inte emot bidrag från återförsäljare. Men med hjälp av sitt manifest (som du kan läsa på svenska här) hoppas de bidra till en mer återhållsam lagstiftning kring e-cigaretter och andra skadereducerande produkter inom EU.

“Regleringen av e-cigaretter bör vara förnuftig. Vi vill ha en reglering som beaktar fördelarna med den här tekniken, som blivit så viktig för miljontals Europeer. För att inte tala om de miljontals rökare som skulle kunna sluta med hjälp av tekniken i framtiden” säger Jessica Harding till Vejpkollen.

Källor:
EU och synen på e-cigaretter
European Tobacco harm Reduction Association (ETHRA)

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *