Så minskar vejpshoppar risken för coronavirus

Begränsning av e-juiceprov och service för att hindra smitta

Handsprit, begränsad kundkontakt och mindre provsmakning. Vardag för svenska vejpshoppar när coronaviruset sprider sig i samhället.
“Teststationerna är bortplockade och vi föredrar swish- och kortbetalning före kontant. Vi hänvisar kunder som känner symptom till vår webshop. Det är för personalens skull” säger Niklas Sandin från eSmokes.

Vejpkollen har frågat ett flertal e-cigarettbutiker spridda över landet hur de hanterar risken för coronavirus. Butikspersonal är en utsatt grupp eftersom många människor rör sig i butikerna. Ständig sanering är ett måste. Det är något som nu blir tydligt i butikerna. 

“Vi har infört en helt annan typ av sanering av publika utrymmen. Allt torkas av flera gånger om dagen för att butikerna ska vara rena och inte smittbärande på något sätt. Samtidigt erbjuder vi kunderna att sprita händerna på väg in i butiken” säger Michael Karvonen som driver Vapemore med flera butiker i mellansverige.

Vejpare vana vid service

Vejpshoppar är en plats dit användare kommer för service. Det betyder att kunderna är vana vid att testa juicer och att få handfast service med apparater som krånglar.

“Vid hantering av kundernas produkter ska personalen använda sig av skyddshandskar. Personal provar inte kunders e-cigaretter och kunder får inte testa personalens. Även all närkontakt med kunder, som handskakningar eller liknande är strikt förbjudet just nu.” säger Michael Fredén som driver Vapes med butiker i Lidköping och Göteborg.

Även teststationer och annan provsmakning är begränsad i butikerna som Vejpkollen talat med. I vissa fall sker ingen provsmakning alls.

“Vi skulle kunna sprita alla apparater i teststationen för provsmakning efter användning. Men vi vill inte heller utsätta vår personal för onödig exponering. Därför har vi valt att plocka bort teststationerna i samtliga butiker.” säger Niklas Sandin från eSmokes med butiker i Malmö och Göteborg.

Småsjuk personal stannar hemma

Även försiktighet i samband pengahantering togs upp när Vejpkollen frågade. Swish och kort är att föredra framför kontanter, menar Niklas Sandin.

“Vi uppmanar alla kunder som känner symptom att beställa på nätet. Och som betalmetod använda Swish eller kort istället för kontanter om det går.” säger han till Vejpkollen

I dagsläget (17/3) råder inga rekommendationer om butikshygien eller liknande från myndigheternas sida. Den enda direkta uppmaningen gäller personalens mående, något som följs strikt i de butiker som Vejpkollen varit i kontakt med.

“Personal får inte vara på arbetsplatsen om denne känner symtom.” säger Michael Fredén från Vapes.

“All vår personal är uppmanad att hålla extraordinär handhygien och stanna hemma direkt vid känning av någon form av sjukdomssymptom” säger Niklas Sandin från Esmokes.

Bunkrar e-juice och coils

Ytterligare en fråga som dyker upp är tillgången på produkter. Samtidigt som leveranser från Kina är lite skakig så vill vejpare gärna bunkra lite extra just nu. För små butiker utan stora lager kan det bli problematiskt. Fredrik Blomberg driver nystartade True Gentlemen med butiker i Landskrona och Helsingborg.

 “Vi har märkt att några kunder är oroliga för detta och har kanske försökt bunkra upp en del. Nu har vi börjat sätta maxgränser för att produkter inte ska ta slut för fort.” säger Fredrik Blomberg till Vejpkollen.

Vejpkollen har haft kontakt med de flesta vejpshoppar i Sverige. Alla svar har av utrymmesskäl inte fått plats i artikeln. Men lämna gärna en kommentar nedan om hur coronavirus hanteras i just era butiker.

I länder som Frankrike tvingar regeringen vejpshoppar stänga till följd av åtgärderna mot coronasmittan.

1 Kommentar on “Så minskar vejpshoppar risken för coronavirus

  1. Vi på RA Elixir desinfekteras dagligen alla ytor. Handsprit finns tillgänglig för både oss personal och kunderna som kommer in i butiken, liksom noggrann handhygien med tvål och vatten. Inget testande av produkter är tillåtet och alla ordrar packas med engångshandskar som sedan kastas. Allt för att vi som personal men även kunderna ska få en så trygg hantering som möjligt. ❤️

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *