E-ciggbutiker tvingas stänga – tobaksaffärer blir kvar

Fransk vejpshop: ”Vi kommer inte låta kunder falla tillbaka till cigaretterna. Vi håller öppet ändå”

I ett utvidgat försök att hindra coronavirusets framfart har Frankrikes regering beslutat att stänga i princip alla butiker i landet. Förbudet gäller även vejpshoppar som säljer e-cigaretter, men inte tobakshandlare som säljer cigaretter.

OBS! Sedan 18 mars får Franska vejpshoppar öppna igen! Ny artikel här!

Enligt tidningen Vaping Post har livsnödvändiga verksamheter som apotek, banker och serviceinrättningar fått dispens, liksom tobakshandlare. Något som fått flera e-cigarettbutiker i landet att protestera, skriver Franska Vaping Post

”Om tobakshandlarna har öppet, så håller jag öppet. Jag tänker inte låta mina kunder oroa sig för att gå tillbaka till rökningen” skriver en butiksägare i en kommentar till en artikel i Vaping Post.

Räknas som tobaksprodukter

Enligt Vaping Post har franska branschorganisationen för e-cigaretter, FIVAPE, varit i kontakt med hälsomyndigheten i frågan. Myndigheten har tidigare låtit stänga barer, nattklubbar och restauranger men utökar nu förbudet till andra verksamheter. Det slutgiltiga beskedet var att vejpshoppar inte utgör en viktig tillgång för befolkningen. Detta trots att stängda vejpshoppar riskerar att öka antalet rökare i landet. Något som i sin tur försämrar användarnas möjligheter att hantera coronaviruset, skriver Vaping Post.

Flera butiker har redan stängt sin verksamhet, bland annat av hänsyn till personalen. Andra menar att e-cigaretter enligt lagen (EU:s TPD – samma som i Sverige) redan räknas som tobaksprodukter och borde få samma undantag som tobakshandlare.

”Jag håller öppet, men själv och utan ordinarie personal. Jag släpper bara in två kunder i taget, använder skyddshandskar, tillhandahåller handsprit och sanerar disken och allt kunderna rör, regelbundet” skriver en butiksägare. ”Det finns en uppenbar risk att mina kunder tvingas att börja röka igen om jag stänger”

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *