Kan ånga från e-cigaretter döda virus?

80 år gammal forskning aktuell igen

Kan propylenglykol, en av huvudingredienserna i ångan från e-cigaretter, ge ett skydd mot virus och influensa? Vejpkollen har tittat på gammal forskning och fann en sanning – med modifikation.

Propylenglykol (PG) har antibakteriella och antivirala egenskaper. Det har stått klart sedan 1940-talet. PG, i sin förångade form, har visat sig vara ett effektivt hjälpmedel att exempelvis sterilisera sjukhusmiljöer. Vi hittar även propylenglykol i olika inhalationsmediciner samt rökmaskiner. Men det är även en av huvudingredienserna i e-vätska – en ånga som andas in dagligen av vejpare världen över.

Ångan dödar bakterier – och virus

Läkaren och e-cigarettforskaren Konstantinos Farsalinos har tidigare analyserat forskning om propylenglykol som genomfördes under 1941-1942. De 80 år gamla studierna handlade det i första hand om att kartlägga propylenglykolets antibakteriella egenskaper. Samtidigt ville forskarna kartlägga hur PG i ångform (ja, de använde rökmaskiner även på 40-talet) påverkade människor. Resultatet var övertygande: människor påverkades minimalt i försöken och ämnet har sedan dess, med framgång, använts för sterilisera utrymmen i olika sjukhusmiljöer.

Men det är inte allt.

Studierna från 1940-talet visade även att möss, som fått andas in ångan, fick ett starkt skydd mot sjukdomar. I synnerhet mot influensavirus. När mössen som andats in PG-ånga efteråt utsattes för ett luftburet influensavirus klarade de sig helt utan åkommor. Detta i kontrast mot andra möss i försöken, som samtliga dog av influensan.
PG dödar influensa, med andra ord. Ganska effektivt dessutom.

Men kan ångan från e-cigaretter döda alla virus, som det aktuella coronaviruset?

Konstantinos Farsalinos varnar för att inte dra förhastade slutsatser. Sedan 1940-talet har det varit svårt att hitta forskning som styrker propylenglykolets anti-virala effekter.

“Och det finns idag ingenting som bevisar att propylenglykol tar död på just coronavirus. Andra influensavirus, ja kanske, men vi har inga moderna studier att hänvisa till. Vi kan definitivt inte säga att vejpning hindrar att personer utvecklar influensa. Med det sagt, vi vet att det i sin förångade form är både anti-bakteriellt och anti-viruellt. I dagsläget borde vi undersöka möjligheterna, och ta reda på om och hur, propylenglykol påverkar coronavirus” säger Konstantinos Farsalinos.

Du kan läsa hela Konstantinos Farsalinos artikel om Corona och Propylenglykol här

Du kan läsa mer om coronavirus och vejpning i Vejpkollen:
”Inga bevis på att e-cigaretter höjer riskerna vid coronainfektion”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *