Irländska vejpare hotas av smakföbud

Smakförbud, beskattning och ny åldersgräns för e-cigaretter väntar efter valet.

Valet 2020 i Irland blev en en riktig rysare. I synnerhet för vejpare och företag inom e-cigaretthandeln. Nu väntar hårdare lagar med smakförbud och beskattning.

Flera Irländska partier vill införa restriktioner för e-cigaretter i landet. Utöver de rådande lagarna, som i likhet med Sverige, bygger på EU:s tobaksdirektiv, vill de två största, Fine Gael och Fianna Fáil begränsa tillgången för unga genom ett förbud av marknadsföring samt 18-årsgräns för köp. Republikanska Fianna Fáil och The Green Party vill gå ännu längre och föreslår begränsningar av smaksättningen i e-vätskan. Diskussionerna handlar främst om godis, bakverk och fruktsmaker, smaker som enligt partierna lockar ungdomar.

“Det är oroande att fyra stora partier nämner e-cigaretter i sina manifest med allt från smakförbud till beskattning. De gör det, utan att en enda gång säga på vilka vetenskapliga grunder de vill införa restriktioner” skriver organisationen New Nicotine Alliance Ireland, en förening som arbetar med skadereducering för rökare i Irland.

Borde uppmuntra till e-cigg

Enligt NNA Ireland bygger partiernas åtgärder på känslor snarare än vetenskap. NNA pekar på grannlandet England, som har en mer generös lagstiftning kring e-cigaretter. Enligt brittiska studier har rökningen minskat i snabb takt sedan myndigheterna intagit en positiv hållning till e-cigaretter.

”Våra framtida politiker bör engagera sig och uppmuntra folket att använda de här produkterna, inte avskräcka” skriver NNA Ireland. ”De borde åtminstone prata med användarna och de organisationer som företräder dem. Vi kan bara vara tydliga och uppmana vejpare på Irland att ifrågasätta sina politiker i den här frågan”

Vuxna gillar godissmaker

Enligt NNA Irland utgör Irlands upp till 250 000 vejpare nära fem procent av rösterna i landet. De allra flesta använder så kallade “barnvänliga” smaker som godis, bakverk och frukter som en strategi för att distansera sig från cigaretter, konstaterar NNA Ireland. Enligt organisationen finns det inte några hållbara studier som bevis för att smakerna lockar ungdomar mer än de lockar vuxna användare.

”Det är vuxna rökare som valt e-cigaretter för att sluta röka. Det är bevisat att smakerna är väldigt viktiga för dem. Det betyder att ett smakförbud riskerar att locka folk tillbaka till rökningen. Partiernas attityd bygger på okunskap om vejpning” skriver NNA Ireland.

Irländska valet lutar åt ett dött lopp mellan partierna (enligt Dagens industri). Rösterna var vid tiden för den här artikeln inte helt färdigräknade.

Läs mer om Vejpning och det Irländska valet enligt:
ETHRA (European Tobacco Harm Reduction Association)

Läs mer på Vejpkollen:
Storbritannien satsar på e-cigaretter
Smakförbud leder till fler rökare
Vejpning lockar unga från rökning

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *