Smaker i e-cigg begränsas – men vejpshoppar klarar sig

USA förbjuder fruktsmaker i förfyllda tankar och höjer åldersgränsen på e-cigg

Amerikanska myndigheter (FDA) agerar kraftfullt för att stävja e-cigarettanvändandet bland unga i USA. Nu höjs åldersgränsen för att få köpa tobak och e-vätska till 21 år och smaker i e-cigg begränsas. Det betyder att förfyllda tankar (poddar) i framtiden bara får innehålla tobakssmaker och mentol. Lagen gäller från februari 2020.

”Vi förbjuder frukt- och godissmaker. Då blir e-cigaretter mindre åtråvärda för ungdomar”, säger hälsominister Azar till CNBC news

Förbudet gäller som sagt endast förfyllda tankar. Det rör sig om slutna system, så kallade poddar och inte majoriteten av de produkter som vanligtvis säljs i vejpshoppar.

”Vejpshopparna kan behålla flera av sina smaksatta e-vätskor och är viktigt folkhälsan. Tusentals före detta rökare slipper återgå till cigaretter”, skriver Michael Siegel, professor i folkhälsovetenskap vid Boston university.

Nikotinstyrkan viktigare än smak

Michael Siegel menar att ungdomars lockelse till e-cigg i första hand är de höga nikotinstyrkorna, inte smakerna. Att smakerna spelar mindre bekräftas även av CDC:s egna undersökningar där förklaringar som ”nyfikenhet” och att ”närstående och vänner använder dem”, kommer högre på listan över orsaker till att ungdomarna testade e-cigaretter.

Det finns idag ingen övre gräns för nikotinhalt i USA. I europieiska länder, där EU-lagstiftning endast tillåter 20 mg /ml, finns inte heller ett lika utbrett användande bland unga, konstaterar Michael Siegel. Nikotinhalter på upp till 60 mg /ml gör att ungdomar riskerar fastna i ett onödigt nikotinberoende, menar han.

”Det här förslaget kommer tyvärr inte att stävja användandet bland ungdomar. Det här leder bara till att de byter till de tillåtna smakerna och fortsätter vejpa. FDA borde fokusera på nikotinet, snarare än smakerna. Det är där problemet ligger. Smakförbud är endast politik för att blidka vissa anti-vejp grupper och de är inte motiverade av att främja folkhälsan. Om myndigheterna vill minska vejpning bland unga så måste de fokusera på nikotinet, inte smakerna” skriver Michael Siegel.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *