Norska vejpshoppar får börja sälja nikotin

Norge lyfter förbudet mot nikotinhaltiga e-juicer och e-cigaretter. Samtidigt införs lagar som följer EU:s regelverk för vejpprodukter.
”Ett välkommet beslut” konstaterar norska vejpföreningen, Dampselskapet

Beskedet kom i slutet av veckan och den nya ordningen ska börja gälla under 2020, rapporterar organisationen EHTRA, en Europeisk sammanslutning för skadereducering, i ett pressmeddelande.  Norge har sedan 1989 haft ett förbud mot import och försäljning av ”nya tobak- och nikotinprodukter” något som även gällt e-cigaretter och e-juice.

Nikotin för personligt bruk

Vejpshopparna säljer hårdvara och nikotinfria juicer medan Norska vejpare har  kunnat importera nikotin separat för eget bruk. Det är idag lagligt föra in motsvarande tre månaders förbrukning av nikotin. Samtidigt finns en stor svart marknad för nikotin i Norge och konsumenter ska enligt lag bevisa att nikotinet endast är för personligt bruk och för rökavvänjnig.

 ”Att göra nikotinvätskor lagliga är en välkommen åtgärd och vi kan bara gratulera vår regering till beslutet att närma sig de andra EU-länderna i den här frågan ” säger Trond Meier från Dampselskapet, den konsumentdrivna vejpföreningen i Norge, till ETHRA.

Europeiska regler

Förbudet upphävs i samband med att landet inför nya lagar för e-cigaretter. Tanken är att att Norge ska ta efter EU:s Tobaksdirektiv, TPD. Det föreslagna regelverket liknar därför det svenska systemet där produkter, bland annat, ska registreras för försäljning 12 veckor i förväg (i Sverige är det 6 månader som gäller), innehålla norska bruksanvisningar och endast får marknadsföras sparsamt (i Norge är det annars inte ens tillåtet att visa nikotinprodukter öppet i butikerna).

Många använder e-cigg för att sluta

Norska myndigheter publicerade tidigare i år en studie om norrmännens vejpvanor. Det visade sig då att en stor majoritet, nästan 70 procent, av de 900 deltagarna uppgav att de lyckats sluta röka inom ett år genom att byta till e-cigaretter, rapporterar organisationen Nikan på sin hemsida.

Norges nya regelverk för e-cigaretter ska börja gälla någon gång under 2020 och ska under en period utvärderas, dels för att kontrollera så att ungdomar inte börjar använda e-cigg i större utsträckning och dels för att ta reda på om vejpningen verkligen innebär en förbättring av folkhälsan, skriver ETHRA.

Läs mer på Vejpkollen:
Forskning: Unga lockas bort från rökning – väljer e-cigaretter
England: 50 000 britter slutar röka med hjälp av vejpning

Häsla: Lungskador inte kopplade till vanlig e-juiceGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *