Norske vejpshoppes kan begynde at sælge nikotin

Norge ophæver forbuddet mod nikotinholdig e-juice og e-cigaretter. Samtidig indfører landet love, der er i overensstemmelse med EU's lovgivningsmæssige rammer for vejp-produkter.
"En velkommen beslutning" siger den norske vejp-forening, Dampselskapet

Meddelelsen kom i slutningen af ugen, og den nye ordning starter i 2020, rapporterer organisationen EHTRA, en europæisk organisation for skadesreduktion, i en pressemeddelelse. Norge har haft et forbud mod import og salg af "nye tobaks- og nikotinprodukter" siden 1989, herunder e-cigaretter og e-juice.

Nikotin til personlig brug

Vape-butikkerne sælger hardware og nikotinfri juice, mens norske vejpare har været i stand til at importere nikotin separat til eget brug. Det er nu lovligt at indføre, hvad der svarer til tre måneders forbrug af nikotin. Samtidig er der et stort sort marked for nikotin i Norge, og forbrugerne skal ifølge loven bevise, at nikotinen kun er til personlig brug og til rygestop.

 "At gøre nikotinvæsker lovlige er et velkomment tiltag, og vi kan kun lykønske vores regering med beslutningen om at henvende sig til de andre EU-lande om dette spørgsmål", siger han. Trond Meier fra Dampselskapet, den forbrugerdrevne vejp-forening i Norge, til ETHRA.

Europæiske regler

Forbuddet ophæves, fordi landet indfører nye love for e-cigaretter. Tanken er, at Norge skal følge EU's tobaksproduktdirektiv (TPD). De foreslåede regler ligner derfor det svenske system, hvor produkter blandt andet skal registreres til salg 12 uger i forvejen (i Sverige er det 6 måneder), indeholde norske brugsanvisninger og kun må markedsføres sparsomt (i Norge er det ellers ikke engang tilladt at udstille nikotinprodukter åbent i butikkerne).

Mange mennesker bruger e-cigs til at holde op

Norske myndigheder offentliggjorde en undersøgelse tidligere i år om nordmændenes vaner vejp. Det viste sig, at et stort flertal, næsten 70 procent, af de 900 deltagere sagde, at det var lykkedes dem at holde op med at ryge inden for et år ved at skifte til e-cigaretter, oplyser organisationen. Nikan på sin hjemmeside.

Norges nye regelsæt for e-cigaretter træder i kraft engang i 2020 og vil blive evalueret over en periode, dels for at kontrollere, at unge ikke begynder at bruge e-cigaretter i større omfang, og dels for at finde ud af, om vejpningen virkelig betyder en forbedring af folkesundheden, skriver ETHRA.

Læs mere på Vejpkollen:
Forskning: Unge lokkes væk fra rygning - og vælger e-cigaretter
England: 50.000 briter holdt op med at ryge med hjælp fra vejpning

Häsla: Lungeskader er ikke forbundet med almindelig e-juiceKan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *