Smaker i e-juice hotas av Trump i USA

”Ett förbud vore en katastrof för folkhälsan”

”Förbud har aldrig fungerat i USA. Det fungerade inte med alkohol. Det fungerar inte med maruijana, och det kommer inte att fungera med e-cigaretter”. Det säger Gregory Conely, American Vape Organisation, AVA i en kommentar till Donald Trumps besked om att förbjuda försäljningen av smaksatt e-juice i hela landet. 

Beskedet kom efter ett flertal dödsfall och över 400 sjukdomsfall, som Amerikanska Food and Drug Administration, FDA, kopplat till vejpning av THC-fyllda e-juicer. Trump-administrationen har dock valt att fokusera på smaker, som de menar lockar unga att använda e-cigaretter.

– Vi vill rensa marknaden från smaksatta e-cigaretter, meddelade Secretary of Health and Human Services, Alex Azar under onsdagen. 

Enligt Alex Azar ska förudet gälla alla smaker, förutom tobakssmaker.

– Men om vi märker att ungdomar lockas av dessa smaker kommer förbudet att gälla även dem, säger Alex Azar.

”Folkhälsan hotad av förbudet”

Protesterna har redan börjat och ett flertal folkhälsodebattörer, forskare och företagsorganisationer har kommenterat beskedet.

– Ett förbud skulle vara en katastrof för folkhälsan. Många ex-rökare som nu vejpar skulle återgå till rökning av tobak. Vi skulle också få en helt okontrollerad svart marknad för smaksatt e-juice, säger debattören och erfarne folkhälsoforskaren Michael Seigel i ett inlägg på Twitter (vaping360)

Vejpshoppar går under

Vejpindustrin i USA består av långt över 10 000 aktörer i form av e-juice tillverkare, smaktillverkare, vejpshoppar och hårdvaruproducenter. Ett förbud mot den produkt som inbringar de största vinsterna, e-juice, skulle drabba branschen extremt hårt, menar Gregory Conely, AVA.

– De över 10 000 vejpshopparna här i USA skulle gå under inom kort. Vi pratar om 100 000 jobb som skulle gå förlorade om det här sker. De enda som skulle tjäna på det här är tobaksindustrin. Folk skulle börja röka igen, säger Gregory Conely i en debatt på TV stationen CNN (facebook)

Aggressiva anti-vejp organisationer

Flera vejporganisationer mobiliserar nu för att försöka påverka Trump-administrationens beslut. Men även de grupper som länge jobbat för att förbjuda, inte bara smaker utan e-cigaretter över huvudtaget, satsar nu på stora kampanjer för att beslutet ska bli verklighet.

USA har i dagsläget ett begränsat lagverk för att hantera vejpprodukter. Åldersgränser och  lokal kontroll av e juiceproduktion är redan lagstadgade, men ett mer omfattande regelverk med registrering av samtliga vejpprodukter före försäljning är planerat att träda i kraft 2020.
Regelverket har dock fått stark kritik för det riskerar att slå ut en stor del av den Amerikanska vejpindustrin på grund av en extremt dyr administreringsavgift. Endast större företag, i praktiken delar av tobaksbolag, kommer att klara av regelverket, rent ekonomiskt, skriver webbtidningen vaping360.

Fler artiklar om smakförbudet:

Så påverkar Trumps utspel vejpare i Sverige


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *