Norja: Tutkijoiden nuuskaa koskeva kiista johti ilmoitukseen

Norjalaista tutkijaa on syytetty tutkimusvirheestä ja tulosten harhaanjohtavasta tiedottamisesta. Tämä sen jälkeen, kun hän julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan nuuska lisää kurkkusyövän riskiä.
"Nuuskaa käyttävien ruokatorvisyövän riski kasvaa. Tämä koskee kuitenkin vain yhtä ruokatorvisyöpätyyppiä, jonka riski on jo nyt hyvin pieni. Ruokatorvisyövän riski ei ole kasvanut yleisesti", sanoo Norjan kansanterveyslaitoksen entinen vanhempi tutkija Erik Nord, joka on nyt ilmoittanut vanhan työpaikkansa tutkijasta Norjan tutkimuseettiselle lautakunnalle.

Norjassa tiedotusvälineiden otsikot olivat dramaattisia sen jälkeen, kun Norjan kansanterveysinstituutti julkaisi raportin nuuskan käytöstä ja riskeistä. Nuuska on Norjassa laajalle levinnyt, ja sitä on korostettu muissa raporteissa kuin yleisin tapa lopettaa tupakointi maassa. Samaan aikaan Kansallisen kansanterveyslaitoksen tutkijat ovat eri mieltä sovellettava riskinuuskan aikakausi. Nyt ristiriita on johtanut valitukseen tutkimuseettiselle komitealle. 

"Edelleen hyvin pieni riski"

Kyseinen tutkimus osoitti, että ruokatorvisyövän riski nousee 0,016 prosentista 0,055 prosenttiin nuuskan käyttäjillä verrattuna ei-käyttäjiin. Tutkimuksen takana oleva tutkija, Bendik Brinchmann, sitten viesti, että "nuuskan käyttäjien ruokatorven syöpäriski kolminkertaistuu". Tämä nousi tietenkin otsikoihin. Mutta vanhemman tutkijan mukaan Erik Nordjoka on nyt eläkkeellä oltuaan 33 vuotta Kansanterveyslaitoksessa, viesti on suorastaan harhaanjohtava.

- Se, että ruokatorvisyövän riski on yli kolminkertaistunut, on harhaanjohtava otsikko. Todellisuudessa kyse on syövästä, joka on hyvin harvinainen. Ja kun riski on niin pieni, vain harvan tarvitsee huolestua. Jos riski on esimerkiksi jo nyt niinkin pieni kuin 0,2 prosenttia ja se kasvaa 0,4 prosenttiin, kokonaisriski on edelleen hyvin pieni. Mutta tutkimuksen esitys on kaiken kaikkiaan hyvin pelottava", Erik Nord kertoi. verkkolehti Nettavisen.

Vanhojen tutkimusten puutteet

Erik Nordin mukaan tutkimus perustuu myös joissakin tapauksissa todella vanhoihin tutkimustuloksiin. Kyse on Ruotsissa 1970- ja 80-luvuilla tehdyistä tutkimuksista. Nuuskalle tuotteena on tapahtunut paljon sen jälkeen, hän sanoo.

"Tässä tutkimuksessa on myös useita metodologisia heikkouksia, jotka on otettava huomioon, kun tuloksista tiedotetaan. Näin ei ole tehty. Tutkimuksen tiedot koskevat nuuskan käyttöä Ruotsissa 1980-luvulla. Tuolloin nuuska oli vaarallisempaa kuin Norjassa nykyisin yleisesti käytetty nuuska. Siksi ei voida olettaa, että tiedot kertoisivat mitään nuuskan käytön riskeistä nykyään. Tämä on tehtävä selväksi viestinnässä", Erik Nord sanoo.

Hän sanoo myös, että ruotsalaisissa tutkimuksissa ei otettu huomioon muita nuuskan käyttäjillä esiintyviä tekijöitä, jotka voivat lisätä erilaisten kurkku- ja haimasyöpien riskiä. Alkoholi on tunnettu riskitekijä - mutta tutkimuksissa sitä ei otettu huomioon,

Joidenkin tutkijoiden vastustus

Snus on Norjassa arkaluonteinen asia, kuten Ruotsissa. Se on tupakkayhtiöiden valmistama ja myymä riippuvuutta aiheuttava tuote, vaikka nuuskan haittariskien katsotaankin olevan seuraavat huomattavasti alhaisempi kuin tupakoinnin aiheuttamat. Samalla se on suosittu tapa käyttää nikotiinia useissa Pohjoismaissa. Ruotsissa ja Norjassa nuuska on suositumpaa kuin tupakointi. NIPH:n säännöllisesti julkaisemien tutkimusten mukaan nuuskan käytön lisääntyminen on samalla vähentänyt tupakoitsijoiden osuutta maassa. Tämä pätee myös nuorten keskuudessa - jossa tupakointi on katoamassa kokonaan, kun nuuskan käyttö lisääntyy.

"Kansanterveyslaitoksessa on kuitenkin jo vuosia työskennellyt ihmisiä, jotka ovat vastustaneet nuuskaa tuotteena", Erik Nord sanoo. "He ovat juuttuneet ajatukseen, että tupakka on aina haitallista. Siksi he ovat päättäneet suhtautua tutkimustuloksiin hyvin yksipuolisesti. Tämä johtaa liioitteluun ja puolueellisiin johtopäätöksiin"

Enemmän politiikkaa kuin tutkimusta

Samaan aikaan Nord huomauttaa, että suurin osa valtion laitoksen tutkijoista tekee sen, mitä heidän kuuluukin tehdä: eli pysyy objektiivisena tosiasioiden suhteen. Mutta koska nuuskan käytöstä on tullut myös lainsäädännöstä ja politiikasta yhtä lailla kuin yksilöiden terveydestä, on helppo mennä pieleen, kun jotkut tutkijat päätyvät valokeilaan, hän sanoo.

"Siitä tulee enemmän politiikkaa kuin vakavasti otettavaa tutkimusta. Itse viestintä näyttäytyy tässä tapauksessa selvästi eräänlaisena aktivismina. Mutta se on naamioitu arvovaltaiseksi tutkimukseksi", Erik Nord kertoi. Norjan TV2.

Harhaanjohtavat viestit

Erik Nord haluaa nyt, että Norjan eettinen komitea tarkastelee tutkimusta ja tulosten esittämistapaa tarkemmin. Hän uskoo, että myös hänen vanhan työpaikkansa, Kansanterveyslaitoksen, pitäisi saada isku kasvoihin.

"Yksilöt tekevät virheitä, mutta mielestäni johdon pitäisi pohtia, onko se rakentanut riittävän hyvän kulttuurin tutkimuksen ympärille, jotta tällaista ei tapahtuisi. Kun näin tapahtuu, johto on itse asiassa vastuussa siitä, mitä verkkosivujen neuvoa-antavista teksteistä sitten tulee. Se ei saa sisältää asioita, jotka ovat harhaanjohtavia, kuten tässä tapauksessa. Tässä on tapahtunut rikkomus.

Erik Nordin esittämä kritiikki on nyt toimitettu yhteiselle eettiselle komitealle, joka on useiden Norjan tutkimuslaitosten yhdessä ylläpitämä elin. Syytetty tutkija tai eettisen komitean tutkija ei ole halunnut kommentoida asiaa meneillään olevan tutkinnan aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *