Miten vejp:t pelastavat makunsa - useita kampanjoita käynnissä

Ruotsissa yritykset ovat ryhtyneet toimiin estääkseen hallituksen asettaman makukiellon. Asiakkaat käyttävät elokuvia, postikortteja ja sähköposteja, joilla he ottavat yhteyttä poliitikkoihin - ja levittävät viestiä:
"Aromit ovat avainasemassa, kun halutaan pysyä savuttomana sähkösavukkeiden avulla", sanoo alan järjestön BELC:n puheenjohtaja Victor Bryn-Jensen.

Henkilö, joka tilasi e-mehu tai jotain muuta ruotsalaisesta vejp-kaupasta viime viikolla, on saattanut saada paketissa yllätyksen. Pieni pullo, joka sisältää "Tulevaisuuden e-mehu". Jännittävää? No, ei.

"Pullo on tyhjä. Sillä siltä se näyttää, jos hallituksen makukielto toteutuu. Haluamme muistuttaa asiakkaita siitä, että monet vejpshoppet menettävät toimintansa, jos hallitus saa tahtonsa läpi", sanoo Victor Bryn-Jensen, puheenjohtaja sähkösavukkeiden kauppajärjestö BELC.

Terävä tilanne maaliskuun lopussa

Tällä viikolla hallituksen ehdotukset, jotka koskevat kieltää periaatteessa kaikki aromit e-nesteet, lainsäädäntöneuvosto. Tämä tehtiin ilman kommentteja, ja hallitus antaa nyt todennäköisesti yksityiskohtaisen ehdotuksen parlamentille 22. maaliskuuta mennessä. Parlamentti äänestää sitten ehdotuksesta yhden tai kahden viikon kuluessa.

Epäselvää, mitä pitäisi sallia

Jos ehdotus hyväksytään, vain e-mehut, joissa on "selvä tupakan haju ja maku"  sallitaan hyllyillä.

"Hallitus ei edes vaivaudu määrittelemään, mikä on tupakan maku tai miten sitä valvotaan. Samaan aikaan se vaikuttaa yli 90 prosenttiin kaikista kaupoissa myytävistä sähköisistä mehuista. Se on täysin hullu ehdotus, joka vain lisää savukkeiden myyntiä ja ajaa monet pienyritykset konkurssiin." Victor Bryn-Jensen.

Makukielto - myös nikotiinittomia tuotteita varten

Uutta lakia sovelletaan sekä nikotiinia sisältäviin että nikotiinittomiin e-mehuihin. Tämä tarkoittaa, että myös ns. vajaat täytöt (joissa käyttäjä voi täyttää nikotiinin erikseen) on maistuttava "tupakalta". Jos hallitus saa tahtonsa läpi. Samalla on vaikea tietää, mihin raja vedetään. Bryn-Jensen huomauttaa, että hallitus välttää johdonmukaisesti määrittelemästä, mitä e-neste oikeastaan on. 

"Se avaa kysymyksen siitä, mitä niin sanottu aromiuute tai tiiviste olisi laskettava? Lasketaanko se sähköiseksi mehuksi?" sanoo Victor Bryn-Jensen.

Voi olla porsaanreikä

Tiivisteet on sekoitettava glyseriiniin, jotta ne toimisivat e-mehuna, eikä niitä voi käyttää sellaisenaan e-savukkeessa. Lisäksi aromieesansseja ja -tiivisteitä säännellään jo kemikaalilain nojalla, eikä niitä mainita erikseen lakiehdotuksessa. Tämä tarjoaisi porsaanreiän, jonka kautta makuaineet voitaisiin tulevaisuudessa säilyttää joissakin e-nesteissä. Mutta toistaiseksi kukaan ei tiedä.

"Mielipiteet jakautuvat sen suhteen, sisällytetäänkö kieltoon myös aromeja sisältävät esanssit. Se ei ole teknisesti e-neste. Mutta koska tarkoituksena voi olla käyttää sitä maustamaan e-nestettä, jossa on erilainen "tupakan tuoksu tai maku", se voidaan hyvinkin kieltää. Mutta juuri nyt se on äärimmäisen epäselvää ja hämmentävää", sanoo Victor Bryn-Jensen.

Pyytää asiakkaita ottamaan yhteyttä poliitikkoihin

Tyhjiä mehupulloja jakaessaan BELC kannustaa asiakkaita ottamaan aktiivisesti yhteyttä poliitikkoihin. Sähköpostitse tai myymälöissä jaettavilla esiosoitetuilla postikorteilla.

"Kerro heille, että maut ovat tärkeitä. Voimme sanoa sitä niin paljon kuin haluamme ja todistaa sen myyntitilastoilla, mutta sillä on vähemmän merkitystä. Sen on tultava vejp-asiakkaalta, äänestäjältä, johon uusi laki todella vaikuttaa. Mitä tapahtuu, jos suosikkimakusi katoaa?" sanoo Victor Bryn-Jensen.

Tee elokuvia sanan levittämiseksi

BELC on myös käynnistänyt hankkeen, jonka tarkoituksena on kerätä asiakkailta "suosittelevia lausuntoja" filmille. Linus Gustavsson, joka on takana Koyukin höyry, kannustaa vejp-ostajia auttamaan asiakkaita kuvaamalla lyhyen filmiklipin. Elokuva lähetetään sitten BELC:lle, jossa se leikataan yhdessä muiden tarinoiden kanssa. Tavoitteena on osoittaa makujen merkitys tupakoinnin lopettamisessa tosielämässä. 

"On uskomattoman tärkeää, että tämä viesti on selkeä", sanoo Linus Gustafsson. "Poliitikkojen on ymmärrettävä, että kaikki pitävät erilaisista asioista, ja nykyisin tarjolla oleva laaja makuvalikoima on avain savuttomuuteen meille vejp:n käyttäjille. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kukaan hallituksessa ei usko tähän. Silloin elokuvat - joissa on todelliset kasvot ja äänet - voivat auttaa. Se, että meille sanotaan, että 'tupakan maku' on hyvä vaihtoehto, on sama kuin käskisi alkoholistia lopettamaan vodkalla maustettujen virvoitusjuomien juomisen", sanoo hän. Linus Gustavsson

Katsaus haittojen vähentämisestä käytävään keskusteluun Ruotsissa

Viime vuonna Ruotsin valtiopäivät hylkäsi hallituksen ehdotuksen uudeksi ANDTS-strategiaksi, koska yhtenä syynä oli se, ettei tupakoinnin haittojen vähentämiseksi ollut selkeitä toimenpiteitä. Parlamentti haluaa nähdä tutkimuksen, jossa verrataan eri nikotiinituotteita ja niiden haittaprofiileja tupakointiin. Tämä olisi tehtävä ennen rajoittavien toimenpiteiden käyttöönottoa. Keskustaoikeistolainen oppositio haluaa myös ottaa tupakkapolitiikkaan käyttöön haittojen minimoinnin näkökulman, johon makujen laajamittainen kieltäminen todennäköisesti vaikuttaisi. Lue lisää parlamentin päätöksestä täältä:

Hallituksen tupakkapolitiikka kaatui parlamentissa - "Tee se uudelleen, tee se oikein!"




Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *