Hvordan vejp'er vil redde deres smagsvarianter - flere kampagner på vej

Virksomheder i Sverige mobiliserer sig for at stoppe regeringens smagsforbud. Ved hjælp af film, postkort og e-mails rækker kunderne ud til politikerne - og spreder budskabet:
"Smag er nøglen til at forblive røgfri med e-cigs", siger Victor Bryn-Jensen, formand for brancheforeningen BELC.

Den person, der bestilte e-juice eller noget andet fra en svensk vejpshop i sidste uge, har måske fået en overraskelse i pakken. En lille flaske med "Morgendagens e-juice". Spændende? Nej, det er det ikke.

"Flasken er tom. For sådan vil det se ud, hvis regeringens smagsforbud bliver en realitet. Vi vil gerne minde kunderne om, at mange vejpshoppes vil lukke, hvis regeringen får sin vilje", siger Victor Bryn-Jensen, formand for brancheorganisationen for elektroniske cigaretter, BELC.

Skarp situation i slutningen af marts

I denne uge kom regeringens forslag, som vil i princippet forbyde alle aromaer e-væsker, det lovgivende råd. Det skete uden kommentarer, og regeringen vil nu sandsynligvis fremlægge et detaljeret forslag for parlamentet inden den 22. marts. Parlamentet vil derefter stemme om forslaget inden for en til to uger.

Uklart, hvad der skal være tilladt

Hvis forslaget går igennem, vil kun e-juice med "en tydelig lugt og smag af tobak"  være tilladt på hylderne.

"Regeringen gider ikke engang at definere, hvad en tobakssmag er, eller hvordan den skal kontrolleres. Samtidig påvirker det over 90 procent af al e-juice, der sælges i butikkerne. Det er et fuldstændig vanvittigt forslag, som kun vil øge salget af cigaretter og sætte en masse små virksomheder ud af spillet." Victor Bryn-Jensen.

Smagsforbud - også for nikotinfri

Den nye lov gælder for både nikotinholdig og nikotinfri e-juice. Det betyder, at selv såkaldte Kortvarige udfyldninger (hvor brugeren kan genopfylde nikotinen separat) skal smage af 'tobak'. Hvis regeringen får sin vilje. Samtidig er det svært at vide, hvor grænsen går. Bryn-Jensen bemærker, at regeringen konsekvent undgår at definere, hvad en e-væske egentlig er. 

"Det åbner spørgsmålet om, hvad en såkaldt smagsessens eller et koncentrat skal tælle som? Vil det tælle som en e-juice?" siger Victor Bryn-Jensen.

Kunne være et smuthul

Koncentrater skal blandes med glycerin for at fungere som e-juice og kan ikke bruges, som de er, i en e-cigaret. Desuden er smagsessenser og koncentrater allerede reguleret via kemikalieloven og er ikke specifikt nævnt i lovforslaget. Det kan give et smuthul til at beholde smagsstoffer i nogle e-væsker i fremtiden. Men indtil videre er der ingen, der ved det.

"Der er delte meninger om, hvorvidt smagsessenser også vil blive omfattet af forbuddet. Teknisk set er det ikke en e-væske. Men da hensigten kan være at bruge det til at give smag til en e-væske med en anden 'lugt eller smag end tobak', kan det meget vel blive forbudt. Men lige nu er det ekstremt uklart og bare forvirrende," siger han. Victor Bryn-Jensen.

Beder kunder om at kontakte politikere

Samtidig med uddelingen af tomme juiceflasker opfordrer BELC kunderne til aktivt at kontakte politikerne. Via e-mail eller adresserede postkort, der uddeles i butikkerne.

"Fortæl dem, at smag betyder noget. Vi kan sige det, alt det vi vil, og vi kan bevise det med vores salgsstatistikker, men det betyder mindre. Det skal komme fra en vejper, en vælger, som rent faktisk bliver påvirket af den nye lov. Hvad sker der, hvis din yndlingssmag forsvinder?" siger Victor Bryn-Jensen.

Lav film for at sprede budskabet

BELC har også lanceret et projekt for at indsamle "vidnesbyrd" fra sine kunder på film. Linus Gustavsson, som ligger bag Koyuki damp, opfordrer vejp-kunderne til at hjælpe kunderne ved at optage et kort filmklip. Filmen bliver derefter sendt til BELC, hvor den bliver redigeret sammen med andre historier. Målet er at vise smagsstoffernes betydning for rygestop i det virkelige liv. 

"Det er utroligt vigtigt, at dette budskab er klart", siger Linus Gustafsson. "Politikerne er nødt til at forstå, at alle kan lide forskellige ting, og at den brede vifte af smagsvarianter, vi har i dag, er nøglen til røgfrihed for os vejpere. Lige nu ser det ud til, at ingen i regeringen tror på det. Så kan film - med rigtige ansigter og stemmer - hjælpe. At fortælle os, at 'tobakssmag' er et godt alternativ, er som at fortælle en alkoholiker, at han skal holde op med at drikke læskedrikke med vodkasmag", siger Linus Gustavsson

Oversigt over debatten om skadesreduktion i Sverige

Sidste år nedstemte den svenske rigsdag regeringens forslag til en ny ANDTS-strategi, bl.a. fordi der manglede klare tiltag for at reducere rygningens skadevirkninger. Riksdagen ønsker at se en undersøgelse, der sammenligner forskellige nikotinprodukter og deres skadeprofiler med rygning. Det bør ske, før der indføres restriktive foranstaltninger. Centrum-højre-oppositionen ønsker også at indføre et skadesminimeringsperspektiv i tobakspolitikken, hvilket sandsynligvis vil blive påvirket af et omfattende forbud mod smagsstoffer. Læs mere om parlamentets beslutning her:

Regeringens tobakspolitik faldt i parlamentet - "Gør det igen, gør det rigtigt!"
Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREONSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *