Ny smagslov kræver: "En tydelig lugt og smag af TOBACCO"

Aldersgrænser for nikotinposer, men smagsforbud for e-cigaretter. Det er indholdet i regeringens nye lovforslag om at reducere nikotinforbruget i Sverige. Regeringen vælger dog stadig at tillade salg af almindelige cigaretter.

Det står nu klart, at den svenske regering ønsker at forbyde stort set alle smagsstoffer i e-cigaretter og e-væske. Fra 1. januar 2023 skal al e-væske med smag, også nikotinfri e-væske, have en tydelig lugt og smag af tobak. Hvis parlamentet siger ja til den nye lov.

"Væsker, der er beregnet til at blive indtaget gennem elektroniske cigaretter, må ikke gøres tilgængelige på markedet for forbrugerne, hvis væskerne indeholder tilsætningsstoffer, der resulterer i en klart mærkbar lugt eller smag af noget andet end tobak." skriver regeringer i sit lovforslag "Strengere regler for nye nikotinprodukter", som nu er sendt til lovgivningsrådet.

"Tobakssmag opfattes som mere farlig"

Som Vejpkollen afslørede tilbage i efteråret 2020, mener den socialdemokratiske regering sammen med flere interessegrupper, at Alle smagsstoffer i e-væske i e-cigaretter bør forbydes. I marts 2021 blev den undersøgelse, der foreslog Alle aromaer, der ikke giver "en tydelig aroma og smag af tobak", bør ikke kunne sælges i Sverige. 

"Blandt teenagere er smagen en af de vigtigste faktorer for at prøve og fortsætte med at bruge e-cigaretter. E-cigaretter med tobakssmag opfattes af unge mennesker som farligere end e-cigaretter med frugt- eller sødesmag." skriver regeringer

85 % foretrækker andre smagsstoffer end tobak

Halvdelen af alle respondenter har på forskellig vis kritiseret rapportens konklusioner. Mange hævder, at et smagsforbud vil være svært at gennemføre, og at et sådant indgreb vil have alt for store konsekvenser i forhold til, hvad regeringen ønsker at opnå. Desuden mener mange, at begrænsningen vil favorisere den traditionelle cigarethandel.

"85 % af de voksne brugere køber ikke-tobakssmag. Der er stor risiko for, at de vil begynde at ryge igen, hvis smagsforbuddet træder i kraft", for eksempel brancheforeningen for elektroniske cigaretter, BELC, i sit høringssvar.

Risikerer at øge salget af cigaretter

Ifølge en undersøgelse blandt e-cigaretbrugere I Europa ville mere end en tredjedel af dem begynde at ryge igen, hvis tobakssmagen alene var nok. Flere respondenter henviser også til en nyligt offentliggjort undersøgelse, hvor rygning blandt unge steg kraftigt sammenlignet med andreda byen San Francisco forbød e-cigaretter med smag, med undtagelse af tobakssmag.

Lov rammer små virksomheder hårdt, siger regeringen

Indvirkningen på ejere af små virksomheder i e-cigaretsektoren vil være særlig alvorlig, især for virksomheder, der kun sælger vejp-produkter. Det er noget, regeringen anerkender.

"Forslaget om at begrænse aromatiseringen af væsker, der er beregnet til brug i e-cigaretter, har en negativ indvirkning på markedet for sådanne væsker. Det gælder både nikotinholdige og ikke-nikotinholdige væsker. Forslagene vil sandsynligvis være særligt negative for mindre erhvervsdrivende, som har sværere ved at bære de omkostninger, som forslagene medfører. Regeringen mener dog, at disse virkninger mere end opvejes af, at forslagene beskytter folk mod nikotins skadelige og vanedannende egenskaber, beskytter folkesundheden og gør produkter, uanset om de indeholder nikotin eller ej, mindre attraktive for børn og unge". Regeringen.

Større virksomheder eller detailhandlere, der også sælger cigaretter, vil ifølge regeringen blive mindre påvirket af den nye lov. Og ifølge flere kommentatorer vil loven snart føre til øget cigaretsalg for disse virksomheder, når e-cigaretterne bliver mindre attraktive.

Færre unge prøver e-cigs

Formålet med smagsforbuddet er at begrænse eksperimenter med e-cigaretter blandt mindreårige, dvs. personer under 18 år. Men ifølge både rapporten og Central Information Centre for Alcohol and Drugs, CANAndelen af unge, der prøver e-cigs (på et tidspunkt inden for de sidste 30 dage), er faldet siden toppen i 2019. 

"I 2019 rapporterede 33 procent af eleverne i niende klasse, at de havde prøvet e-cigaretter på et tidspunkt. For elever på andet år af gymnasiet havde 37% prøvet e-cigaretter samme år. I 2021 var dette faldet til 24% af niendeklasserne og 35% af gymnasieeleverne, der nogensinde havde brugt e-cigaretter." regeringen med henvisning til CAN.

17 procent ryger lejlighedsvis

Andelen af gymnasieelever, der ryger cigaretter, lige så sporadisk som e-cigaretter, er 17%. Flere kommentatorer påpeger, at e-cigaretter ikke ser ud til at øge rygningen blandt unge i nogen målbar grad.

E-cigaretter truer regeringens planer

Ifølge Center for Alkohol- og Narkotikainformation, CAN, Det er især unge, der tidligere har eksperimenteret med eller brugt cigaretter, der prøver e-cigs. Hovedårsagen er nysgerrighed (80%), men også forskellige smage som frugt og slik. 

4 % af disse mennesker siger, at de bruger e-cigs til at holde op med at ryge. Det er for få til at forhindre en restriktiv lovgivning, mener regeringen. Desuden truer e-cigaretter med at modvirke den indsats, som regeringen mener er vigtig for folkesundheden.

"E-cigaretternes tiltrækningskraft på unge mennesker betyder, at der er risiko for, at de fungerer som en indgang til nikotinafhængighed. Dette risikerer igen at modvirke den indsats, der er gjort inden for folkesundhed," skriver regeringen.

Flertal ønsker licenser i stedet for forbud

Et flertal af alle respondenter mener, at regeringen i stedet for et smagsforbud bør indføre et krav om licens til salg af e-cigaretter. Det vil betyde, at virksomheder, der sælger e-cigaretter, skal have en særlig tilladelse til at gøre det. Ifølge flere respondenter vil det styrke beskyttelsen af unge ved at reducere adgangen.

"Ikke nok brugere"

Men ifølge regeringen er der ingen grund til en særlig licens. Årsagen er, at regeringen mener, at det vil være for dyrt i forhold til, hvor få mennesker der bruger e-cigaretter. Regeringen ved heller ikke, om de unges adgang til e-cigaretter skyldes manglende alderskontrol eller handel mellem privatpersoner.

"E-cigaretter er stadig produkter, der bruges af relativt få mennesker. I betragtning af at markedet for e-cigaretter og genopfyldningsbeholdere er relativt lille, og at det er usikkert, hvor stort behovet er for øget kontrol med salget, mener regeringen, at der på nuværende tidspunkt ikke er tilstrækkelig grund til at indføre et krav om licens. Det er dog af stor betydning at beskytte børn og unge mod at udvikle en nikotinafhængighed," skriver regeringen.

Meget få unge vejpager regelmæssigt

Ifølge CAN bruger mindre end 1 procent af eleverne i gymnasiets 2. klasse ecigaretter regelmæssigt (2019). Størstedelen af disse havde tidligere rygevaner, bemærker CAN.

Det tilsvarende tal for rygning var 6 procent. Brugen blandt voksne følger et lignende mønster som blandt unge. I hvert fald når det gælder regelmæssig brug. Omkring 2 % af de voksne bruger e-cigaretter - en tredjedel af dem dagligt.

Vil skifte til tobakssmag eller importere

Blandt voksne e-cigaretbrugere i EU viser undersøgelser, at næsten 85 % af de daglige e-cigaretbrugere er holdt helt op med at ryge og har erstattet cigaretter med e-cigaretter.

Regeringen anerkender, at voksne brugere også foretrækker andre smagsstoffer end tobak, men at forbuddet vil gavne børn mere end voksne brugere og derfor er acceptabelt. 

"Nogle forbrugere vil sandsynligvis skifte til godkendte væsker eller til tobaksfrie nikotinprodukter, der stadig er aromatiseret med andre smagsstoffer end tobak. Lidt flere vil sandsynligvis holde op med at bruge nikotinholdige produkter. Der er også en risiko for, at der vil ske en tilstrømning af væsker med uautoriserede dufte og smagsstoffer fra andre EU-lande, som har mere generøse regler," skriver han. Regeringen.

Ikke sikker på, hvordan det vil fungere

Regeringen indrømmer, at den ikke ved, hvordan forbuddet vil fungere i praksis.

"Der skal foretages vurderinger af, hvilke tilsætningsstoffer der afgiver eller fører til, at e-væsker har en lugt eller smag af noget andet end tobak. Som flere modstandere af forslaget anfører, anerkender regeringen, at sådanne vurderinger kan være komplekse. Det kan understreges, at kun tilsætningsstoffer, der er nødvendige for e-cigarettens funktion, eller som giver væsken en tobakssmag, bør tillades."

Regeringen overlader det til kommunerne, som normalt foretager kontrol af e-cigaretter, også at kontrollere, om en e-væske "lugter og smager af tobak".

Lovforslaget er nu sendt til høring i det lovgivende råd. Parlamentet vil derefter stemme om den nye lov. Dette vil finde sted den 22. marts 2022. Hvis loven bliver vedtaget, skal alle smagsstoffer, der ikke "har en tydelig lugt og smag af tobak, forsvinde fra alle butikker. 1. januar 2023.

Er du bekymret for fremtiden for vejpare? Vil du engagere dig i sagen? Bliv medlem af den svenske Vejpare/NNA Sweden Association

Kilder:
Høringsnotat: Strammere regler for nye nikotinprodukter
CAN - Hvad er e-cigaretter, og hvor almindelige er de?Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON1 Kommentar om "Ny smaklag kräver: ”En tydlig doft och smak av TOBAK”"

  1. Ingen e-juice med "tobakssmag" "smager eller lugter" af tobak og slet ikke af cigaretrøg. Det er også pointen, at de fleste mennesker ønsker at komme væk fra det, der kan minde dem om cigaretter. Min erfaring er, at ingen "tobakssmag" smager af tobak, men kun få smager godt. Stop med at presse vejpning ind i reguleringen af cigaretter! Det bliver dummere og dummere. Ligesom når politikere skyder vejpning ind i rygeforbud. Jeg har altid kunnet vejpat på udendørs caféer uden problemer, fordi det f.eks. ikke lugter og forstyrrer nogen. Smagsessenser kan købes i Frankrig, Storbritannien eller Tyskland. Hvorfor er man imod noget, der erstatter cigaretrygning? Meget af det ser ud til at komme fra det puritanske USA, ligesom den tidligere "krig mod narkotika" og andre dårlige politikker. Stanton Glantz producerer elendig forskning, og Mike Bloomberg finansierer den, fordi en milliardær som ham bedst ved, hvordan almindelige hashrygere skal leve deres liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *