Hallituksen tupakkapolitiikka kaatui parlamentissa - "Tee se uudelleen, tee se oikein!"

Hallituksen suunnittelema tupakkapolitiikka sai kovan kolauksen, kun kuusi parlamentin kahdeksasta puolueesta äänesti uutta ANDTS-strategiaa vastaan, jossa keskitytään nuuskaan, sähkösavukkeisiin ja muihin nikotiinituotteisiin, mutta myös huumeidenkäyttäjien korkeisiin kuolleisuuslukuihin.

Parlamentissa käydyn keskustelun jälkeen hallituksen strategia alkoholin, huumeiden, tupakan, dopingin ja uhkapelien (ANDTS) torjumiseksi seuraavien viiden vuoden aikana epäonnistui. Kuusi puoluetta kahdeksasta äänesti ehdotusta vastaan. Sen sijaan ne pyysivät hallitusta esittämään uuden strategian, johon sisältyy eri nikotiinituotteiden haitallisuuden eriyttäminen. "Tee se uudelleen - tee se oikein!" oli parlamentin viesti hallitukselle.

Haluatko tehdä eron tupakoinnin ja savuttomuuden välillä?

Kuten Vejpkollen aiemmin raportoitu, se oli jo ennestään on selvää, että hallituksen ANDTS-strategia parlamentti ei äänestäisi asiasta. Edellisellä viikolla parlamentin valmisteluelin ilmoitti, Sosiaalikomitea, että strategia ei ollut kunnossa. Komitea teki useita muutosehdotuksia. Hallituksen olisi esimerkiksi perustaa tiedustelu selventää tupakan ja muiden nikotiinituotteiden välisiä eroja. 

"Tupakointi on ylivoimaisesti yksi maailman vakavimmista kansanterveysongelmista. Maailman terveysjärjestö WHO kutsuu sitä maailmanlaajuiseksi epidemiaksi. Suhtaudumme kriittisesti siihen, että hallitus ei vieläkään tee selvää eroa tupakoinnin haitallisten vaikutusten ja nuuskan ja muiden savuttomien nikotiinituotteiden käytön välillä", sanoi Per Ramhorn (S&D).

Kaikki nikotiinituotteet saman katon alla

Hallituksen mukaan Ruotsin tupakoinnin torjuntastrategiassa ei pitäisi tehdä eroa nikotiinia sisältävien tuotteiden välillä. Riippumatta tuotteiden haitallisista vaikutuksista. Tällä olisi merkittäviä seurauksia nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttäjille maassa. Keskustapuolueen Anders W Jonsson kritisoi selkeästi.

"Olemme tyytymättömiä tupakkaa koskevaan sanamuotoon", sanoi Anders W Jonsson. "Haluan ensimmäisenä sanoa, että nuuska ei todellakaan ole terveystuote, mutta sillä on useita vakavia seurauksia. Meidän on tietenkin tehtävä kaikkemme estääkseen nuoria käyttämästä nuuskaa. Mutta nuuskan vertaaminen tupakointiin, joka on yksi suurimmista kansanterveydellisistä uhkista ja aiheuttaa sairauksia ja kuolemia niin kuin harva muu asia, on täysin väärin. Ei siis ole yllättävää, että 6 puoluetta 8:sta äänestää vastaan."

Vaatii vahinkojen tutkimista

Keskustaoikeistopuolueiden mukaan, liberaaleja lukuun ottamatta, ANDTS-strategian olisi ensisijaisesti puututtava tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin, ei tupakkaan tai nikotiiniin. Hallitus taas haluaa estää kaikenlaisen tupakan ja nikotiinin käytön.

"Vaikka kaikki ANDTS-strategian soveltamisalaan kuuluvat tuotteet ovat terveydelle haitallisia, on tärkeää selventää tieteellisesti todistettuja eroja näiden tuotteiden haitallisissa vaikutuksissa." sanoi Per Ramhorn (sd) "Siksi on ilahduttavaa, että sosiaaliasioiden komitea on nyt esittänyt ehdotuksen julistukseksi uudesta yleistavoitteesta. Siinä otetaan huomioon erilaiset haitalliset vaikutukset, joita erilaiset tupakka- ja nikotiinituotteet voivat aiheuttaa. Ja toivottavasti tämä voi johtaa vakavampaan politiikkaan tällä alalla. Se perustuu näyttöön, jossa otetaan huomioon tupakka- ja nikotiinituotteiden erilaiset vaihetta koskevat vaikutukset ja joka perustuu myös tieteellisiin riskinarviointeihin."

Kaiken nikotiinin käytön kieltämisen vakavat seuraukset

Johan Hultberg (m) totesi, että kaikkien nikotiinituotteiden vastaisella kovalla linjalla voisi olla vakavia seurauksia kansanterveydelle.

"Vaikka on totta, että myös nikotiini on terveydelle haitallista, ei voida jättää huomiotta sitä, että tupakan polton ja esimerkiksi nuuskan tai nikotiinitablettien haittavaikutusten välillä on suuri ero. Jos vakiintunut tupakoitsija onnistuu lopettamaan tupakoinnin esimerkiksi nuuskan avulla, siitä on edelleen suuria terveyshyötyjä. Siksi on kohtuutonta säännellä kaikkia tuotteita samalla tavalla, ja siksi tupakkapolitiikan yleisenä tavoitteena pitäisi olla haittojen vähentäminen." Johan Hultberg.

Vihreä puolue Nicklas Attefjord kannatti kuitenkin hallituksen ehdotusta.

"Uskon, että useimmat ihmiset, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin, eivät halua vaihtaa yhtä riippuvuutta toiseen", hän sanoi Johan Hultbergin kanssa käydyssä keskustelussa.

L korostaa riippuvuutta, mutta äänestää vastaan

Hallitus sai liberaaleilta tukea myös tupakkapolitiikassa. Erityisesti nikotiinituotteiden osalta.

"Haluamme, että strategiassa sana 'tupakka' korvataan sanalla 'nikotiini'. Tuotteiden välillä on tietysti ero, kun on kyse keuhkosyövästä. Mutta ne, jotka tulevat riippuvaisiksi, eivät koskaan ole vapaita. Nuuska aiheuttaa myös verisuonimuutoksia eikä ole vaaratonta. Emme tiedä, mitä tapahtuu esimerkiksi nuuskaa käyttävien raskaana olevien naisten lapsille. Barbro Westerholm (L), joka samalla hylkäsi hallituksen ehdotuksen epäselvien huumepoliittisten tavoitteiden vuoksi.

Huumausainepolitiikkaa arvostellaan voimakkaasti

Tupakkaa ja nikotiinia koskevan kysymyksen lisäksi se oli hallituksen haluttomuus tutkia Ruotsin huumepolitiikkaa. joka oli tarkennettu. Useat elimet, kuten Ruotsin kansanterveysvirasto ja sosiaaliasiainvaliokunta, ovat vaatineet asianmukaista analyysia siitä, miten Ruotsin malli toimii käytännössä. Kaikki puolueet sosiaalidemokraatteja lukuun ottamatta olivat asiasta samaa mieltä. Karin Rågsjö (v) katsoo, että hallituksen on tutkittava huumausainepolitiikan seurauksia, mukaan lukien huumeiden käytön kriminalisointi. Tätä ei ole tehty yli 30 vuoteen.

"Ruotsissa kuolee enemmän ihmisiä huumeisiin kuin muissa maissa, vaikka käyttö olisi vähäistä. Se ei ole ok. Mielestämme ANDTS-strategian on perustuttava näyttöön ja nykyaikaisiin menetelmiin huumekuolleisuuden torjumiseksi. Vaadimme ensin tutkimusta. Siksi sanomme ei." sanoi Karin Rågsjö.

Aromikielto lausuntokierroksella

Hallituksen uutta ANDTS-strategiaa tarkistetaan nyt ennen kuin se otetaan uudelleen käsiteltäväksi parlamentissa. Vielä ei ole selvää, milloin tämä tapahtuu. Hallituksen alkuperäinen ehdotus sisälsi myös sanamuotoja, jotka koskevat e-nesteen aromikielto. Hallituksen selvityksen mukaan kaikki sähkösavukkeiden makuaineet, tupakan makuaineita lukuun ottamatta, olisi kiellettävä Ruotsissa vuoteen 2022 mennessä. Mutta kysymys e-nesteen aromikielto on erillään ANDTS-strategiasta, ja se on edelleen lausuntokierroksella. Siitä voi tulla konkreettinen ehdotus parlamentille vasta syksyllä. Kuten Vejpkollen aiemmin raportoitu Useat parlamentin puolueet kannattavat makukieltoa.

Lähteet:

Katso koko keskustelu uudesta ANDTS-strategiasta täältä!Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *