E-savukkeet vähentävät tupakointia Englannissa

Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaiset haluavat vähentää tupakointia maassa 15 prosentista 5 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, ja hallituksen viimeisimmän raportin mukaan sähkösavukkeilla on keskeinen rooli.

Tupakoinnin lopettaminen on raskas matka. Useimmat tupakoitsijat haluavat lopettaa, mutta tilastot osoittavat, että useimmat yrittävät lopettaa ilman apua, päättyy uusiutumiseen. Samaan aikaan tutkimukset osoittavat, että onnistumisen mahdollisuudet lisääntyvät, jos tupakoitsijat käyttävät jonkinlaista apua.

"Suhtauduin aluksi epäilevästi e-savukkeisiin"

Yhdistyneessä kuningaskunnassa viranomaiset ovat sen vuoksi sitoutuneet tukemaan useita eri menetelmiä tupakoinnin lopettamiseksi, mukaan lukien sähkösavukkeiden käyttö. Hallituksen päätöksen jälkeen Englannin kansanterveyslaitos on asettanut tavoitteeksi vähentää tupakointia Englannissa 15 prosentista alle 5 prosenttiin. Vain kymmenessä vuodessa. Ja sähkösavukkeista on tullut tärkeä osa strategiaa, sanoo professori John NewtonYhdistyneen kuningaskunnan terveysministeriön terveyden edistämisen päällikkö.

"Kun sähkösavukkeet tulivat markkinoille 10 vuotta sitten, kiinnostuimme kovasti siitä, miten teknologiaa voitaisiin käyttää tupakoinnin torjunnassa. Aluksi olimme tietysti skeptisiä. Aloimme kuitenkin kerätä tietoja, ja pian kävi selväksi, että sähkösavukkeet olivat jo vakiinnuttaneet paikkansa tupakoitsijoiden keskuudessa tupakoinnin lopettamismenetelmänä. Ja menestyksekkäästi", hän kertoo televisiokanava CNBC.

Investointi sähkösavukkeiden tutkimukseen

Englannin kansanterveyslaitos on vuodesta 2015 lähtien laatinut useita raportteja ja analysoinut sähkösavukkeista saatavilla olevia tutkimustuloksia sekä maailmanlaajuisella että paikallisella tasolla. Raportissa "Vaping Englannissa - päivitetty näyttö" on tullut maan poliittisten päätösten ja terveyden edistämispolitiikkojen vertailukohta. Asiakirja on elävä raportti, jota päivitetään vuosittain sitä mukaa, kun uusia tietoja julkaistaan. Tällä hetkellä raportissa on yhteenveto yli 2000 tutkimuksesta, ja vuosittain siihen lisätään lähes 500 tutkimusta.

"Tupakoitsijoiden elämää muuttava"

Yhdistyneen kuningaskunnan terveysministeriön viestin mukaan sähkösavukkeet ovat 95 prosenttia turvallisempia käyttää kuin analogiset savukkeet. Ja että tupakoitsijat voivat parantaa terveyttään, jos he onnistuvat siirtymään tupakoinnista vejpningiin.

"Halusimme tehdä selväksi, että sähkösavukkeiden käyttö on huomattavasti vähemmän haitallista kuin tupakointi. Tupakansavu sisältää tervaa, hiilimonoksidia ja tuhansia muita myrkyllisiä aineita, jotka aiheuttavat syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja hermovaurioita; se on ehdottomasti pahimpia asioita, joita voit tehdä kehollesi. Vain murto-osa näistä aineista on sähkösavukkeen höyryssä. Ne eivät ole täysin riskittömiä, mutta tupakoitsijalle vaihtaminen voi muuttaa elämän. " sanoo John Newton.

Tuntemattomat riskit verrattuna tunnettuihin riskeihin

Lähestymistapa on kuitenkin kiistanalainen, ja raportti on herättänyt paljon huomiota myös ulkomailla. Sähkösavukkeet ovat suhteellisen uusi teknologia, joka on ollut markkinoilla vasta vähän yli 10 vuotta. Pitkäaikaisen käytön terveysvaikutuksia ei täysin tunneta. Mutta se ei ole keskeinen kysymys, sillä mukaan John Newton. 

"Savukkeet tappavat lähes joka toisen tupakoitsijan. Me tiedämme sen. Seuraamme tietenkin myös sähkösavukkeiden riskejä. Samalla meidän on kuitenkin asetettava nämä mahdolliset riskit oikeaan perspektiiviin. Olisi erittäin valitettavaa, jos tupakoitsija päättäisi olla kokeilematta sähkösavuketta vain siksi, että hän on huolissaan riskeistä. Siksi meidän on oltava selkeitä siinä, miten muotoilemme viestimme." John Newton.

Sairaalat sallivat sähkösavukkeet

Vuonna 2020 viranomaiset ovat yhdessä muiden valtion tukemien voittoa tavoittelemattomien järjestöjen kanssa käynnistäneet useita kampanjoita sähkösavukkeista ja tutkimustuloksista. Kesällä 2019 avattiin myös vejpshoppien kaksi maan sairaaloista. Samaan aikaan tupakointi kiellettiin kokonaan sairaalan tiloissa. Tavoite oli selvä: tupakoitsijoita haluttiin kannustaa siirtymään sähkösavukkeisiin. Muualla maassa viranomaiset jakoivat ilmaiset sähkösavukkeet tupakoitsijoille muun muassa kohdentamalla toimet työpaikoille, joilla tupakoitsijoiden osuus on suuri.

Yhtä tehokas kuin lääkkeet

Nykyään (2021) Yhdistyneessä kuningaskunnassa lähes 2,5 miljoonaa ihmistä käyttää säännöllisesti sähkösavukkeita. Yhdistyneen kuningaskunnan kansanterveysviraston mukaan sähkösavukkeiden yleistyminen tupakoitsijoiden keskuudessa on hyvä merkki. Vaping-tuotteet lisäävät tupakoinnin lopettamismahdollisuuksia lähes 20 prosentilla, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin nikotiinilaastareilla (9 %) ja samalla tasolla kuin lääkkeen varenikliini. Varenikliinin ja sähkösavukkeiden erona on niiden suosio tupakoitsijoiden keskuudessa. Ja tämä tekee sähkösavukkeista viranomaisen mukaan tehokkaan aseen tupakoinnin vastaisessa taistelussa.

"Onnistuneiden lopetusyritysten määrä on sama varenikliinin ja sähkösavukkeiden osalta. Mutta vain viisi prosenttia tupakoitsijoista valitsi varenikliinin, kun taas 13 prosenttia käytti sähkösavukkeita. Tämä tarkoittaa, että vejpning auttaa vuosittain huomattavasti useampia tupakoitsijoita lopettamaan tupakoinnin", kirjoittaa Yhdistyneen kuningaskunnan kansanterveysvirasto viimeisimmässä päivityksessään "Vaping in England: päivitetty näyttö"

Tämän artikkelin lähteet:
Vaping parempi kuin nikotiinikorvaushoito tupakoinnin lopettamiseksi, todisteet viittaavat siihen.

Vaping in England: 2021 evidence update summary (yhteenveto vuoden 2021 ajantasaistetusta näytöstä)

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus edistää höyryttämistä tupakoinnin lopettamisen välineenä


Pidätkö Vejpkollen:stä? Sitten voit tukea lehden työtä!

SWISH: 1231093830

Tai tukea jatkuvasti. Ryhdy Patreon-jäseneksi (toisin sanoen: tue Vejpkollen:n tilausta).. Linkki PATREON TRAILERiin PATREONissa
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *