"Er der nogen, der er begyndt at ryge for smagens skyld?"

”Rätta mig om jag har fel nu. Men var det NÅGON av oss som började med normala cigaretter för smakens skull? Nej. Men det var smakerna i e-cigaretterna som fick mig att till slut kasta ciggen” skriver Mathias Norman.


Dette er en debatartikel. Meningerne er den navngivne skribents. Kommenter eller kontakt venligst Redaktører hvis du vil svare!

Diskussionen om e-cigaretternas smaker, och deras vara eller inte vara, har nu nått upp till maktens korridorer. Och med det kommer ett gammalt slagträ fram. Det är ett vapen som numera är extremt maskätet men som tyvärr gör lika mycket skada som tidigare med skrämseln som det tar med sig i sin fartvind.
Jag talar förstås om slagträt ”korrumperande av ungdom”.

Lena Emilsson (s) står och skanderar om att det är smakerna som lockar unga mer än något annat. Rätta mig om jag har fel nu, men var det NÅGON av oss som började med normala cigaretter för smakens skull? Med handen på hjärtat måste jag själv säga ett hårt ”nej”. Dock var det e-cigaretternas smak som fick mig att slutligen kasta mina cigaretter för 4 år sedan. 

”Tobak smakar för djävligt”

Ungdomar testar e-cigaretter av exakt samma anledning som jag själv började röka cigaretter. För att jag kunde. Det var en del av min egen revolt det innebär att växa upp, en revolt som i andras fall går till större extremer. Men jag är rätt säker på att det inte var smaken som fick mig dit, för på ren svenska så smakar tobak för jävligt. Det var bara med tillvänjning och beroende som det höll mig kvar. Men det höll mig i ett järngrepp. 


Annons
Kontakt Lena Hallengren.
Til alle vejp'ere: Vil du beholde varierede smage i din e-juice? Send en e-mail til socialministeren og fortæl hende, hvorfor smagsvarianter er vigtige! Klik på banneret og følg instruktionerne.


Skrattretande argument mot smaker

Jag tror att Lena Emilsson, i sitt försök att locka fler bidrag till sitt partis kassa, skriker sig hes med felaktig information. Har NÅGON i de beslutande organen faktiskt tittat på den forskning som kommer från Storbritannien? Jag är rätt säker på att så inte är fallet. Michael Anefur blir till och med skrattretande och löjeväckande i sitt påstående. Han menar att rökare borde kunna nöja sig med färre smaker för att hålla sig borta från cigaretterna.
“Den som går från vanlig rökning till e-cigg torde i de flesta fall gilla tobakssmaken” säger Michael Anefur till Vejpkollen.

Krog utan krydda

Med samma logik så ska all kryddad alkohol tas bort från hyllorna, för etyliker nöjer sig med ren spritsmak utan kryddning. Välkommen till Michael Anefur’s nya krog. Kan någon faktiskt kontrollera den forskning som finns, att motivera sina ståndpunkter med fakta istället för att ta ställning enligt idén om vilka som skriker högst?

Mathias Norman

Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
5 Kommentarer on “”Har NÅGON börjat röka för smakens skull?”

 1. Smakerna är viktiga av 2 orsaker.

  För det första så hjälper det rökaren att distansiera sig från smaken av tobak. Tar inte lång tid innan vägen tillbaka till något som smakar askkopp blir avspärrad för gott.

  Andra orsaken är att skapa en barriär för att ”tjuvpuffande” ungdomar(tyvärr ett ofrånkomligt problem, då ungdomar alktid testat vuxenvärlden) INTE ska gå vidare till rökning. Att förbjuda andra smaker än tobak blir ju att träna ungdomar att acceptera smaken av rökning.

 2. Är det överhuvudtaget ett problem om ungdomar vejpar?
  Vore rökningen ett problem om det hade funnits nikotinfri tobak?
  Jag vill påstå att ganska få skulle röka om det inte hade varit beroendeframkallande. Att se tuff ut med en cigg i mungipan förlorar snabbt sin charm men då är det oftast för sent eftersom beroendet har satt in.
  Viktigare då att aktivt hålla borta nikotinet från ”nybörjare”.
  Som före detta rökare och numera vejpare så var det viktiga att få i mig nikotin på ett sätt som liknade cigaretter eftersom det var så jag hade vant mig. Har försökt med både plåster och tuggummi men det gav inte samma ”känsla”.

  Jag kan inte se något problem med att en femtonårig tuffing bolmar på en e-cigg så länge den inte innehåller nikotin. All seriös forskning jag har sett pekar på att det är i stort sett ofarligt och nyhetens behag lär försvinna ganska fort.

  Många ungdomar tuggar tuggummi utan att dom sedan går över till nikotinpreparat, trots att dom finns med såväl mint som fruktsmak.

  1. Vänd på det.
   Hade tobak varit ett problem för samhället om det smaken hade gjort att man hade börjat brygga tea på det istället för att röka det.
   Nej, antagligen inte. På kaféerna hade det funnits Kaffe, Tea eller tobak att välja på och ingen hade någonsin ifrågasatt det.
   Nikotin har ett oförtjänt dåligt rykte, pga bärarens alla giftiga ämnen, dvs tobaksröken.
   Man ska inte glömma att nikotin och koffein är väldigt närbesläktade. Plantorna tillverkar det av samma orsak, som ett skydd mot insekter och det påverkar kroppen på ung identiskt sätt.

 3. Först som sist: e-cigarretter kommer inte med en ”naturlig” smak, alltså är ”tobak” en smak precis lika mycket som choklad, kiwi eller polkagris. Det är alltså lika mycket smaksättning att skapa en tobakssmak som en godis- eller fruktsmak.
  Dessutom: e-cigarretter är *inte” tobak. Hur mycket än en del försöker lobba för det. Och kommer aldrig att vara det.
  Ett stort argument i denna pinsamma lögnsoppa är det absurda att e-juiceleverantörerna ska tvingas ta fram tobakssmaker när deras verksamhet går ut på ett alternativ som inte är tobak. Fel, knäppt och skamfullt.

  1. En sak vi INTE ska glömma är ”vad är tobakssmak?”
   ALL tobak som sälj på marknaden har MÄNGDER av smakämnen tillsatta, för att skapa en egen smak för fabrikanten.
   En del av dom ämnen som är tillsatta är dessutom onyttiga. Tex innehåller dom flesta cigg Diacetyl. Ämnet som kan ge upphov till popcorn lunga och som e-cigg blev beskyllt för att innehålla. Tja cigg innehöll visst lika mycket Diacetyl och ingen rökare har, ironiskt nog, någonsin fått popcorn lunga.
   Så konsekvensen av politikers förenklade beslut om att allt utom tobakssmaker skall förbjudas, måste ju innebära att alla smakämnen som är tillsatt tobak, även får användas i e-cigg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *