Flere stater forbyder vejp-produkter - "Hvordan kan de sove om natten?"

New Jersey, New York, staten Washington og Michigan. Stater, der har forbudt e-juice med smag på trods af protester og advarsler fra sundhedseksperter.

Forbuddene mod vejp-produkter breder sig hurtigt over hele USA. På trods af Donald Trumps beslutning om at forbyd kun smagsvarianter i små pod-systemer Flere stater vælger at gå længere.

Nogle stater, som Massachusetts, forbød tidligt alle produkter i e-cigaretkategorien. Andre, som New Jersey og staten Washington, har forbudt smagsstoffer i al e-juice, ikke kun i små lukkede systemer, som er en del af den føderale lovgivning.

Staterne har rig mulighed for at gå deres egne veje i forhold til Det Hvide Hus. Men det sker ikke uden protester. Hundredvis af tidligere rygere, nu e-cigaretbrugere, har vidnet over for deres respektive politikere for at opfordre dem til ikke at gennemtvinge love, der effektivt får vejp-butikkerne til at gå konkurs.

"Alle vidnesbyrdene fra folk, der er holdt op med at ryge ved hjælp af e-cigaretter, bliver bare fejet væk. Som om deres liv ikke betyder noget. Jeg spekulerer på, hvordan vores politikere sover om natten", siger YouTuber og ejer af vejpshop. Jay Haze i en kommentar til staten New Jerseys nye love forbyder effektivt salg af e-juice med smag i statens 250 vejpshops.

Han påpeger også, at smagsforbuddet rammer medarbejderne i alle vejp-butikker i staten New Jersey hårdt.

"Det påvirker ikke kun vejpere, som ikke længere har en legitim vejsidebutik at gå til for at få hjælp. Det påvirker også dem, der mister deres job på grund af alle lukningerne. Det er tæt på 1500 mennesker, der bliver arbejdsløse i New Jersey", siger Jai Haze.

Ændret motivation over tid

Allerede i efteråret stater gør brug af hurtigt skrevet love for at forhindre udbredelsen af elektroniske cigaretter. Motivet var i første omgang de sygdomme og dødsfald, som var forbundet med vejpning.  Da det viste sig, at lungeskaderne snarere skyldtes ulovlige produkter, der indeholdt cannabis og det skadelige stof e-acetat, valgte flere politikere at begrunde den nye lovgivning med de stigende brug blandt unge mennesker. Den seneste tids debat er selvmodsigende, siger Jai Haze.

"New Jersey vedtog for nylig love, der tvinger vejpshoppes og andre, der sælger e-cigaretter, til at indføre en aldersgrænse på 21 år og elektronisk verifikation af identitet ved køb. Samtidig blev der indført høje afgifter på e-juice. Man kan spørge, hvorfor de i næste åndedrag vedtager love, der effektivt fjerner produkterne fra markedet."

I eksemplet New Jersey er analoge cigaretter også blevet strengere reguleret. Men de kan stadig sælges. Desuden valgte myndighederne at undtage mentolcigaretter fra forbuddet.

"De går hårdere efter det sundere alternativ end den virkelige sundhedsfare: cigaretterne. Rygning vil ikke være et problem i New Jersey, men vejpa vil være meget sværere. Tænk over den logik", siger Jai Haze.

Kritik fra sundhedsforskere og myndigheder

Ifølge undersøgelser udarbejdet af amerikanske og britiske myndigheder er e-cigaretter en betydeligt mindre skadeligt alternativ i forhold til cigaretter. Forskning viser også, at rygere og tidligere rygere er de største brugere af disse produkter.

I Storbritannien bruges vejpning som et forbrugerprodukt og anerkendes af sundhedsministeriet som havende et stort potentiale til at reducere de skader, der forårsages af rygning i landet. Elektroniske cigaretter ses som et alternativ på linje med behandling og andre medicinske produkter.

"Styrken ved e-cigaretter er, at de er et rent forbrugerprodukt. Rygere opsøger deres egen version og bruger den til at holde op med at ryge. Det betyder, at de har et stort potentiale til at fremme folkesundheden. Det ville være en tragedie, hvis rygere ikke havde den mulighed." John Newton, professor i sundhedsvidenskab og chef for folkesundhed ved Public Health Agency i Storbritannien, kommenterer de amerikanske myndigheders handlinger i forbindelse med vejp-spørgsmål i efteråret.

Stater, der har forbudt eller planlægger at forbyde vejp-produkter med smag:
New Jersey - Forbud mod aromatiserede produkter
Staten Washington. Forbud mod aromatiserede produkter
Massaschusetts - Midlertidig forbud - lukket

Forbud standset af domstolene.
New York - forbud - midlertidigt suspenderet
Michigan forbud - midlertidigt suspenderet

Planlagte forbud:
New Hampshire - Forslag om at forbyde produkter med smag
Colorado Forslag mod e-juice med smag
Californien Forslag mod e-juice med smag

Listen blev opdateret den 16. januar 2020

Se hele Jai Haze-indlægget på YouTube her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *