Butiker bättre på att kolla ålder vid nikotinköp – ”Men inte tillräckligt”

Bättre men långt ifrån tillräckligt.
Det var budskapet när Snustillverkarföreningen presenterade sin nya rapport om hur tillsynen och utförandet av ålderskontroller vid rökfria nikotinprodukter går till i Sverige.
“Butikerna kollar oftare jämfört med 2023. Men det är fortfarande lågt och under all kritik. Samtidigt ser vi att tillsynsmyndigheterna inte heller gör tillräckligt för att minska möjligheten för minderåriga att få tag på nikotinprodukter” säger Patrik Strömer ordförande i Snustillverkarföreningen. 

Svenska närbutiker och bensinmackar blir allt bättre på att kontrollera åldern vid köp av rökfria nikotinprodukter. Åtminstone jämfört med tidigare år. Men det ser väldigt olika ut mellan butikslagen. Bäst i klassen är franchisetagare, enskilda handlare och matvarukedjor som kollade åldern vid 60 procent av kontrollköpen. På bensinmackarna ser det dock värre ut. Där kollade personalen åldern vid endast 44 procent av fallen.

“Överlag har det blivit bättre sen den senaste undersökningen, men det räcker givetvis inte. Vi har samtidigt lärt oss vilka åtgärder vi inom branschen kan sätta in för att öka ålderskontrollerna, vilket är ett viktigt steg i rätt riktning” säger Patrik Strömer.

Satsar på informationsmaterial

Rapporten bygger på två större provperioder som företaget Mystery Shopper utfört på uppdrag av branschen. Myndiga personer, men yngre än 25, skickades ut i Stockholmsområdet år 2023 respektive 2024 för att köpa nikotinpåsar i en rad olika butiker.

Resultatet för 2023 visade att endast 48 procent av butikerna kollade leg. Därefter sammanställdes resultaten och delgavs enskilda butiksägare och dagligvaruhandlare. Butikerna erbjöds nu kunskapshöjande informationsmaterial i form av digital utbildning, skyltar och klisterdekaler som kunde placeras i kassan för att påminna personalen om ålderskontroller vid varje köp av en nikotinprodukt. 

“Alla butiker använde inte informationsmaterialet utan genomförde egna åtgärder. Det visade sig dock att samtliga som vidtog någon form av åtgärder blev betydligt bättre ett år senare när vi testade dem igen.” konstaterar Patrik Strömer.

Klara förbättringar

När samma kontroll gjordes 2024 hade benägenheten att ta leg ökat med 10 procent i snitt – till 59 procent. Bäst gick det för de företagare som valt att använda det informationsmaterial som tagits fram av Snustillverkarföreningen och Swedish Match. Fyra av fem butiker som hade ett synligt informationsmaterial för både kunder och personal förbättrade sina kontroller. Men även andra tekniska lösningar prövades av företagen. En metod som visade sig vara effektiv var att tvinga personalen att manuellt skriva in köparens födelseår i kassan vid varje köp av en nikotinprodukt (snus, vejp, nikotinpåsar eller cigaretter). Däremot visade det sig att endast utbildning kring produkternas åldersrestriktioner inte var en tillräcklig åtgärd.

”Inte ok att varannat köp inte kollas”

Patrik Strömer menar att resultaten ska ses i ett positivt ljus, men inte som att problemet med att minderåriga lätt kan köpa rökfria nikotinprodukter är löst.

“Det är givetvis inte ok att nära på vartannat köp fortfarande är ett okontrollerat köp. Det betyder att en minderårig faktiskt kan chansa för att köpa en dosa nikotinportioner, och att det är en fifty/fifty chans att det lyckas. För branschen är det här en väldigt viktig fråga, givetvis, inte minst på lång sikt.” säger han.

Kritik mot kommunernas tillsyn

Samtidigt riktar Patrik Strömer, och rapportförfattarna, kritik mot själva tillsynsmyndigheterna – kommunerna. Enligt rapporten och de företag som deltagit är även kommunerna väldigt dåliga på att göra en tydlig tillsyn av just ålderskontrollerna.

“Handlarna ser tillsynen som ett stöd och hjälp för att göra rätt. Men vi ser ofta att tillsynen endast handlar om att klaga över att en snuskyl är för väl upplyst eller att varningstexten på en produkt är några milllimeter för liten. Och så sker kontrollerna väldigt sällan, kanske en gång per år eller ännu mer sällan. Handlarna får betala för sina tillstånd att sälja nikotinprodukter – men vad får de egentligen för den avgiften? Enligt oss borde det ingå ett kvalitativt besök per år samt regelbundna ålderskontroller.” säger Patrik Strömer.

Presenterades fölr politiker

Rapporten “Är den kommunala tillsynen tillräcklig för att skydda minderåriga från nikotin?” presenterades under ett seminarium i riksdagen. På plats fanns, förutom Snustillverkarföreningen även representanter från närings- och socialutskottet, lokalpolitiker samt Robert Dimmlich från Organisationen Sveriges Servicestationer och Otto Drakenberg, vd för SMD logistics – Sveriges största distributör för nikotinprodukter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *