Vejpbutik tvingades sluta med nätförsäljningen – ”Absurt”

Efter ett beslut från miljöförvaltningen tvingades Göteborgsföretaget Arcane Vape att ta ner all försäljning av åldersbegränsade produkter från sin hemsida. Anledningen var så kallade brister i kontrollen av ålder vid utlämningen. Problemet var att man lagt över ålderskontrollen på en tredje part.
“Men med de kraven som miljöförvaltningen ställer, så kan ju rimligtvis ingen återförsäljare, varken av apoteksprodukter eller nikotinprodukter, få till det här utan att i något led, överlåta kontrollen till någon annan. Det blir absurt” säger ägaren Fredric Corneliusson.

Sedan den 1 mars måste de som säljer nikotinprodukter via nätet förvissa sig om att den som hämtar ut paketet är över 18 år. Det nya kravet innebär att handlare på nätet måste koppla köpet till samma person som hämtar ut paketet. Flera e-cigarettförsäljare har därför tvingats byta ut sina alternativ för frakt till kunderna. Men trots att riktlinjerna ställer nya krav på åldersverifiering, och enligt planen ska förhindra att minderåriga får tag på nikotinprodukter, så skapar tolkningen av lagarna stor förvirring lokalt, något som småföretagaren Fredric Corneliusson fick uppleva.

“Kommunen tvingade oss att lägga ner all internetförsäljning, trots att vi gör likadant som de flesta andra” konstaterar Fredric Corneliusson, som driver vejpföretaget Arcane Vape i Göteborg.

Brister i ålderskontrollerna

Arcane Vape har en fysisk butik i Göteborg men driver även internethandel. I januari 2024, redan före riklinjerna från folkhälsomyndigheten blev offentliga, anmälde kommunen brister i ålderskontrollerna just vid utlämningen.

“Vi fick beskedet, av Göteborgs kommun, att det inte är ok att överlåta ålderskontrollen till någon annan. Vi stod på oss och förklarade att den modell vi hade för detta motsvarar de krav som finns. Ålderskontroll via bankID och utlämning till samma person, via id-kontroll, förvisso via en extern leverantör. Men det spelade ingen roll. Enligt kommunen är det inte möjligt att lägga över ansvaret för en ålderskontroll på någon annan på det sättet” säger Fredric Corneliusson till Vejkollen.

Anmälan och överklagan

Kommunens handläggare beslutade i det här läget att försäljningen på nätet inte följde riktlinjerna och därför skulle upphöra omedelbart. Fredric Corneliusson, å sin sida, överklagade beslutet och den kritiserade hemsidan blev ett fall för en utredning hos miljöförvaltningen. 

“Vi tyckte att kommunen var onödigt hård i sin bedömning och att de resonerade helt ologiskt” säger Fredric Corneliusson till Vejpkollen.

Rätten stödde kommunens beslut

Men utredning gav kommunens handläggare rätt. Enligt utredningen brast Arcane Vape på två punkter vad gäller ålderskontroller. Utredaren menade att det inte var tillräckligt tydligt utskrivet på varje enskild sida att 18-årsgräns gäller vid försäljning. Arcane Vape hade valt att lägga varningen i en stor banner på ingångssidan. Kommunen menade att den borde synas på alla sidor – något som Arcane Vape då ändrade.

“Det var lite otydliga riktlinjer, tycker jag nog. Vi kollade runt på andra sidor inom branschen och de flesta gjör fortfarande på det sätt som vi fick kritik för. Man har en deklaration på ingångssidan, eller när besökaren kommer in på sidan för första gången. Dessutom går det ju inte att handla om man inte via bankID bekräftar sin ålder. Nu har vi bannern på varje sida” säger Fredric Corneliusson.

Lägger ansvaret helt på återförsäljaren

Vidare skriver miljöförvaltningen att Arcane Vape, genom att överlåta ålderskontrollen vid utlämning på en tredje part, i det här fallet DHL, inte uppfyller kraven som man åtagit sig via egenkontrollprogrammet. 

“Det framgår inte av bolagets rutiner hur de säkerställer att beställda elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare lämnas till rätt person, samt att de inte lämnas vidare till personer under 18 år, så kallad langning” skriver förvaltningen i sitt beslut och fortsätter:

“Kravet om att förvissa sig om mottagarens ålder samt att langning inte sker gäller utlämning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare i  näringsverksamhet rent generellt, inte bara vid försäljning. Det framgår av lagtexten att kravet gäller själva utlämningen av varan inte då eventuell betalning sker. Det är bolaget som detaljhandlare med elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare som ska säkerställa att de inte lämnar ut elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare till personer under 18 år. Bolaget ska i sina egenkontrollsrutiner kunna säkerställa mottagarens ålder i samband med utlämnandet av försändelsen.”

“Ingen under 18 kan handla eller hämta ut”

Men enligt Fredric Corneliusson har företaget gjort vad man kan för att säkerställa åldern, både vid köp och utlämning.

“Vi anser att vi gjort det i praktiken. Det måste ju vara samma person som hämtar upp varan som identifierade sig vid köpet. Nu försöker vi, liksom de flesta andra branschen, få till andra lösningar. Men med de kraven som försvaltningsrätten ställer, så kan ju rimligtvis ingen återförsäljare, varken av apoteksprodukter eller nikotinprodukter, få till det här utan att i något led, överlåta kontrollen till någon annan. Det blir absurt”, säger Fredric Corneliusson.

“Gör som många andra”

Efter beslutet från miljöförvaltningen tvingades Arcane Vape att ta ner all försäljning av reglerade produkter från sin hemsida. 

“Som tur är så är vi inte helt beroende av den försäljningen, eftersom vi även har en fysisk butik. Men det är givetvis en väldigt tuff ekonomisk sits för oss. Det känns dessutom väldigt konstigt. Det är väldigt många företag som inte ens försöker följa riktlinjerna, medan vi har byggt om hela vår hemsida och modellerat fraktalternativen för att uppfylla kraven. Och så plötsligt kommer det här beskedet, utan förvarning. Det är inte ok någonstans” 

Arcane Vape har överklagat miljöförvaltingens beslut till förvaltningsdomstolen som ska meddela dom i augusti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *