Anti-vejpgrupp spred budskap under WHO konferens – vejpare kastades ut

Vejpaktivister och anti-tobaksfanatiker. Engagerade beroendeforskare och förbudsivrare. Alla samlades Panama City för att delta, bevaka och kommentera det tionde mötet om WHO:s tobakskonventionen, COP10. Vejpkollen tog pulsen på två rörelser som kämpar för, och emot, alternativen till cigaretter.

Efter ett några kaotiska timmar och förseningar öppnade WHO det tionde mötet om tobakskonventionen. Redan från de första anförandena var budskapet glasklart: enligt WHO:s sekretariat för tobakskontroll är tillgången till nya former av nikotinprodukter som e-cigaretter och nikotinpåsar ett problem som måste lösas. Samtidigt fick de som tycker annorlunda inte en syl i vädret. Åtminstone inne på mötet.

“Stoppa tobaksbolagen – förbjud e-cigaretter”

Den lilla grupp aktivister som samlats utanför Panama Convention Center är förvisso högljudda, men pratar ogärna med vem som helst visar det sig. COP10 mötet är en sluten historia där endast vissa utvalda journalister får tillgång till delegater och de aktivistgrupper som deltar som åhörare. Gruppen Salud Justa från Mexico är en av de grupper som kommer att sitta på åhörarplats under det veckolånga mötet. Med arga plakat, hurtiga vita t-tröjor och en liten stab av fotografer och flygblad med överstrukna vejps poserade de på en liten gräsplätt några meter från konferenscentret.

“Vi pratar bara med media inne lokalerna” meddelar en av aktivisterna när Vejpkollen frågar vad de pysslar med. 

En person ur gruppen trycker samtidigt upp en kamera i ansiktet på en reporter från Belgien som står bredvid. Han ryggar tillbaka.

“De verkar vara mer intresserade av att filma folk utan att fråga först, än att säga vad de faktiskt står för” säger journalisten efteråt, smått irriterad.

Undviker publicitet

COP10 mötet i Panama får ingen större uppmärksamhet i de större medierna. Enligt kritiker är detta sannolikt en taktik från WHO:s sekretariat för att undvika “dålig” publicitet. Nikotin är ett fält där många intressen kämpar om uppmärksamheten. Tobaksbolag, organiserade konsumentgrupper, beroendeforskare och andra berörda har av naturliga skäl andra uppfattningar än anti-tobaksaktivister, läkemedelsföretag, tjänstemän på departementen och representanter för WHO. Inte desto mindre råder det en hätsk debatt om skademinimering inom forskarvärlden, där allt från hälsorisker och relativa risker med nikotinbruk står i centrum.

Det andra perspektivet på nikotin

Samtidigt som aktivistgrupper ordnade privata seminarier och delade ut anti-vejp relaterat material, bland annat engångs e-cigaretter med texten “cancer flavour”, till delegaterna under COP10 , arrangerade amerikanska Taxpayers Protection Alliance (TPA) en egen konferens med ett alternativt fokus på tobakskonventionen. TPA ville lägga tyngdpunkten på skademinimering för rökare och lyfte därför ett konsumentperspektiv på frågan om tobakskontroll. Och i motsats till WHO:s konferens, välkomnades media med öppna armar.

“WHO är skattefinansierat. Och om någonting betalas av skattebetalarnas pengar så ska mötet vara öppet för allmänheten. COP10 sker däremot helt utan folkets deltagande eller representanter från de som i verkligheten betalar och i allra högsta grad påverkas av det som sker därinne. Det tycker vi är helt oacceptabelt. Därför ville vi anordna en konferens som lyfter fram folkets röst.” säger David Williams, vd för TPA till Vejpkollen när vi träffas mellan seminarierna på det lilla hotellet i centrala Panama City, några kilometer från gigantiska Panama Conferens Center där WHO huserar.

”En debatt som WHO inte vill ha”

TPA kallade sin konferens lite fyndigt för ”Good COP – Conference of the People. På plats fanns läkare, vejpare, snusare, forskare och debattörer som under åren blivit symboler för en alternativ lösning på tobaksfrågan. Skademinimering, oavsett det handlar om individer som slutar röka med hjälp av e-cigaretter eller om att tobaksbolagen skiftar sina vinster från cigaretter till nikotinpåsar, är numera en global företeelse som på allvar utmanar den traditionella modellen för att minska skadorna av rökning i världen.

“En debatt om skademinimering, harm reduction eller andra frågor som berör nya nikotinprodukter, ett ämne som annars ligger i fokus under förhandlingarna vid COP10, är det sista man vill ha inne på mötet” konstaterar Martin Cullip, som modererade flera seminarier Good COP.

“Alla konsumenter eller organisationer som förespråkar skademinimering som ansökt om ackreditering till COP10 har fått ett blankt ”nej” av WHO. Och de som av någon anledning slunkit igenom blev utkastade under den inledande sessionen” säger Martin Cullip till Vejpkollen.

Omringades av vakter

En av dem som blev visad dörren vid COP10 var vejparen, infuensern och skademinimeringsaktivisten Julio Ruades. Hans Youtube kanal har över en halv miljon följare och täcker en stor del av den spansktalande världen. Julio Ruades tog med sig kameran och började streama live från mottagningshallen, innan COPO10 invigdes officiellt.

“De lät mig hållas en stund och jag intervjuade några delegater från Brasillien och representanter från andra medier. Sen gick allting väldigt fort, jag omringades av vakter och sen var det bara att snällt gå ut igen” säger Julio Ruades till Vejpkollen.

Motstånd från myndigheter

Julio Ruades var för all del varken förvånad eller besviken över mottagandet. han har varit med förr, berättar han. Senast handlade det om en konferens i Spanien om skademinimering och rökning. Då försökte hälsomyndigheterna stoppa eventet som ledde till att man förlorade lokalen de skulle husera i.

“Det finns starka intressen som gör allt de kan för att vi som använder e-cigaretter inte ska få komma till tals. De här produkterna har räddat våra liv och milljontals människor behöver ha tillgång till sina vapes. Mitt budskap är att aldrig ge upp och gör allt du kan för att synas och höras” säger Julio Ruades till Vejpkollen.

COP10 i Panama City

COP10 pågick i Panama City den 5-10 februari. Vejpkollen var på plats och rapporterar om händelserna runt omkring mötet. Taxpayer Protection Alliance konferens “GoodCOP/BadCOP ägde rum under samma period och går i efterhand via olika sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *