Ungdomar vejpade okänd substans – akut till sjukhus

Fyra personer i yngre tonåren har förts till sjukhus efter att ha inhalerat ett okänt preparat via vejpning. Det rapporterar Sveriges Radio Medelpad. Enligt polisen känner eleverna varandra och vejpandet ska ha skett på skoltid.

“Det har varit svårt att få kontakt med några av eleverna. De har mått dåligt och varit förvirrade.” säger Kommunpolis Henrik Blusi till Sveriges Radio Medelpad.

Enligt polisen är det än så länge helt okänt vilken typ av preparat som eleverna har vejpat.

“Först om några veckor vet vi om det handlar om något olagligt, som narkotika, en annan hälsofarlig substans, väldigt mycket nikotin eller något annat” säger Henrik Blusi till Sveriges Radio.

Sällsynt med akuta skador

Det är väldigt sällsynt att bruk av e-cigaretter leder till akuta skador. Men det har hänt. 2019 vårdades närmare 3000 amerikaner på sjukhus efter att ha vejpat ämnet e-acetat – en icke-vattenlöslig substans som använts för att dryga ut cannabisolja i e-vätska. 68 personer avled i sviterna av den lipida lunginflammation som följde.

Vejpade olja – dog

Vanlig e-vätska består endast av vattenlösliga ämnen, något som är nödvändigt för att nikotin ska kunna lösa sig in vätskan. Även reglerade vejps för cannabisbruk (främst i USA) består av vattenlösliga ämnen. E-acetat är däremot en lipid (oljebaserad vätska) som misstänks ha använts av tillverkare för att dryga ut dyrbar cannabisolja utan att samtidigt tunna ut e-vätskan. E-acetat bildar efter upphettning en oljeliknande substans som fastnar i lungorna och leder till så kallad lipid lunginflammation. Lipid lunginflamation kan inte behandlas med pencillin utan kräver speciell behandling.

EVALI försvann fort

Utbrottet av så kallad EVALI kopplades snart till en omfattande försäljning av olagliga cannabisvejps i formen av förfyllda tankar som sålts via den svarta marknaden. Även i Sverige rapporterade läkare om två fall av så kallad EVALI – även då kopplad till produkter som inhandlats via olagliga kanaler på nätet. Produkterna som orsakade EVALI försvann från marknaden efter sex månader och utrbrottet peakde under hösten 2019.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *