Oklart hur (KD) och (L) ställer sig till smakförbudet

Liberalerna och Kristdemokraterna avvaktar med att tycka till om regeringens föreslagna smakförbud för e-cigaretter och e-vätska. Samtidigt efterlyser partierna bättre kunskap om e-cigaretter och dess risker.

Liberalerna nämner inte smakförbudet i sitt svar på regeringen proposition “Hårdare regler för nya nikotinprodukter”. Däremot menar partiet att frågan om e-cigaretter bör utredas bättre.

“Avseende riskerna med e-cigaretter och de vätskor som används ser vi ett behov av mer forskning kring dessa produkternas riskfaktorer” skriver Liberalerna i sin följdmotion.

Ingen egen motion från KD

Även Kristdemokraterna (kd) avvaktar med att tycka till om regeringens förslag att förbjuda smaksättningar i e-vätska och e-cigaretter.

“Vi visste att det skulle komma in olika yrkanden ifrån andra partier som vi skulle kunna ta ställning till under den kommande beredningen i utskottet. Det var därför som vi inte lämnade in någon egen motion” säger Pia Steensland som representerar KD i Socialutskottet, till Vejpkollen.

Kritisk mot (s) strategi för ANDTS

Samtidigt är Pia Steensland kritisk till att regeringen inte utformar en bättre strategi för alkohol, narkotika spel och tobak. Liksom de andra oppositionspartierna vill Pia Steensland se en ANDTS strategi som har ordentligt stöd i riksdagen. 

“Nu har vi en ANDTS strategi som bara regeringen, det vill säga i praktiken enbart Socialdemokraterna, stödjer. Riksdagen har väldigt tydligt avvisat deras tidigare förslag till strategi och kommit med konkreta förslag på hur den kan bli bättre. Tyvärr har de inte lyckats förbättra den” säger Pia Steensland.

Skademinimering i tobakspolitiken

Riksdagen beslutade så sent som förra året att rösta ner regeringens ANDTS strategi med motiveringen att den var för otydlig. Riksdagen ville dessutom införa ett skademinimeringsperspektiv i frågan om tobak och nikotinprodukter. Trots detta har regeringen lagt fram ett nytt förslag på ANDTS strategi som varken nämner skademinimering eller gör skillnad på olika nikotinprodukter när det gäller risker. Däremot tillsätter regeringen en utredning av olika nikotinprodukter skadlighet i förhållande till varandra. Den utredningen ska vara klar våren 2023.

Inväntar diskussion i Socialutskottet

Pia Steensland vill dock inte gå in närmare på hur Kristdemokraterna förhåller sig till vare sig smakförbudet eller utredningen. I alla fall inte ännu.

“Vi kommer att diskutera frågan i socialutskottet under månaden som kommer. Mer kan jag inte säga nu” säger hon till Vejpkollen.

Socialutskottet bereder förslaget om Hårdare regler för nya nikotinprodukter från den 10 maj till början av juni. Riksdagen röstar om förslaget den 21 juni. I dagsläget har Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna yrkat på att avslå den del av regeringens förslag om att förbjuda smaker i e-cigaretter.

Mer att läsa om smakförbudet:

Liberalernas motion med anledning av prop. 2021/22:200 Hårdare regler för nya nikotinprodukter Motion 2021/22:4651 av Barbro Westerholm m.fl. (L)

Regeringens förslag: Hårdare regler för nya nikotinprodukter
Proposition 2021/22:200

Tidigare artiklar: Moderaterna avvisar regeringes smakförbud
(c) säger nej till smakföbudGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *