WHO varnar för e-cigaretter – får skarp kritik

Brittiska forskare rasar “WHO sprider vilseledande information”

WHO:s nya ställningstagande om e-cigaretter får hård kritik av oberoende forskare. WHO, som i början av året uppdaterade sin information om vejpning, menar att e-cigaretter är skadliga för hälsan och omgivningen samt att metoden inte fungerar för att sluta röka. Dessutom skriver WHO att forskarna inte vet om de är mindre skadliga än vanliga cigaretter.

“Genom att de förminskar och bortser ifrån den oberoende forskningen blir informationen vilseledande. WHO:s riktlinjer bygger på väldigt många felaktigheter” säger John Britton, läkare och chef vid Brittiska institutet för Tobak- och alkoholforskning vid Nottinghams universitet, till Science Media Center.

WHO går emot oberoende studier

John Britton hänvisar till den stora mängd forskningsresultat som tydligt pekar på motsatsen av vad WHO skriver. Det är studier som ligger bakom Storbritanniens lagstiftning kring e-cigaretter.

“Vi har bland annat flera kliniska studier som tydligt visar att e-cigaretter är effektiva för att sluta röka. De är dessutom mer effektiva än de metoder som WHO hänvisar till. WHO hävdar att ´vi inte vet´ om e-cigaretter är mindre skadliga än vanliga cigaretter. Men vi vet, idag, att ångan innehåller en bråkdel av de skadliga ämnen som finns i tobaksrök” säger John Britton.

Brittiska läkarsamfundet och flera andra brittiska hälsoorganisationer har tidigare konstaterat att vejpning endast innebär 5 procent av risken jämfört med tobaksrökning och att de långsiktiga effekterna på hälsan sannolikt är små. 

“Genom att WHO väljer att helt bortse från den tillgängliga oberoende forskningen, ägnar de sig åt spridande av grovt vilseledande information” säger John Britton till Sciencemag.org

E-cigaretter – inte hjärtsjukdomar

Han får medhåll av beroendeforskaren professor Peter Hajek vid Queen Marys universitet i London.

“WHO svärtar ner sitt rykte och tappar tyvärr sin trovärdighet. I princip vartenda påstående i dokumentet är felaktigt. De skriver att vejpning leder till hjärtsjukdomar, när bevisen pekar på motsatsen. De menar att ångan från e-cigaretter påverkar omgivningen negativt, trots att det inte finns några hållbara bevis som stödjer detta. De skriver att vejpning lockar unga icke-rökare, när bevisen pekar på motsatsen. Endast en procent av de unga som använder e-cigaretter är tidigare icke-rökare.” säger Peter Hajek

Skadar folkhälsan i världen

WHO har sedan kritiken ändrat delar av sitt budskap, men inte på alla punkter. Och Peter Hajek, som studerat e-cigaretter sedan de dök upp på marknaden för över 10 år sedan, menar att WHO:s inställning kan skada folkhälsan världen över.

“Författaren bör ställas till svars för det här uppenbart missvisande dokumentet. Det leder sannolikt till att rökare avstår från att välja ett mindre skadligt alternativ” säger Peter Hajek.

John Britton och Peter Hajek påpekar att WHO felaktigt använder den senaste tidens lungskador i USA som ett argument för att vejpning kan skada lungorna. Något de menar är djupt olyckligt.

“Forskningen visar att lungskadorna i USA orsakats av felaktigt tillverkade produkter som innehöll marijuana blandat med ämnet e-acetat. Ämnet används inte i reglerad e-vätska och har ingenting med vanliga vejpprodukter att göra, säger Peter Hajek till Science Media Center.

Förbud i många länder

Enligt WHO har 30 länder i världen förbjudit e-cigaretter och fler överväger det. Organisationen efterlyser överlag hårdare lagstiftning. E-cigaretter bör inte bör inte spridas som ett alternativ till cigaretter, menar WHO.

Enligt Brittiska Hälsomyndigheten hjälper e-cigaretter över 50 000 britter per år att sluta röka. En större studie från Nya Zealand har konstaterat att e-cigaretter är dubbelt så effektiva som andra nikotinpreparat (plåster och tuggummin). Brittiska myndigheter konstaterar att e-cigaretter är 95 procent mindre skadliga än vanliga cigaretter och att vejpning kan användas som en metod att sluta röka.

Källor:
WHO statement on e-cigarettes

Brittiska hälsomyndighetens senaste forskning om vejpning

Brittisk studie om e-cigaretter som metod att sluta röka

Artikel i ScienceMag om WHO och vejpning

Uttalanden från Brittiska forskare i Science Media Centre


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *