Tandläkare manar rökare att byta till e-cigg

Tandläkare i Fillipinerna uppmuntrar rökare att byta till e-cigaretter. 
“Om rökande patienter inte slutar röka, kommer vi att se fler döda patienter på grund av muncancer” säger Dr. Fernando Fernandez till Manilla Times.

Tandläkare i Filippinerna uppmuntrar rökare att byta till e-cigaretter. Det rapporterar tidningen Manilla Times. Detta efter ett uttalande från Filippinska Tandläkarförbundet, PCOMS, som nu höjer rösten i en infekterad debatt om vejpning och tobaksskadereducering i landet.

Som Vejpkollen tidigare rapporterat har e-cigaretter orsakat en politisk storm i Fillipinerna. Det som började med ett totalförbud av alla vejpprodukter, som senare ersattes av hårda regleringar, har utvecklat sig till en internationell korruptionsskandal.  I centrum står Fillipinska folkhälsomyndigheten som enligt egna uppgifter tagit emot pengar av amerikanska anti-tobaksgrupper för att finansiera tobakskontrollen i landet.

Tandläkare: byt till e-cigaretter

Fillipinska medier har bevakat händelserna kontinuerligt och kritiken har varit hård, i synnerhet mot Amerikanska stiftelsen Bloomberg Foundation. Stiftelsen, som bland annat finansierar en stor del av WHO:s arbete med tobakspolicy, har blivit anklagad för modern kolonialism i sin strävan att förbjuda mindre skadliga alternativ till tobaksrökning

I samband med en omfattande utredning om e-cigaretter och de kritiserade lagarna, valde Filippinernas största förbund för tandläkare att meddela sin ståndpunkt.

“Vi försöker övertala våra patienter att sluta röka. Om de inte kan sluta på annat sätt råder vi dem att byta till alternativa, rökfria alternativ, som e-cigaretter, för att bruka nikotin” säger tandläkaren Dr. Fernando Fernandez i Manilla Times

Vill minska risken för muncancer

Rökning orsakar bland annat muncancer och enligt Dr. Fernando Fernandez bör alla tandläkare förespråka skadereducering för att minska dödstalen bland rökande patienter. Förbundet menar att rekommendationen bygger på vetenskapliga grunder och en bred konsensus mellan olika hälsovetare och läkare gällande skadereducering.

“Om rökande patienter fortsätter att röka kommer vi att se fler döda patienter, på grund av muncancer” säger Dr. Fernando Fernandez till Manilla Times.

Källor till den här artikeln:
Dental group clarifies stand on e-cigarettes – Manilla Times


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *