INNCO:”Förbud mot e-cigaretter hindrar en hållbar utveckling”

WHO måste omvärdera sin syn på e-cigaretter och andra skadereducerande produkter. Det menar organisationen INNCO som nu lanserar en internationell kampanj.
”Rökare ska ha rätten och en realistisk möjlighet att välja mindre skadliga alternativ till cigaretterna. Det är en mänsklig rättighet” skriver INNCO.

I februari läckte uppgifter om att WHO:s arbetsgrupp för tobaksfrågor planerar att föreslå hårdare restriktioner av e-cigaretter och alternativa nikotinprodukter. Nu fruktar många organisationer att WHO:s hårda linje kommer att drabba användare och rökare över hela världen. I synnerhet låginkomstländer, där ett strukturerat system för att hjälpa rökare att sluta röka inte finns på plats.

”Man föreslår förenklade lösningar på ett komplicerat problem. Förbud mot elektroniska cigaretter och liknande produkter är ett trubbigt redskap för att hantera ett problem som kräver pragmatism och nyanserat tänkande. Att införa förbud mot skadereducerande alternativ hindrar en hållbar utveckling och försvårar arbetet mot rökningen” skriver INNCO, International Network of Nicotine Consumer Organisations.

Menar att förbud är skadliga

Flera länder har helt förbjudit försäljning av e-cigaretter, medan andra förbjuder smaksättning i e-vätskan. Enligt INNCO innebär det att rökare till slut lämnas med två alternativ: sluta använda nikotin eller dö.

”Förbudsmentaliteten är förlegad, orealistisk och destruktiv. Den riskerar att driva före detta rökare som använder skadereducerande alternativ tillbaka till cigaretter. Den öppnar för svarta marknader som inte går att reglera. Vi förlorar samtidigt en innovativ lösning som kan rädda miljontals liv” skriver INNCO.

E-cigaretter effektiva vid rökstopp

Som Vejpkollen tidigare rapporterat har WHO:s inställning till e-cigaretter får skarp kritik av både hälsovetare och forskare inom fältet för tobak och beroendefrågor. Enligt brittiska folkhälsomyndigheten kan vejpning minska skadorna av rökning med minst 95 procent. Och enligt myndighetens senaste rapport är e-cigaretter det mest effektiva sättet att minska tobaksrökningen.

“Studier från lokala sluta-röka-center visade att vejpning låg i topp när det gällde lyckade försök att sluta röka. Mellan 60 och 75 procent av rökare som, med uppmuntran, använde e-cigaretter lyckades sluta. skriver Brittiska folkhälsomyndigheten i sin rapport ”Vaping in England – an evidence update 2021”

Kräver säkrare nikotin

INNCO, som består av konsumentdrivna organisationer över hela världen, manar nu både politiker och myndigheter att ta frågan om skadereducering på allvar. 

“Det finns ingen vinst med att begränsa tillgången till säkrare nikotinprodukter. Det ökar bara risken för större skador av tobaksrökning” skriver INNCO.

Samlar in underskrifter

En av INNCO:s medlemsorganisationer, CAPHRA, kräver nu att WHO lyssnar på användarna av alternativa nikotinprodukter. Organisationen samlar även underskrifter till en petition som ska lämnas till WHO.

”Besluten om nya riktlinjer, och processen dessförinnan, ska bygga på öppenhet, sund vetenskap och föras i dialog med oss konsumenter”, skriver CAPHRA som hoppas få gehör från WHO inför nya förhandlingar om tobaksregleringar i november 2021.

Källor till den här artikeln:
Don’t let your right to choose alternatives to smoking be taken away! | #Right2Switch
New INNCO position paper outlines why bans on popular alternatives to smoking will do more harm than good


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *