Japan Tobacco varslar – och satsar på vejpprodukter

E-cigaretter med nikotin är förbjudna i Japan. Samtidigt växer marknaden för tobaksbolagens variant av e-cigg – heat-not-burn. Nu satsar Japans största cigarettillverkare mer på elektroniska lösningar.

Cigarettförsäljningen fortsätter att sjunka i Japan, rapporterar Reuters. En av orsakerna är att heat-not-burn-produkter lockar allt fler rökare i landet. Heat-not-burn är tobaksbolagens svar på traditionella e-cigaretter, och använder tobak i stället för e-vätska för att leverera nikotin. Phillip Morris variant, IQOS, har stadigt ökat i popularitet och stod 2018 för 16 procent av tobaksförsäljningen i Japan, enligt WHO.

Större vinst med Heat-not-burn

För Japan Tobacco, som står för hälften av all cigarettförsäljning i Japan, innebär den minskade rökningen 23 procent mindre vinst under 2021. Samtidigt har Japan Tobacco halkat efter sina konkurrenter på marknaden för heat-not-burn-produkter. Vinstmarginalerna för så kallade heatsticks är mycket högre än för cigaretter och Japan Tobacco uppger att de kommer att satsa mer på sin egen variant, Ploom stick. 1000 anställda varslas om uppsägning för att täcka de förväntade förlusterna.

Mer skadliga än e-cigaretter

Heat-not-burn (HNB) produkter har funnits på marknaden sedan 2014. Tekniken bygger på upphettning av tobak, på samma sätt som e-vätska hettas upp i en e-cigarett. Hälsoriskerna med HNB produkter är sannolikt mindre än med tobaksrökning. Brittiska folkhälsomyndigheten, som är världsledande inom tobaksskadereducering, konstaterar samtidigt att underlaget för att bedöma hälsoriskerna med HNB är tunt i dagsläget.

“Av de 20 studier vi tittat på, härstammar 12 från tobaksbolagen själva. Studierna tyder på en skadereducerande effekt för rökare, men vi behöver fler oberoende studier för att dra säkra slutsatser. Sannolikt avger HNB-produkter färre giftiga kemikalier än cigaretter, men samtidigt fler skadliga ämnen än vanliga e-cigaretter” skriver Brittiska hälsomyndigheten, i sin årliga rapport om risker med e-cigaretter och liknande produkter, 2018.

Får inte sälja e-vätska med nikotin

Phillip Morris fick under 2020 tillstånd att marknadsföra IQOS som en skadereducerande produkt i USA. Andra HNB-produkter finns på marknaden även i Europa. Men det är i Japan och Sydkorea som försäljningen växer mest. I Japan gäller samma lagar för HNB som för vanliga tobaksprodukter, med tillhörande skatter och förbud. Vanliga e-cigaretter och e-vätska med nikotin är förbjudna att sälja. Nikotinhaltig E-vätska är reglerad som ett läkemedel och i dagsläget har ingen e-juicetillverkare tillstånd att sälja produkterna i landet. Japanska e-cigarettanvändare har möjlighet att importera nikotinvätska för personligt bruk, uppger en rapport från Global State of Tobacco Harm Reduction.

Källor till den här artikeln:
Japan Tobacco warns of profit decline, to slash jobs and focus on heat sticks

Evidence review of e-cigarettes and heated tobacco products 2018: executive summary


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *