Japan Tobacco fyrer medarbejdere - og satser på vejp-produkter

Nikotinholdige e-cigaretter er forbudt i Japan. Samtidig vokser markedet for tobaksfirmaernes version af e-cigs - heat-not-burn. Japans største cigaretproducent investerer nu mere i elektroniske løsninger.

Cigaretsalget fortsætter med at falde i Japan, Det rapporterer Reuters. En af grundene er, at heat-not-burn-produkter tiltrækker flere og flere rygere i landet. Heat-not-burn er tobaksfirmaernes svar på traditionelle e-cigaretter, der bruger tobak i stedet for e-væske til at levere nikotin. Phillip Morris' variant, IQOS, er vokset støt i popularitet og udgjorde i 2018 16 procent af tobakssalget i Japanifølge WHO.

Mere overskud med Heat-not-burn

For Japan Tobacco, som står for halvdelen af alt cigaretsalg i Japan, betyder reduktionen i rygning 23 % mindre fortjeneste i 2021. Samtidig er Japan Tobacco sakket bagud i forhold til konkurrenterne på heat-not-burn-markedet. Fortjenstmargener for såkaldte heatsticks er meget højere end for cigaretter og Japan Tobacco siger at de vil fokusere mere på deres egen variant, Ploom-pind. 1000 medarbejdere varsles om afskedigelse for at dække de forventede tab.

Mere skadelig end e-cigaretter

Heat-not-burn-produkter (HNB) har været på markedet siden 2014. Teknologien er baseret på opvarmning af tobak, på samme måde som e-væske opvarmes i en e-cigaret. Sundhedsrisikoen ved HNB-produkter er sandsynligvis mindre end ved tobaksrygning. Samtidig anerkender det britiske folkesundhedsagentur, som er verdens førende inden for reduktion af tobaksskader, at evidensgrundlaget for at vurdere sundhedsrisikoen ved HNB i øjeblikket er tyndt.

"Ud af de 20 undersøgelser, vi kiggede på, kom de 12 fra tobaksfirmaerne selv. Undersøgelserne tyder på en skadesreducerende effekt for rygere, men vi har brug for flere uafhængige undersøgelser for at kunne drage sikre konklusioner. Det er sandsynligt, at HNB-produkter udsender færre giftige kemikalier end cigaretter, men flere skadelige stoffer end almindelige e-cigaretter", skriver det britiske Health Protection Agency i sin årlige rapport. Rapport om risici ved e-cigaretter og relaterede produkter, 2018.

Må ikke sælge e-væske med nikotin

Phillip Morris fik i 2020 tilladelse til at Gør reklame for IQOS som et skadesreducerende produkt i USA. Andre HNB-produkter er også på markedet i Europa. De hurtigst voksende markeder er dog Japan og Sydkorea. I Japan er HNB underlagt de samme love som almindelige tobaksprodukter, med tilhørende afgifter og forbud. Almindelige e-cigaretter og nikotinholdig e-væske er forbudt at sælge. Nikotinholdig e-væske er reguleret som medicin, og i øjeblikket har ingen producenter af e-juice tilladelse til at sælge produkterne i landet. Japanske e-cigaretbrugere kan importere nikotinvæske til personlig brug, ifølge en rapport fra Den globale status for reduktion af tobaksskader.

Kilder til denne artikel:
Japan Tobacco advarer om nedgang i overskuddet, nedlægger stillinger og fokuserer på varmepindes

Evidensgennemgang af e-cigaretter og opvarmede tobaksprodukter 2018: resumé


Kan du lide Vejpkollen? Så kan du støtte bladets arbejde!

SWISH: 1231093830

Eller støt løbende. Bliv Patreon (det vil sige: støt abonnementet på Vejpkollen). Link til PATREON TRAILER på PATREON
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *