E-cigaretter ska minska rökningen i England

Brittiska myndigheter vill minska rökningen i landet från 15 till 5 procent år 2030. Och e-cigaretter spelar en huvudroll, enligt myndigheternas senaste rapport.

Att sluta röka är en mödosam resa. De flesta rökare vill, men statistiken visar att de flesta försök att sluta utan hjälpmedel, slutar med återfall. Samtidigt visar forskningen att chanserna att lyckas ökar om rökare använder någon form av hjälpmedel.

”Skeptiska till e-cigg först”

I Storbritannien satsar myndigheterna därför fullt ut på att stödja flera metoder av rökavvänjning, inklusive användandet av e-cigaretter. Efter ett regeringsbeslut har Brittiska hälsomyndigheten, Public Health of England, satt som mål att minska rökningen i England från 15 procent till under 5 procent. På bara tio år. Och elektroniska cigaretter har blivit en viktig del av strategin, menar professor John Newton, ansvarig för hälsofrämjande insatser vid brittiska hälsomyndigheten.

“När e-cigaretter dök upp på marknaden för 10 år sedan blev vi väldigt intresserade av hur tekniken kunde användas inom arbetet med tobakskontroll. Till en början var vi skeptiska, såklart. Men vi började samla in data och det visade snart att e-cigaretter redan etablerat sig bland rökare som en metod att sluta röka. Med framgång dessutom” säger han till tv-kanalen CNBC.

Satsar på forskning om e-cigaretter

Public Health of England har sedan 2015 sammanställt flera rapporter och analyserat den forskning som finns om e-cigaretter, både på global och lokal nivå. Rapporten “Vaping in England – an evidence update” har blivit riktmärke för politiska beslut och hälsofrämjande policys inom landet. Dokumentet är en levande rapport som uppdateras årligen, allt eftersom ny data publiceras. I dagsläget sammanfattar rapporten över 2000 studier med närmare 500 tillkommande varje år.

”Livsavgörande för rökare”

Budskapet från Brittiska hälsomyndigheten är är att e-cigaretter är 95 procent säkrare att använda, jämfört med analoga cigaretter. Och att rökare kan förbättra sin hälsa om de lyckas byta rökning mot vejpning.

“Vi ville göra det tydligt att använda e-cigaretter är betydligt mindre skadligt än att röka. Röken från tobak innehåller tjära, kolmonoxid och tusentals andra giftiga ämnen som orsakar cancer, hjärt-och kärlsjukdomar och nervskador; det är bland det absolut värsta du kan göra mot din kropp. Endast en bråkdel av dessa ämnen finns i ångan från en e-cigarett. De är inte helt riskfria, men för en rökare kan det vara livsavgörande att byta. ” säger John Newton.

Okända risker mot kända risker

Men strategin är kontroversiell och rapporten har fått stor uppmärksamhet även utomlands. E-cigaretter är en relativt ny teknik som endast funnits på marknaden i drygt 10 år. Hälsoeffekterna vid långtidsanvändning är inte helt kända. Men det är inte det centrala, enligt John Newton. 

“Cigaretter dödar nästan varannan rökare. Det vet vi. Vi ska givetvis bevaka risker med e-cigaretter också. Men vi måste samtidigt sätta dessa eventuella risker i rätt perspektiv. Det vore ytterst olyckligt om en rökare väljer bort att testa en e-cigarett bara för att hen oroar sig för riskerna. Därför måste vi vara tydliga i hur vi formulerar vårt budskap” säger John Newton.

Sjukhus tillåter e-cigaretter

Under 2020 har myndigheterna tillsammans med andra statligt stödda ideella organisationer lanserat flera kampanjer om e-cigaretter och vad forskningen kommit fram till. Sommaren 2019 öppnade även vejpshoppar i två av landets sjukhus. Samtidigt totalförbjöds rökning på sjukhusområdet. Syftet var glasklart: rökare skulle uppmuntras att byta till e-cigaretter. I andra delar av landet delade myndigheterna ut gratis e-cigaretter till rökare, bland annat genom att söka upp arbetsplatser där andelen rökare var stor.

Lika effektivt som läkemedel

I dag (2021) använder närmare 2,5 miljoner människor e-cigaretter regelbundet i Storbritannien. Att e-cigaretter sprider sig bland rökare är ett gott tecken, menar Brittiska folkhälsomyndigheten. Vejpprodukter ökar chanserna att sluta röka med närmare 20 procent, dubbelt så mycket som med nikotinplåster (9 procent) och på samma nivå som läkemedlet varenicline. Skillnaden mellan varenicline och e-cigaretter är populariteten bland rökare. Och det är något som gör e-cigaretter till ett effektivt vapen i kampen mot rökningen, menar myndigheten.

“Antalet lyckade försök att sluta röka är samma för varenicline som med e-cigaretter. Men endast fem procent av rökarna väljer varenicline medan 13 procent använde e-cigaretter. Det betyder att vejpning hjälper betydligt fler rökare att sluta röka varje år” skriver Brittiska folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering av “Vaping in England: an evidence update

Källor till den här artikeln:
Vaping better than nicotine replacement therapy for stopping smoking, evidence suggests

Vaping in England: 2021 evidence update summary

U.K. government promotes vaping as smoking cessation tool


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *