Anti-vejp lobby anklagas för att muta myndigheter

Filippinska Folkhälsomyndigheten, PH FDA, tog emot pengar från lobbygrupper för att driva en hårdare linje mot e-cigaretter. Det avslöjade en undersökning under hösten. Och nu växer kritiken från internationella experter.

“Lagstiftande enheter måste ha högt förtroende hos allmänheten. Att ta emot pengar från grupper som har intresse av att förändra lagstiftningen åt ett visst håll förstör det förtroendet. I det här fallet kommer pengarna från Bloomberg Philanthropies. De har en uttalad agenda att begränsa tillgången på produkter som kan minska riskerna med nikotinbruk.” säger David Sweanor, canadensisk jurist och aktiv i arbetet mot tobak i världen sedan flera decennier, till tidningen Maharlika TV.

Från förbud till reglering

Debatten om e-cigaretter i Filippinerna har varit turbulent de senaste åren. President Rodrigo Duterte gick så långt som att förbjuda e-cigaretter helt och hållet 2019. Hälsoministern, å sin sida, föreslog kraftig reglering istället för förbud.

Under hösten 2020 beslutade den filippinska regeringen att reglera alternativa nikotinprodukter på ett liknande sätt som inom den Europeiska unionen. Den nya lagen innefattar krav på ålderskontroll vid försäljning (18 år), reklamförbud, nikotinvarningar på förpackningar samt omfattande produktregistrering av både e-vätska och elektroniska delar. Samtidigt ska vejpning förbjudas på allmänna platser.

En miljon som använder e-cigg

Filippinerna har idag runt 16 miljoner rökare och 88 000 dör årligen av sjukdomar kopplade till cigaretter. Enligt organisationen Quit for Good använder över en miljon filippinier e-cigaretter. Och de nya lagarna kommer att drabba både företag och användare hårt, menar organisationen.

“En miljon filippinier använder vejpprodukter för att hålla sig borta från cigaretterna. Samtidigt som ser vi allt fler bevis på att e-cigaretter verkligen är ett mindre skadligt alternativ, så verkar hälsomyndigheten vilja att de går tillbaka till rökningen igen.” Säger läkaren och föreningens ordförande, Lorenzo Mata till tidningen Manilla Bulletin.

Lagstiftningen har tagit form efter riktlinjer från hälsomyndigheten, PH FDA. Och enligt Lorenzo Mata är den oproportionerligt hård i förhållande till de få risker som kopplas till e-cigaretter.

“De vill reglera e-cigaretter på samma sätt som nya mediciner. Men det handlar inte om läkemedel här, inte ens i närheten. Lagstiftningen kommer att driva många småföretagare i konkurs och förhindra att nya företag tar sig in på marknaden” säger Lorenzo Mata

Tog emot stora summor pengar

I samband med en utfrågning om Filippinska folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för tobak och nikotinprodukter avslöjades att myndigheten tagit emot stora summor av organisationerna The Union och Bloomberg Initiative. Dessa organisationer finansieras i sin tur av Bloomberg Philanthropies och amerikanske miljonären Michael Bloomberg. Michael Bloomberg har gjort sig känd för att aktivt bekämpa tobaksindustrin, men riktar även in sig på alternativa nikotinprodukter, som e-cigaretter och snus. Att jämställa vejpning och e-cigaretter med vanlig rökning är något som Blombergs stiftelser ofta förespråkar.

Finansierar även WHO

Genom sina bidrag till olika organisationer, bland andra Världshälsoorganisationen WHO, har Bloomberg Philathropies stort inflytande på tobakskontroll över hela världen. Samtidigt anser en växande skara hälsoforskare att Bloombergs negativa inställning till alternativa nikotinprodukter är problematisk. Att bekämpa utvecklingen av e-cigaretter gör mer skada än nytta, menar flera forskare och debattörer.

“Det handlar inte om välgörenhet utan om ren kolonialism. Det är en moralisk agenda som kommer att beröva rökare möjligheten att förbättra sin hälsa genom att byta till mindre skadliga produkter” säger debattören Michelle Minton till Maharlika TV.

”Trampar på mänskliga rättigheter”

Michelle Minton, som jobbar med fri- och rättighetsfrågor vid amerikanska Competitive Enterprise Institute, menar att Blombergs stiftelser är rena lobbyorgaisationer som inte bryr sig om vilka behov som egentligen finns i de länder där de har inflytande. 

“I flera länder, där tillgången till traditionella sluta-röka metoder är begränsade, har skadereducerande produkter en viktig roll att fylla. Att begränsa tillgången på lågriskalternativ, är att trampa på rökarnas mänskliga rättigheter” säger Michelle Minton.

Kräver utredning 

Flera filippinska politiker har nu krävt en utredning av hur Blombergstiftelsens finansiering av PH FDA har gått till och vad syftet har varit. Att en utomstående organisation försöker styra myndigheter kan visa sig vara ett lagbrott, både i Filippinerna och USA.

”Vi måste få veta hur mycket pengar det rör sig om, både i dollar och del av myndighetens budget. Och vi måste få veta om finansieringen har haft något motkrav eller uttalat syfte. Det kan leda till rättsliga följder.” Säger Dr Joel Nitzkin, ordförande i amerikanska Tobacco Control Task Force som jobbar med skadereducering i USA, till Manilla Standard.

”Lika illa som tobaksindustrin”

Han får medhåll av Scott D. Ballin, som tidigare hanterat tobaksreglering inom Amerikanska FDA.

”Om pengarna kommit från tobaksindustrin hade det blivit ett ramaskri från alla världens hälsoaktörer. Men det här är inte mindre oroande” säger Scott D Ballin till Manilla Standard.

Han hoppas nu att Filippinska regeringen gräver djupare i ärendet. Och att andra hälsomyndigheter runt om i världen är vaksamma mot olämpligt inflytande utifrån.

”Policy och lagstiftning ska bygga på transparens och sund vetenskap. Att ta emot pengar, utan att redovisa syfte eller motkrav, är definitivt ett problem. Det gäller både etiskt och lagmässigt” säger Scott D Ballin.

1,5 miljarder för att förbjuda smaker i e-cigg

Bloomberg Philanthropies har som stiftelse delat ut över en miljard dollar till orgaisationer som jobbar med tobakskontroll rut om i världen. Stiftelsen står bland annat bakom organisationen Campaign for Tobacco-Free Kids, som har inflytande över många liknande anti-tobaks-rörelser i världen. 2019 annonserade Michael Bloomberg att stiftelsen satsar 160 miljoner dollar (1,5 miljarder kronor) i en kampanj för att föbjuda smaksättningar i e-cigaretter i USA. Hittills har ett flertal delstater infört förbud som ligger i linje med kampanjen.

Uppdatering 23 mars 2021: Fillippinska FDA har sedan avslöjandet erkänt att myndigheten sökt och fått motsvarande 1.3 miljoner kronor av Bloombergstiftelsen The Union. Syftet vara att anställa personal för att utforma lagstiftning kring e-cigaretter och heat-not-burn produkter.

Källor till den här artikeln:
FDA admits hiring people to draft regulations on vapes using anti-tobacco money

International pressure mounts against Bloomberg’s interference in PH FDA

FDA receiving foreign money ‘shameful and scandalous’ — vaping groups

Bloomberg donation to Philippines FDA may have violated US laws, say experts

Harm reduction organization warns governments against vested interest group influence


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *