Öppnar ny vejpshop – mitt i brinnande epidemi

“Vejpare i Sverige måste organisera sig och säga ifrån! Våra politiker vill hellre att vi röker, åtminstone som dagens politik ser ut”
Det säger Quest Leite, grundaren av Arcane Vape och SteamQuest som nu öppnar en ny vejpshop i Göteborg.

Han står och lägger moddar på en bädd av kol när Vejpkollen kommer på besök. Quest Leite ser lite sliten ut. Inte så konstigt kanske. Tre månaders arbete, nästan dygnet runt, för att bygga allt ifrån inredning till mellanväggar (av lera) i lokalen på Andra Långgatan i Göteborg. Det tar ut sin rätt. 

“Den kvistade lerväggen består av sand och lera från västlänkbygget, faktiskt. Totalt väger den nästan tre ton. Bara den tog 300 arbetstimmar att konstruera. Vi var många som slet.” säger Quest Leite.

Vejpkollen undrar varför han inte bara använde gipsplattor?
Han svarar snabbt, inte irriterad, men kanske lite stött.

“Det blir bättre luft i lokalen, än om det varit gips. Och så håller den värmen bättre. Och det är en cool byggteknik. Jag gillar konstiga hantverk. Och sen gör jag inte som alla andra, med någonting, när jag tänker efter.”

Som att öppna en vejpshop mitt i värsta corona-epidemin?

”Eh ja, vi räknar väl inte med en flygande start, precis. Men vi snubblade över en lokal med stans bästa läge, och ville inte missa möjligheten. Dessutom kommer vi att ha SteamQuests juicelabb i anslutning till butiken.”

Femte e-cigarettbutiken i Göteborg

Quest Leite har sedan några år tillbaka drivit e-juiceföretaget SteamQuest och webshoppen Arcane Vape. Juicerna finns redan i flera av Sveriges vejpshoppar, paketerade i svarta flaskor med gulddetaljer. Butiken får samma stuk. Mörk och glänsande. Rustikt. 

I dagsläget finns det fyra dedikerade vejphoppar i Göteborg. Men Quest Leite tror att det inte kan finnas för många. För det handlar om att locka rökarna, menar han. Och då behövs skyltfönster för tekniken.

”Ju fler vejpshoppar desto bättre. Läget för den här butiken kommer nog locka fler rökare som annars inte ens hade tänkt tanken på att byta till e-cigaretter. Då skapar vi nya vejpare och det är bra för alla butiker i stan. Så jag ser det inte som konkurrens. Det gör att branschen växer, helt enkelt” säger Quest Leite.

Nästa år inför regeringen högre nikotinskatter. Det pågår samtidigt en diskussion om smakförbud i e-juicer i EU. Mycket talar för ytterligare restriktioner. Hur ser framtiden ut för vejpning, enligt dig?

“Som jag ser det måste vejpare i Sverige organisera sig och säga ifrån. Vi har politiker som verkar tycka att det är bättre att röka än att vejpa. Det är detsamma som att försöka döda oss. Vi som företagare kan inte göra så mycket för att ändra det här, vi sliter mest för att få våra företag att fungera.”

Varför är motståndet mot vejpning och e-cigaretter så stort, tror du?

“Två av världens största lobbyorganisationer försöker få bort oss, tobaksindustrin och läkemedelsföretagen. Det får vi inte glömma bort. Men vi måste bli skitarga. Vi ska inte vara glada för att vi kanske får behålla smakerna i våra e-juicer, eller nöjda med att en nikotinshot kommer att kosta 69 spänn. De vill att vi slutar vejpa och börjar röka igen. Det är inte ok någonstans.”

Varför är vejpshoppar viktiga?

Därför att vejpning kan vara ganska komplicerat. Särskilt för en rökare. Du kan för all del köpa en e-cigg i närbutiken, men i en vejpshop kan du få hjälp av någon som är både kunnig, passionerad och mån om kvalitén på både hårdvaran och e-juicen. Du får helt enkel jävligt mycket bättre service i en vejpshop än någon annanstans.”

Säger Quest Leite. Han ursäktar sig och lommar iväg för att packa upp några fler moddar. Om bara några timmar slår han upp dörrarna i Göteborgs femte vejpshop.

”Men nej. vi kommer inte att ha någon fest. Inte nu. Det tar vi senare, när allt är lite säkrare. Och vi har lite mindre pandemi” säger han och försvinner in under kassadisken.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *