Tobaksbolag sänker bidrag till skadereducering

Philip Morris minskar bidraget till stiftelsen A Smoke Free World. Det avslöjar den schweiziska bloggtidningen Vapolitique. Sedan september har 15 anställda lämnat stiftelsen, som arbetar för att minska rökningen i världen.

Foundation for a smoke free world bildades för tre år sedan av Derek Yach, tidigare WHO-medarbetare inom tobaksprevention och en av nykelpersonerna bakom världshlsoorganisatonens tobakskonvention. Målet med stiftelsen är att minska cigarettrökningen i världen genom att utveckla alternativa nikotinprodukter och rökavvänjning.

Viktigt bidrag från tobaksbolag

Stiftelsen blev ekonomiskt möjlig genom ett avtal med Philip Morris. PMI åtog sig att årligen bidra med 80 miljoner kronor, under 12 år, till organisationen. Det stora bidraget öppnade för kritik från flera håll. Men avtalet garanterar även stiftelsens oberoende från tobaksbolagets inflytande vad gäller projekt, forskning och val av strategi. 

Men i september stod det klart att PMI bara budgeterat hälften av det tänkta bidraget för 2021. Och enligt Vapolitiques källa, en tidigare medarbetare på stftelsen, har 15 personer försvunnit från FFSW:s personallista. 

Skadereducering i utvecklingsländer

Stiftelsens grundare Derek Yach bekräftar delvis att Philip Morris minskat bidraget, åtminstone tillfälligt, på grund av Covid-19. Men han menar att stiftelsen fortfarande har stora möjligheter att stödja projekt för skadereducering. Något som är viktigt i utvecklingsländer, där forskning om att minska rökningens skadeverkningar på fältet har svårt att hitta finansiering.

“Varken de stora jättarna som Bloomberg eller lokala statliga hälsomyndigheter är intresserade av tobaksskadereducering eller rökavvänjning. Forskare i länder som Malaysia, Indonesien, Nigeria eller för den delen Sydafrika, får ingen finansiering för projekt som syftar till detta. Det är det som är stiftelsens nisch, och vi är fortfarande den största finansiären för dessa forskare i utvecklingsländer” säger Derek Yach till nyhetskanalen Regulator Watch.

Han betonar att organisationen har fortsatt goda förutsättningar att fortsätta sitt arbete

Bevakar omställning hos bolagen

Foundation for a smoke free world grundades 2017 och publicerar löpande studier och fakta om tobaksskadereducering (tobacco harm reduction). Tidigare i år lanserade stiftelsen Tobacco Transformation Index – en återkommande mätning av hur olika tobaksbolag satsar, eller inte satsar, på skadereducerande produkter.

”Trots åtaganden och löften om att satsa på mindre skadliga produkter, består försäljningen fortfarande till 95 procent av traditionella cigaretter bland de femton största företagen” säger Derek Yach

Källor:

Vapolitique: Philip Morris coupe-t-il les vivres à la Fondation Smoke-free World?

What’s going on? What is happening with the Foundation for a Smoke-Free World ’s staff?

RegWatch: LIP SERVICE? | Pace of Cigarette Phase-Out Is Negligible


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *