Nikotinet fokus i ny film – med Sverige i huvudrollen

Dokumentären ”You don´t know nicotine” handlar om nikotnets brokiga historia och möjliga framtid. Vejpkollen tog pulsen på journalisten Aaron Biebert, som i sin jakt på svar landade i Sverige – snusets förlovade land.

PASSA PÅ! SE FILMEN PÅ IBEX!

Dokumentärfilmaren och journalisten Aaron Biebert reste runt jorden för att avslöja sanningen om nikotin. Ingen lätt uppgift. Det handlar om en drog omsluten av myter, missuppfattningar, känslor och politik. Och av en händelse är Sverige närmast unikt i världen när det gäller nikotin, menar Aaron Biebert, som är aktuell med sin nya dokumentär ”You don´t know nicotine”

Från aktivister till snusande svenskar

Aaron Biebert blev känd för vejpare och e-cigarettanvändare för fem år sedan. Filmen ”A Billion Lives” handlade om e-cigaretten, dess uppkomst, användare och motståndare. Intervjuer med passionerade företagare drivna i konkurs, aktivister som inte skyr några medel för att driva sin sak och folkhälsovetare som skakade på huvudet åt ekonomiskt drivna politiker som inte ser, eller önskar se, värdet av att ersätta rökning med hälsosammare alternativ.

Men i bakgrunden snurrade något annat än pengar och propaganda från tobaksbolag och läkemedelsföretag. Något som Aaron Biebert ville fånga i en sin nya film: rädslan för nikotinet – drogen som påverkar miljarder människor världen över – och en utbredd okunskap om detsamma.

”I de flesta länder har forskningen och debatten om nikotin alltid utgått från cigaretter och farorna med rökning. Det har skapat ett omöjligt debattklimat, där vissa aldrig kommer att ändra sig, oavsett vad veteskapen säger om nikotinet i sig” säger Aaron Biebert till Vejpkollen.

Ett alternativ för rökare

Men han noterade snabbt att diskussionen om nikotin i Sverige skiljer sig markant från andra delar av världen. Detta var något som började under 60- och 70-talet, menar han. Ungefär samtidigt som skadorna som rökning orsakar, framträdde allt mer tydligt.

”Snuset fanns på marknaden långt före det blev känt hur farliga cigaretter är för hälsan. Det betydde att det fanns ett nikotinhaltigt alternativ till rökningen. En väg ut för de som ville sluta med cigaretter, men inte med nikotinet” säger Aaron Biebert.

Nikotin är inte bara cigaretter

Detta påverkade både politiken och forskningen, menar Aaron Biebert. Och Sveriges unika position ledde till en debatt som än i dag är präglad av andra motiv än bara farorna med rökning. 

”Debatten har skapat förutsättningar för vanligt folk att fatta klokare beslut kring nikotinanvändande. Korrekt information om alternativen har också lett till färre rökare” menar Aaron Biebert.

Nikotin är ett känsligt ämne

Men den svenska hållningen är som sagt ganska unik. Och ”You don’t know nicotine” är en mer en uppgörelse med den aggressiva debatt som rasar i länder där inte bara cigaretter, utan även e-cigaretter och snus ses som förödande för folkhälsan. Nikotin är ett väldigt känsligt ämne.

”Politiska ledare och medicinska auktoriteter brottas med både oro och förvirring när det gäller nikotin. De vet att det finns i cigaretter som är förödande för hälan. Men de saknar djupare kunskap och förståelse. Det orsakar problem, särskilt som nya metoder att nyttja nikotin dyker upp och växer i popularitet”

Okunskap påverkar lagstiftning

Förbud mot mindre skadliga alternativ till rökning, som e-cigaretter och snus blir nu allt vanligare, konstaterar han. Och nikotinet betraktas som ett hot mot folkhälsan. Trots att få beslutsfattare vet vad det egentligen är, och hur ämnet påverkar kroppen. 

”Vi ville veta mer, och det är grundbulten för ”You don’t know nicotine”.  Vi intervjuar personer som forskat och jobbat med det här i flera decennier. Jag tror att filmen ger värdefulla insikter och vägledning inför de tuffa beslut lagstiftarna står inför. I skenet av att så många nya metoder att använda nikotin etablerar dig  så måste läkare  lagstiftare och journalister lära sig mer” säger Aaron Biebert.

Hur upplevde ni tiden i Sverige?

”Det var en underbar upplevelse! Vi lärde oss mycket och träffade trevliga människor. Vi gjorde även många intervjuer på gatorna i Stockholm som kommer med i filmen. Och så hade vi nöjet att träffa och intervjua en av världens mest kunniga nikotin- och snusforskare Dr Karl Fagerström.

Engagerad i att hjälpa rökare

Aaron Bieberts tidigare film ”A billion lives” handlade om rökning och vejpning. Om hur e-cigaretter vuxit fram som ett folkligt alternativ till rökning och hur före detta rökare viger sina liv åt att hjälpa andra att bryta sitt tobaksbruk. Men det handlar också hur tobaksindustrin blivit en viktig inkomstkälla för flera delstater i USA. Och om motståndet mot tekniken, driven av grupper som tidigare kämpat mot tobaksindustrin, med stort stöd från läkemedelsbolag och pengar från rökningens stora skatteintäkter.

”Sedan ”A Billion Lives” kom ut för fem år sedan, har jag blivit mer och mer engagerad i att hjälpa rökare till ett bättre liv” säger Aaron Biebert. ”Men jag ångrar att jag inte pratade mer med rökare då. Och nu har vi gjort det. Insikterna som det gav oss, blev grunden till ”You don’t know nicotine”. Det är en mycket annorlunda film.

Vilka vill du nå med filmen?

”Den här filmen kommer nog att intressera en bredare allmänhet. Vi tar upp frågor som berör över två miljarder människor, även de som idag inte använder nikotin. Filmen är ett crowfunding-projekt. Idén bygger från början på att skildra vår kunskapsresa. Och till svar som vi vill förmedla till världen.” säger Aaron Biebert.

PASSA PÅ! SE FILMEN PÅ IBEX!

Vill du läsa mer? Här hittar du hela Vejpkollens intevju med Aaron Biebert (på engelska)


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *