Phillip Morris vill köpa Swedish Match

Phillip Morris International, ett av världens största tobaksbolag, vill köpa svenska snustillverkaren Swedish Match. Det rapporterar flera stora nyhetskanaler.

Enligt Bloomberg och Wall Street Journal ligger Phillip Morris och Swedish Match i intensiva förhandlingar och PMI kan mycket väl lägga ett bud på den svenska snustillverkaren redan under veckan.

Satsar på rökfritt

Phillip Morris International (PMI) har under de senaste åren satsat mycket på rökfria nikotinprodukter. Som Vejpkollen tidigare rapporterat siktar PMI på att redan 2025 ta in 50 procent av försäljningen via e-cigaretter, heat-not-burn systemet IQOS och orala produkter som snus och nikotinpåsar. Målet är att bli ett ”rökfritt företag” och sluta sälja cigaretter (eg. Marlborogh) helt och hållet. 

”Ett köp av Swedish Match skulle vara ett steg mot det målet. Det skulle ge PMI stora möjligheter att bredda distributionen av inte bara snus utan även andra av deras rökfria produkter” konstaterar nättidningen Bloombergs analytiker.

Rykten om köp tidigare

Det har tidigare gått rykten om att PMI varit nöra att köpa Swedish Match. Senast 2010 skedde förhandlingar, samtal som dock inte ledde hela vägen fram. Även den här gången ligger obekräftade källor bakom uppgifterna. Samtidigt har Swedish Match bekräftat att förhandlingar pågår.

Snuset motverkar rökning

Det svenska snuset, en av få nikotinprodukter som fått status som ”skadereducerande nikotinprodukt” i USA, anses av många vara en avgörande orsak till att så få svenskar röker (6%), jämfört med andra länder inom EU (23%). Snus är förbjudet att sälja i alla EU länder, utom i Sverige.

Källor:

Philip Morris in Talks to Buy Nicotine Pouch Maker Swedish Match

(Betalvägg) Philip Morris International in Talks to Buy European Smokeless-Tobacco RivalGillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *