Vejpshoppar öppna i coronakrisens Italien

E-cigaretter minskar belastningen på sjukhusen, menar läkare

Italien är ett stängt land. Endast livsmedelsbutiker, tobakshandlare och apotek tillåts hålla öppet under den pågående coronaepidemin. Och nu även vejpshoppar. Efter en stor insats från en orolig läkare.

Italienska läkaren Riccardo Polosa räddade vejpshoppar undan det näst intill totala förbudet att hålla öppet under den värsta COVID-19 epidemin i världen.

”Vi har över en miljon vejpare i Italien. Risken att de återvänder till rökningen är stor om vejpshopparna stängs, men inte tobaksbutikerna.” säger Riccardo Polosa till amerikanska tidningen Filter.

E-cigaretter hjälper KOL-patienter

Riccardo Polosa är en av världens främsta forskare på e-cigaretter och skadereducering i samband med rökning. Han forskar bland annat på patienter med svåra rökrelaterade lungskador, i synnerhet KOL, astma och högt blodtryck. Han har under flera års tid publicerat kliniska studier om hur vejpning påverkar före detta rökare med kroniska sjukdomar. Enligt honom är e-cigaretter ett effektivt medel för att hålla svårt sjuka patienter borta från tobak, något som räddar deras liv.

”Många vejpare har kroniska sjukdomar orsakade av rökning. De som använder enbart elektroniska cigaretter har fått förbättrade symptom. Men om de gick tillbaka till rökning så skulle vi se en märkbar ökning av personer med luftvägssjukdomar. Något som skulle öka trycket på sjukhusen avsevärt”

Tar vejpning på allvar

Riccardo Polosa vände sig, via landets branschorganisation för e-cigaretter, till myndigheter och politiker. Målet var att övertala dem att låta vejpshoppar hålla öppet, vid sidan av traditionella tobaksbutiker under COVID-19 epidemin. I andra länder, senast i Frankrike, har liknande försök varit fruktlösa. Men inte i Italien.

”Jag vet inte om det berodde på den kommande beskattningen av e-cigaretter, eller annat. Men de lyssnade. Det visar att de faktiskt tar e-cigaretter och dess skadereducerande möjligheter på allvar.” säger Riccardo Polosa till Filter.

Enligt en ny studie är en stor del av de som drabbats värst av coronaviruset och COVID-19 i Italien rökare. Idag finns 16 miljoner rökare i landet.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *