Franska e-ciggbutiker öppnar igen – ”av allmänt intresse”

Franska vejpshoppar räknas nu som butiker ”av allmänt intresse”. Det betyder att de får hålla öppet trots nedstängningen i det hårt drabbade Frankrike. Det meddelar flera vejprelaterade organisationer i landet.

”Myndigheterna agerade snabbt efter att vi varnade för riskerna med att stänga vejpshopparna under COVID-19 krisen. Vi tackar uppriktigt hälsoministern för att han lyssnade” skriver den ideella vejpföreningen #Sovape på sin hemsida.

Vejpkollen har tidigare rapporterat om det dystra läget för franska vejpshoppar i det hårt coronadrabbade Frankrike. Och senast i förra veckan såg det ut som om e-cigarettbutiker skulle bli tvungna att hålla stängt under förbudet i landet.

Men efter att det franska parlamentet röstat i frågan står det nu klart att så inte blir fallet. Vejpshoppar anses nu ha ”ett allmänt intresse” och tillåts hålla öppet till vidare, men under strikta hygieniska riktlinjer.

Enligt branschorganisationen FIVAPE är detta inte bara ett sätt att hjälpa före detta rökare att hålla sig borta från rökningen. Det är ett erkännande, från högsta ort, att vejpning är viktigt för folkhälsan i Frankrike

”I flera år har företrädare för läkar- och vårdyrken hävdat att vejpning är ett utmärkt verktyg för att bekämpa rökningen. Idag har även staten officiellt tagit ställning för samma sak. Det gläder oss” skriver organisationen på sin hemsida.

Branschorganisationen FIVAPE organiserar 700 av landets vejpshoppar och enligt föreningen #sovape finns det idag 3 miljoner vejpare i Frankrike.

Tidigare har även de Italienska myndigheterna klassat vejpshoppar som viktiga för allmänheten. Detta efter att både organisationer och läkare förklarat för regeringen att e-cigaretter effektivt håller före detta rökare borta från cigaretter. Cigarettrökning antyds i en ny studie kopplas till de allvarligare fallen av CIVID-19 i Italien och China.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *