Flera stater förbjuder vejpprodukter – ”Hur kan de sova på nätterna?”

New Jersey, New York, Washington state, Michigan. Delsater som trots protester och varningar från hälsovetare förbjudit smaksatt e-juice.

Förbuden mot vejpprodukter sprider sig snabbt över USA. Trots att Donald Trump valt att endast förbjuda smaker i små podd-system väljer flera delstater att gå längre.

Vissa delstater, som Massachusetts förbjöd tidigt alla produkter inom kategorin e-cigaretter. Andra, som New Jersey och Washington state, har förbjudit smaksättningar i all e-juice, inte bara i små slutna system, som ingår i den federala lagstiftningen.

Delstaterna har stora möjligheter att gå sin egen väg i förhållande till Vita Huset. Men det sker inte utan protester. Hundratals före detta rökare, numera e-cigarettanvändare, har vittnat inför sina respektive beslutsfattare för att förmå dem att inte driva igenom lagar som effektivt försätter vejpshopparna i konkurs.

”Alla vittnesmål från folk som slutat röka med hjälp av e-cigaretter bara sveps undan. Som om deras liv inte betyder något. Jag undrar hur våra politiker sover på natten” säger YouTubern och vejpshopsägaren Jay Haze i en kommentar till delstaten New Jersey’s nya lagar som effektivt förbjuder försäljning av smaksatt e-juice i statens 250 vejpshoppar.

Han påpekar även att smakförbuden slår hårt mot anställda vid samtliga vejpshoppar i delstaten New Jersey.

”Det drabbar inte bara vejpare som inte längre kommer att ha en legitim vejoshop att gå till för att få hjälp. Det drabbar även de som förlorar sina anställningar på grund av alla nedläggningar. Det rör sig om närmare 1500 personer som blir arbetslösa i New Jersey” säger Jai Haze.

Ändrat motiveringen över tid

Redan i höstas började delstater använda sig av snabbt skrivna lagar för att förhindra spridningen av elektroniska cigaretter. Motivet var, till en början, de sjukdomar och dödsfall som kopplades till vejpning.  När det visat sig att lungskadorna snarare berodde på illegala produkter med cannabis och det skadliga ämnet e-acetat, valde flera politiker att motivera den nya lagstiftningen med det ökande användandet bland unga. Den senaste tidens debatt är motsägelsefull, menar Jai Haze.

”New Jersey stiftade nyligen lagar som tvingar vejpshoppar och andra som säljer e-cigaretter att införa 21 årsgräns och elektronisk kontroll av identitet vid köp. Samtidigt infördes höga skatter på e-juice. Man kan fråga sig varför de i nästa andetag stiftar lagar som effektivt tar bort produkterna från marknaden”

I exemplet New Jersey har även de analoga cigaretterna reglerats hårdare. Men de får fortfarande säljas. Dessutom valde myndigheterna att undanta mentolcigaretter från förbudet.

”De går hårdare åt det hälsosammare alternativet än den riktiga hälsofaran: cigaretterna. Att röka kommer inte att vara ett problem i New Jersey, men att vejpa blir mycket svårare. Fundera på den logiken” säger Jai Haze.

Kritik från hälsovetare och myndigheter

Enligt studier som sammanställts av amerikanska och brittiska myndigheter är e-cigaretter ett betydligt mindre skadligt alternativ jämfört med cigaretter. Forskning visar även att det mestadels är rökare och före detta rökare som använder produkterna.

I Storbritannien används vejpning som en konsumtionsvara och benämns av hälsomyndigheten som en produkt med stora möjligheter att kraftigt minska skadorna av rökningen i landet. Elektroniska cigaretter betraktas som ett alternativ, vid sidan av behandling och andra medicinska preparat.

”Styrkan med e-cigaretter ligger i att det är en ren konsumentprodukt. Rökare söker själva upp sin egen variant och använder den för att sluta röka. Det gör att metoden har stor potential att främja folkhälsan. Det vore tragiskt om rökare inte hade den möjligheten” sade John Newton, professor i hälsovetenskap och chef för folkhälsofrågor vid Brittiska folkhälsomyndigheten i en kommentar till de amerikanska myndigheternas agerande i vejpfrågor under hösten.

Stater som förbjudit eller planerar förbud mot smaksatta vejpprodukter:
New Jersey – förbud av smaksatta produkter
Washington state- förbud av smaksatta produkter
Massaschusetts – Tillfälligt förbud – avslutat

Förbud som stoppats av domstolar.
New York – förbud – tillfälligt stoppat
Michigan – förbud – tillfälligt stoppat

Planerade förbud:
New Hampshire – förslag förbud mot smaksatta produkter
Colorado – förslag mot smaksatta e-juicer
Californien – förslag mot smaksatta e-juicer

Listan uppdaterades 2020-01-16

Se hela Jai Haze inlägg på YouTube här!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *