E-cigaretter plus nikotinplåster funkar bäst för att sluta röka

Att sluta röka med e-cigaretter är effektivt. Dubbelt upp mot att bara använda plåster. Det visar en studie från Nya Zealand där över tusen personer deltog.

Forskare från nya Zealand har undersökt hur effektivt det är att sluta röka med hjälp av e-cigaretter. Studien utfördes mellan åren 2016 och 2018 och publicerades under hösten i tidningen The Lancet. Bakom studien står universiteten i Auckland och Canterbury samt Nationella Hälsoinstitutet

Studien är den första som testat effektiviteten i en så kallad kombinerad sluta-röka-strategi. 1100 rökare delades i tre grupper: en grupp fick endast använda nikotinplåster, en andra grupp fick använda e-cigaretter med nikotin och nikotinplåster, en tredje grupp fick använda nikotinfria e-cigaretter och nikotinplåster.

Dubbelt så många rökfria

Forskarna tog hjälp av lokala vejpshoppar i urvalet av lämpliga e-juicer, nikotinhalter och vejpdon. Vid tiden för studien var nikotinhaltig e-juice förbjuden att sälja i butikerna. Men deltagarna fick tillgång under den pågående studien.

Resultatet efter sex månader var tydligt: 17 procent av de som använde både plåster och e-cigg var rökfria efter sex månader. I de andra två grupperna, som endast använde plåster som källa till nikotin, var endast 10 procent rökfria efter ett halvår.

Biverkningarna, som muntorrhet och hosta, var få och övergående, konstaterar forskarna.

Bekräftar tidigare studier

Tidigare studier utförda i Storbritannien visar att e-cigaretter med nikotin fördubblar chansen att sluta röka jämfört med endast nikotinplåster. Det är ett ett resultat som bekräftas av den Nya Zealändska studien.

Även om 17 procent inte låter mycket i sammanhanget så konstaterar forskarna att e-cigaretter är ett populärt sätt att sluta röka i Nya Zealand. Och det stora intresset för produkterna, tillsammans med effekten på rökstpp, kan öppna dörren för nya möjligheter inom folkhälsan, menar forskarna. I dag röker runt en halv miljon vuxna i Nya Zealand.

”E-cigaretter är betydligt mindre hälsofarliga än cigaretter. Och om läkare rekommenderade e-cigg i kombination med nikotinplåster så skulle potentiellt 50 000 fler kunna sluta röka. Detta jämfört med om vi bara rekommenderar nikotinplåster. Samtidigt skulle vi kunna förbättra livskvalitén avsevärt väldigt många. För att inte tala om rökarnas familjer och andra närstående, säger Natalie Walker, professor och läkare vid Aucklands universitet till Radio New Zealand och Reuters.

Källor (för den som vill läsa mer):

Nicotine patches used in combination with e-cigarettes in smoking cessation – a pragmatic, randomized trial – (pdf – The Lancet)

A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy (New England Journal of Medicine – Cancer Research UK)

Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREONLegg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *