Hon håller koll på vejpningen i Sverige

”Viktigaste frågan är att hålla våra svenska butiker vid liv”

När hon inte recenserar juicer på YouTube så hittar du henne i kommentarsfälten, inte bara i dedikerade vejpforum, utan överallt där e-cigaretter diskuteras: lokaltidningar. Aftonbladet, SvT, Tobaksfakta, Sveriges radio. You name it: Therese Ström, från Cloud family, är där med en lunta av forskning i famnen och argumenterar för ”harm reduction” i Sverige.

Du jobbar ju inte inom branschen. Hur kan du ha så bra koll hela tiden?

”Jag håller koll på forum och har en del vänner inom våra butiker men även olika distro-företag som uppdaterar mig om dom hör något.”

Var hämtar du information om vejpning?

”Jag försöker alltid att gräva i forum men också på ”rätt” ställen. Jag kontaktar ofta myndigheter och kollar vad som är sant och inte. Ibland sitter jag på regeringens hemsida och kollar olika saker som tagits upp. Till exempel att tobaksanvändandet bland unga har minskat (där e-cigg räknas som tobaksprodukt i statistiken). När jag blivit taggad utanför våra slutna forumen, om någon organisation mot tobak försöker att e-cigg lockar unga, så har jag mina motargument direkt från myndigheternas egen rapport. Mycket av min fritid går också åt till att försöka “ta tempen” på dom som inte vejpar, för att se vilket stöd vi har bland folk och politiker.”

Vad inspirerar dig att fortsätta?

”Att se en nära gå igenom cancer och att rädda fler liv. Det inspirerar mig. Så många dör i onödan idag tyvärr…”

Vilken är den viktigaste frågan för vejpningen idag?

”Just nu tycker jag den viktigaste frågan är att hålla våra egna butiker vid liv. Vi har tyvärr sett många butiker stänga den senaste tiden. Myndigheterna behöver vara mer tydliga med vad som gäller och inte. Ofta när man ringer eller mailar tar det lång tid att få svar och tyvärr vet inte ens den ansvariga på olika myndigheter vad som gäller i vissa frågor, till exempel vilka produkter som är registrerade och vad som är godkänt att sälja. Systemet idag är långt ifrån bra och behöver förändras för att våra butiker ska ha en chans att kunna ge folket det dom vill ha, utan att kunderna behöver vända sig utomlands.”

Vad är det bästa som hänt vejpingen 2019?

”Att amerikanerna jobbar stenhårt för vejping. Hela världen tittar och som jag sa redan 2017, det som händer där kommer att komma hit! Vi ser vad gemensamma mål kan åstadkomma och vi bör ta till oss det i Sverige.”

Det värsta som hänt 2019? 

”Det är den illegala handeln med THC som dödat människor på grund av oljan i e-juicen. Det skrämmer tyvärr många från att sluta röka och från att välja ett säkrare alternativ.”

Du får en julklapp av regeringen 2020 som handlar om e-cigaretter. Vad får du?

Min julklapp hade varit att få skriva en remiss och bli hörd inför en lagändring, då vissa lagar skapat olyckor och där vissa lagar borde finnas men inte finns. I dagens läge skyddar man varken konsumenter eller företag på bästa sätt!

Här hittar du Therese Ström på sociala medier:
Facebook: Cloud Family, Sweden

YouTube: Cloud Family 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *