Han slutade röka med e-cigg och teknikintresse

”E-cigg är en möjlighet att sänka sjukvårdskostnader”

Först ut i Vejpkollens miniserie ”Svenska vejpare” är Karl-Åke Johansson – teknisk vejpguru och tills nyligen admin för Facebooksidan MTL Sweden (18+) – ett forum för så kallad mun-till-lunga-vejpning. Ni vet: låga watt, tajt luftflöde och 50/50 juicer.

Om du ställer en fråga om tekniken bakom din e-cigarett i ett av våra svenska forum så kommer något av svaren säkert att komma från Karl-Åke Johansson. På ett eller annat sätt. Om inte direkt från honom, så genom att någon annan frågat honom för några år sedan och nu vidarebefordrar svaret. För Karl-Åke Johansson har varit med länge nu, och att kalla honom för något annat än en svensk vejpguru, vore en underdrift.

Men vem är han egentligen, denne tekniknörd från Kinnarumma, som har tät kontakt med självaste Phil Busardo och som inte skulle röra en SMOK-produkt ens med tång.
Hur ser han på vejpningen i Sverige idag?

Vad har du för bakgrund? Hur kan du så mycket om tekniken bakom vejpning?

”Jag har har spenderat mitt liv inom elektronik/it och när en möjlighet dök upp, att äntligen kunna sluta röka med en metod som även kittlade mitt teknikintresse, så gick jag all-in. Jag hade naturligtvis provat dom andra metoderna tidigare, med föga mer nytta än att apotekets personal fick sin julbonus.”

När började du vejpa?

”Började vape-resan 2012 och då var jag rätt vilsen. Inget funkade och det var rätt frustrerande. Efter ett tag fick jag kontakt med Phil Busardo (klassisk YouTuber, reds.anm.) som äntligen förklarade saker på ett sätt som teknikern i mig kunde ta till sig. Blev många reviews sedda och stackars Phil fick besvara tonvis med supportmail från mig. Konstigt nog så duckade han inte! Vi pratas fortfarande vid flera gånger per vecka men nu mest om annat.”

Berätta om MTL Sweden!

”Jag upptäckte Facebook grupper rätt sent och dom flesta pratade inte ”mitt språk”, då det mest handlade om hur feta moln det kunde bli. Hade provat själv att bli DL’are, men misslyckats. Gav mig inget alls! Så dök MTL-Sweden upp och där kändes det som att komma ”hem”.

Vad skiljer MTL Sweden från andra forum?

”MTL Sweden är en lite annorlunda grupp, i svenska mått mätt. Dels handlar det bara om MTL vapening men är också annorlunda på ett annat sätt. Vi BRYR oss! Admin gruppen jobbar mer aktivt i gruppen än dom flesta andra grupper och gruppen har blivit en plats där folk litar på och hjälper varandra. Inte ovanligt att folk skickar saker gratis för att hjälpa annan medlem”

Du syns numera på YouTube också. Vad handlar kanalen om?

”Utbudet i Svenska vapeshoppar är lite enahanda. Väldigt mainstream, skulle man kunna säga, och väldigt lite MTL. Vårt mål med Youtube kanalen, med samma namn (MTL-Sweden), är att lyfta fram bra MTL utrustning för svenska marknaden men också att skapa lite ”content” för gruppens medlemmar. Reviews på svenska är det inte så gott om och dessutom inriktat på mtl, då är vi rätt ensamma. Till skillnad från dom flesta reviewers, som säljer av det dom får för egen vinning, så gör vi roliga saker med högen som blir över. Vi har kört välgörenhets insamlingar, som vi kommer fortsätta med.”

Det bästa som hänt vejpningen 2019?

”Tja, inte är det så mycket inte! Glädjeämnena som finns är väl att fler butiker faktiskt BÖRJAR, ta in och satsa på MTL, samt att vi fått väldigt många svenska juicetillverkare inom MTL segmentet.”

Det värsta som hänt vejpningen 2019?

”Utan tvekan den felaktiga sammanblandningen som media gjort mellan E-cigaretter och dom svarta-marknad kapslarna med cannabis som skadat och dödat så många i USA. E-cigaretter defineras enligt svensk och EU lag som tobaksprodukter och kapslarna i fråga har varken med tobak eller nikotin att göra. Borde kallas e-joint, men absolut inte E-cigaretter.

Vilka blev konsekvenserna?

”Sammanblandningen har skadat E-cigaretternas rykte, fått folk att gå tillbaka till långt mer skadliga cigaretter och värst av allt, bidragit till att antalet döda av cannabis kapslarna inte stannat vid dom initiala 9 utan växt till över 50. Dom som köpt knarkkapslarna har nämligen förstått att dom köpt knark och därför inte sammankopplat varningarna om e-cigg med vad dom själva köpt.”

Du får en julklapp av regeringen 2020 som handlar om vejpning. Vad får du?

”En förändrad syn hos politikerna kring e-cigg, likt den som brittiska staten har. Rökning kostar samhället enorma belopp, vi pratar MÅNGA miljarder om året och drar enorma resurser från sjukvård, sjukförsäkringssystem samt svenska företag, som betalar för rökarnas större andel korttidssjukskrivningar. E-cigaretter är en unik möjlighet att minska och på sikt utradera dessa kostnader. Dessutom, tänk på allt mänskligt lidande!”

Här hittar du Karl-Åke Johansson på Facebook:
MTL Sweden (18+) – ansökan krävs!
Karl Åke Johansson och MTL Sweden på YouTube

1 Kommentar on “Han slutade röka med e-cigg och teknikintresse

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *