Oro för svart marknad och förlorade jobb får Trump att tveka om smakförbud

Donald Trumps oro för den svarta marknaden kan bli avgörande för Amerikanska vejpföretag. Det stod klart i helgen efter att representanter för e-cigarettföretagen och andra organisationer debatterat frågan om smaksatt e-juice tillsammans med presidenten i Vita Huset.

Syftet med mötet var att låta alla intressen komma till tals inför en kommande reglering av smaksatt e-juice, menade Donald Trump.

”Många åsikter och röster måste få komma fram i den här debatten. Vi måste skydda våra barn från skada, men samtidigt ta hänsyn till jobben som industrin skapar.” sade Donald Trump

Frågan om ett förbud mot smaksatt e-juice har varit aktuell sedan två månader tillbaka, när presidenten meddelade att administrationen jobbade på ett förslag som skulle ”rensa marknaden” från smaker som kunde locka unga att använda e-cigaretter.

Flera hälsogrupper, som traditionellt stödjer andra former av rökavvänkningsmetoder applåderade uttalandet. Andra mer liberala hälsodebattörer pekade på risken att vejpare återgår till cigaretter eller skaffar produkterna via den svarta marknaden i stället. Den 4 november demonstrerade tusentals vejpare, aktivister och branschorganisationer utanför Vita Huset för rätten att sluta röka på egna villkor.

”Ett smakförbud skulle tvinga majoriteten av landets 13500 mindre vejpshoppar att stänga. Närmare 150 000 jobbtillfällen skulle gå förlorade.” sade Tony Abboud från Vaping Technology Association, VTA till presidenten under mötet.

VTA publicerade nyligen en rapport som förutspådde konsekvenserna av ett smakförbud för deras medlemmar; de små och medelstora företag som är hjärtat i den växande e-cigarettmarknaden på lokal nivå. Enligt VTA utgör de lokala vejpshopparna över hälften av marknaden. E-juicerna är deras viktigaste produkt och varierade smaker, förutom menthol- och tobaksmaker, står för över 90 procent av försäljningen.

”Inget företag klarar av att förlora 90 procent av sin försäljning” sade Tony Abboud till president Trump.

Rapporten ifrågasattes dock av några debattörer som menade att vuxna rökare verkligen inte behövde ha något annat än tobak och menthosmaker i sina vejpdon.

”Ett smakförbud skulle verkligen inte drabba vuxna rökare som vill sluta” sade senator Mit Romney, ett uttalande som fick kommentarsfälten i den CNN-sända debatten att explodera.

Ett av USA:s största vejpföretag, JUUL, som anses ligga bakom en mycket stor del av försäljningen till unga, har tidigare backat från debatten genom att ta bort de flesta smakerna ur sitt sortiment. Detta har dock inte minskat försäljningen. JUULs slutna system har en nikotinhalt på 50mg/ml och företaget medgav att försäljningen faktiskt ökat, även utan smaker.
Det förvånade Donald Trump.
Greg Conley som företrädde American Vaping Association, gav en alternativ förklaring till ungdomsvejpandet.

”JUUL har tredubblat sin försäljning. Det är nämligen inte smakerna som är poängen, utan den höga halt nikotin som produkterna innehåller”, sade Greg Conley.

American Vaping Association och VTA har föreslagit en mer liberal lagstiftning, med högre åldersgränser,  begränsning av nikotinstyrkor i den allmänna handeln och hårda regler när det gäller marknadsföring. Förslaget presenterades för Trump efter mötet.

Donald Trump sade att en högre åldersgräns är högst sannolik inom en snar framtid.
Han frågade även upprepade gånger representanter för förbudssidan om de såg någon annan lösning än ett rent förbud av smaker. Av de grupper som deltog i debatten var svaret: nej.

”Men förbud löser inga problem, det har vi sett tidigare, exempelvis med alkohol” konstaterade preisdenten. ”Om folk vill ha något, och det inte finns på marknaden så kommer de att skaffa det ändå. Om inte vejpföretagen tillåts sälja kontrollerade och säkra, smaksatta, produkter så kommer andra, okontrollerade och farliga produkter med all säkerhet att dyka upp i gathörnen istället. Det oroar mig, och har förföljt mig i hela den här processen” sade Donald Trump.

Efter debatten konstaterade företrädare för branschorganisationerna att mötet med presidenten gått över förväntan.

“Han är engagerad i frågan nu. Det är tydligt att presidenten inte vill ha ett förbud, utan en mer hållbar lösning. Och det enda motståndarna har att komma med är faktiskt bara ett förbud, ingen kompromiss. Jag hoppas han ser att vi, inom industrin, är ute efter lösning som innebär två saker:ett regelverk som garanterar säkra produkter under rimliga former men som samtidigt håller produkterna borta från ungdomar, sade VTA:s Tony Abboud till mediekanalen Regulator Watch efter mötet.

Läs mer på Vejpkollen:
Trump backar om e-cigaretter efter protester
”Förbud mot e-cigaretter leder till fler döda rökare”

Smakförbud i USA skulle påverka hela världen – även Sverige

Vejpning intresserade Donald Trump.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *