Indien förbjuder e-cigaretter

”De vill skydda tobaksindustrin”

Indien har beslutat att helt förbjuda e-cigaretter. Men tobaksprodukter, som cigaretter och tuggtobak, berörs inte av det hastiga förbudet.

Indien, ett av världens folkrikaste länder, har infört ett förbud mot all försäljning, import, export, tillverkning, förvaring och transport av e-cigaretter, skriver tidningen the Guardian.  

Orsaken ska vara ett ökat användande bland unga i landet, men kritiker menar att detta inte är ett det riktiga skälet bakom förbudet.  I länder som USA och Storbritannien har e-cigaretter blivit det mest populära och effektiva sättet att sluta röka. Något som markant minskat försäljningen av analoga cigaretter.  

”Våra myndigheter bryr sig mer om cigarett industrin än om folkets hälsa” uppger konsumentorganisationen Association of Vapers in India till tidningen the Guardian.

Staten äger tobaksbolag

Indien är världens tredje största tobaksproducent och exporterar tobaksprodukter för närmare en miljard om året. Uppskattningsvis 45 miljoner människor är direkt eller indirekt beroende av tobaksindustrin, skriver the Guardian.

Samtidigt har Indien världens näst högsta tobakskonsumtion (100 miljoner rökare) och Indiska staten äger andelar i ett av landets största tobaksföretag, ITC.  

”Det är helt absurt” säger vejparen Aronjoy, 22,  till The Guardian. ”Det är ok att röka, men att vejpa, som är mycket mindre skadligt, det blir förbjudet” 

E-cigg förbjudna i Thailand och Singapore

Liknande lagar finns även i andra asiatiska länder som Thailand och Singapore. Straffet för brott mot den nya indiska vejplagen kan bli upp till ett år i fängelse.  

Enligt Public Health of England, Brittiska hälsomyndigheten, är vejpning en mycket säkrare metod för en rökare att använda nikotin (endast 5 procent av risken, enligt PHE). E-cigaretter, som lanseras av både tobaksbolag och en mängd mer eller mindre stora privata aktörer, har enligt PHE potential att kraftigt förbättra hälsan rökare, något som på sikt kan gynna länder med höga kostnader för sjukvård och behandling av rökrelaterade skador.  I Indien dör varje år 900 000 personer på grund av rökningen i landet, enligt WHO.


Gillar du Vejpkollen? Då kan du stödja arbetet med tidningen!

SWISH: 1231093830

Eller stöd kontinuerligt. Bli en Patreon (det vill säga: stödprenumerera på Vejpkollen). Länk till VEJPKOLLEN på PATREON
Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *